Merhabalar,
Aslında programların kalitesine göre değilde programları sektörlere göre sınıflandırırsak daha somut cevaplar elde edebiliriz. Birde bunun yanında kullanım gereksinimlerinide göz ardı etmemek lazım.
ilk olarak programlar genel olarak kendi içinde bölümlere ayrılmaktadır. Bunlar; 2d çizim, katı modelleme, yüzey modelleme, sac modelleme, simülasyon ve analiz vs. modüllere sahiptir. Bu modüller hemen hemen bir çok programda mevcuttur. Her program kendi içinde güçlü olduğu modüllerin yanında zayıf olduğu modülleride vardır. Bu modüllerin ihtiyacıda sektörlere göre değişmektedir. Bunlarda bazıları; otomotiv, uçak, robot sanayi, makina, kalıp sanayi, inşaat vs. aklınıza gelebilecek diğer sektörler... İşte tam burada hangi program nerede kullanılıyor ve ben hangi sektörde yer almak istiyorum diye soruları kendimize sorup cevap aldıktan sonra nereden başlayacağımıza karar vermeliyiz.. Aşağıda programların listesini elimden geldiği kadarıyla yazdım. Bunlara ek olarak sektörlerin kullandıkları programları ekledim. (NOT: Firmaların tasarıma ayırcağı bütçeleride unutmamak lazım)
CATIA -----------------------------------OTOMOTİV, UÇAK (MAKİNA VE ROBOT SEKTÖRÜNDE ÇOK AZ KULLANILIR)
NX UNIGRAPHICS---------------------- OTOMOTİV, KALIP, MAKİNA, ROBOT (
SOLIDWORKS--------------------------- MAKİNA, KALIP, ROBOT ( GENELDE KULLANIM ALANI YAN SANAYİDİR)
CREO (ESKİ ADI PROENGINEER)-------OTOMOTİV, MAKİNA
AUTODESK -----------------------------
TOPSOLID--------------------------------ESKİ BİR PROG. OLMASINA RAĞMEN KENDİNİ GELİŞTİRMEYE YENİ BAŞLAMIŞTIR. MALİYETİ DÜŞÜKTÜR
THINK 3 ---------------------------------
CIMATRON------------------------------ CNC TEZGAHLARINDA CAM OLARAK TERCİH EDİLİR.
SOLIDCAM------------------------------ CNC TEZGAHLARINDA CAM OLARAK TERCİH EDİLİR
MÜHENDİSLİK ANALİZ İÇİN;
MATLAB
NASTRAN ------------------------- AR-GE BÖLÜMÜNE SAHİP FİRMALAR KULLANIR
STAR CD--------------------------- AR-GE BÖLÜMÜNE SAHİP FİRMALAR KULLANIR
ABAQUS --------------------------- AR-GE BÖLÜMÜNE SAHİP FİRMALAR KULLANIR
ADAMS ----------------------------- AR-GE BÖLÜMÜNE SAHİP FİRMALAR KULLANIR
FLUENT -----------------------------AR-GE BÖLÜMÜNE SAHİP FİRMALAR KULLANIR