Arkadaşlar öncelikle herkese merhabalar…
Orta seviye bir Solidworks kullanıcısı olarak Solidwork Teknik Resim konusunda yardıma ihtiyacım var. Katkıda bulunacak herkese şimdiden teşekkür ederim.
Bir rafineri projesinde boru taşıyıcılarının (pipe support) solidworks modellerini oluşturup imalat için teknik resimlerini almam gerekiyor. Boru taşıyıcılar ilk önce standart ve spesiyal olarak iki ana gruba sonra da kendi içlerinde alt gruplara ayrılıyorlar ve yüzlerce farklı dizaynlara sahip oluyorlar. Genel olarak plakalar, profiller ve bağlantı elemanlarından oluşuyor ancak hazır olarak gelen özel bileşenlerde (özel kelepçeler, özel mekanizmalar, özel saplamalar gibi) içeriyor. Kullanılacakları hattın özelliklerine göre dizaynları, dizaynlara bağlı olarak parça sayıları (1-15), materyalleri (çelik, paslanmaz, alaşım ve türevleri) ve ölçüleri değişiyor.
Her bir tutucuyu ayrı ayrı modelleyip imalat için teknik resimlerini alacağım. Hazırlayacağım teknik resimler;
· Ölçülendirmeler
· Notlar
· Balonlamalar (Poz numaraları)
· Kaynak sembolleri
· Merkez işaretleri ve çizgileri
· Revizyon bulutları
· Malzeme tablosu
· Bağlantı elemanları (cıvata, somun ve pul) tablosu (Solidworkste yok )
· Yardımcı görünüşler
· Kesit görünüşler
· Detay görünüşler
· Zarf bileşenler gibi detaylar içeriyor olacak.
Amacım mümkün olan en kısa zamanda ve en pratik şekilde modellemeyi ve teknik resimleri oluşturmak. Kendi adıma diyebilirim ki; bir tutucuya ait katı modeli komple part ortamında modellemek, bileşenleri ayrı ayrı modelleyip montajda toplamaktan daha kolay oluyor ve daha az zaman alıyor. Ancak iş teknik resime gelince her şey berbat oluyor.
· ① Otomatik Malzeme Listesi alamıyorum
· ② Otomatik Balonlama yapamıyorum
· ③ Herhangi bir parçayı Zarf Bileşen olarak gösteremiyorum
(Solidworks tecrübelerime göre bunlar solidworks’ün teknik resimdeki eksikliklerinden sadece birkaçı)
Daha fazla zaman almasına rağmen bir tutucunun her bir bileşenini ayrı birer part dosyasında modelleyip montaj ortamında topladığımda da sorunlar çözülmüş olmuyor.
· ④ Projede binlerce tutucu olduğunu ve bu tutucuları oluşturan bileşenlerin genel anlamda aynı malzemeler olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda sıklıkla bir tutucunun birkaç parçası başka bir tutucunun parçalarıyla aynı özelliklere (Dosya adı, Poz no, Ölçü, Malzeme, Ağırlık Standart, Tedarikçi, Yoğunluk, vs. ) sahip olabiliyor. Böyle durumlarda Montaj yada iki teknik resim dosyasını aynı anda açtığımda solidworks hata veriyor ve kapanıyor. Çözüm için ne yapmalıyım?
· ⑦ Montajın teknik resminde bir görünüş üzerinden sadece seçtiğim bileşenlerin görünmesini sağlayabilir miyim? (Parça ortamında oluşturduğum modeli teknik resime attığımda bu durumu sağlayabiliyorum)
· ⑧ Ağırlık hesaplamalarına fireleri dahil edebilir miyim? (Profiller ve plakalardaki delikler, pahlar, diagonal kesimler)
· ⑤ Mevcut tablo seçeneklerinde ihtiyacım olan Bağlantı Elemanları Tablosu (civata, somun, pul ve dubel) yok. Makrolarla yapılabilir mi?
· ⑥ Civata ve somun bulunan tutucuların teknik resminde iki ayrı tablo (Malzeme Listesi ve Bağlantı Elemanları Listesi) olması gerekiyor. Böyle durumlarda da tablolardaki ağırlık değerlerinin toplamını formülle bir hücreye alamıyorum. Yani farklı tablolar arasında formüllerle işlem yapabilmenin bir yolu var mı?
· ⑨ Tablolarda (Malzeme Listesi yada Genel Tablo) Excel’in bütün fonksiyonlarını kullanma şansım var mı? (ETOPLA, ÇOKETOPLA gibi mantıksal İşlemler)
Yukarıda rakamları daire içene alarak belirttiğim soruların ve sorunların çözümü için yardımlarınızı bekliyorum
Konunun daha iyi anlaşılması için birkaç örnek resim de ekliyorum