Çok ilginç motorlar (Lütfen okumadan ve düşünmeden yazmayalım)

John Ahmet

MB Üyesi
Kayıt
23 Ağustos 2017
Mesajlar
50
Tepkiler
16
Yaş
45
Üniv
Ege Universitesi
Şimdiye kadar kaç çeşit motor olduğunu öğrendiniz. Birazdan size şimdiye kadar hiç duymadığınıza emin olduğum motorlardan bahsedeyim.

Genel olarak motorları iki ana kategoride toplayabiliriz.

1. Elektrik motorları
2. Isı motorları

Elektrik motorlarını zaten çoğunuz biliyorsunuz burada bunları tekrar detaylı şekilde anlatmama gerek yok diye düşünüyorum. Yine de bilgi sahibi olmak için aşağıdaki yazıyı okuyabilirsiniz.

Kaç Çeşit Motor Vardır

Size hiç bilmediğiniz türde elektrik motorlarından bahsetmek istiyorum. Elektrik motorlarını üç gruba ayırırsak ilki hepimizin bildiği elektromanyetik motorlar olacaktır.

1. Elektromanyetik motorlar
2. Piezo motorlar
3. Lazer motoru (Termomanyetik yada nitinol engine ile) (Daha sonra bahsedeceğim benim projem :) )

Lineer hareket sağlayan bir piezo motoru videoda inceleyebilirsiniz. Piezo motorların enerji gereksinimi çok çok düşüktür. Bu verimin ölçülmesi gereklidir. %100 'den daha verimli olabilirler. Piezo motor ile elektromanyetik bir jeneratörü çevirdiğinizde geri besleme yapıp free energy elde edebilirsiniz. Ben bu kanaatteyim.



Bu motorlar çok fazla verimliler bu motorların anlatıldığı ağırlıklar kaldırdıkları bir demoyu sonraki videoda görebilirsiniz.



Piezo motorlar sadece lineer hareket sağlamıyor bu teknoloji ile dairesel hareket eden motorlar da yapılabiliyor. Hatta bu motoru PCB üzerinde hazırlamak bile mümkünmüş.



Üçüncü türdeki termo manyetik lazer motorlardan bahsetmeden önce size biraz ısı motorlarından bahsetmem gerekiyor. Isı motorları ısı enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren makinelerdir.

Isı Motorları

1. İçten yanmalı motorlar

Bu motorlara çok fazla değinmek istemiyorum. Bildiğiniz gibi bu motorlar otomobilleri ve diğer araçlarımızı çalıştıran yakıt motorlarıdır. Mazot, benzin, LPG gibi yakıtları kullanırlar. İleride doğalgazla yada hidrojenle çalışan modellerini üretebilirler. Belki de ürettiler bu konu ilgi alanımın dışında kalıyor. Hakkında özet bilgi için aşağıdaki linki takip edebilirsiniz.

Motorun tanımı,MOTOR ÇEŞİTLERİ,Zamanlarına Göre Dört zamanlı motorlar,kullanılan yakıtlara göre motor çeşitleri,soğutma sistemlerine göre motorlar,motorun parçaları nelerdir

2. Dıştan yanmalı-ısıtmalı motorlar

a. Buhar makineleri (Bunu çoğunuz zaten biliyorsunuz bu nedenle anlatmayacağım en modern olanların verimleri %60 civarındadır. )
b. Stirling motor

Stirling motoru, sıcak hava motoru olarak da bilinir. Dıştan yanmalı motorlu bir ısı makinesi tipidir. Isı değişimi prosesi, ısının mekanik harekete dönüşümünün ideal verime yakın olmasına izin verir. 1816 yılında İskoç rahip Reverent Robert Stirling tarafından icat edilmiştir. Çok verimli motorlardır hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanızı tavsiye ederim.
Ben bu motorların veriminin %100'den daha fazla olduğunu düşünüyorum. Bu konuda sağlam argümanlarım var ancak sizin bu konudaki cehaletinizden korktuğum için daha fazla bu konuya değinmeyeceğim. İçten yanmalı motorların verimi %20 civarındadır. Eğer araçlarımızda yakıtı stirling engine ile elektriğe dönüştürüp kullansaydık bugün aynı miktarda yakıtla gidebildiğimiz mesafenin 4-5 katı mesafeye gidebilirdik. Stirling motor yapısı gereği çabuk durdurulup çalıştırılan bir motor değildir bu nedenle elektrik depolayarak elektrikli otomobillerimizde hybrit bir çözüm olabilir. Konu hakkında çok fazla bilginiz yoksa vikipedideki yazıyı okuduktan sonra Qnergy – Smart. Efficient. Reliable. Energy Solutions with the Stirling Engine sitesinde yapılan son ürünlere göz atabilirsiniz.

Stirling motoru - Vikipedi (Vikipediye erişemiyorsanız Betternet isimli program imdadınıza yetişir. Bu program ile engellenmiş tüm sitelere erişim sağlayabilirsiniz. Betternet Free VPN )



c. Termomanyetik motorlar


Termomanyetik motorlar maddenin ferromanyetik özelliğinin ısı ile değişiminden faydalanırlar. Ferromanyetik maddeler, bağıl manyetik geçirgenlikleri 1'den çok büyük olan maddelerdir. Sadece demir, nikel ve kobalt oda sıcaklığında ferromanyetiktir. Bu maddeden yapılmış bir döner düzeneği bir tarafından ısıtıp ısıtılan tarafına bir mıktatıs koyduğumuzda hemen dönmeye başlar. Madde ısıtıldığında manyetik çekim etkisi azalır ve daha soğuk olan yüzey mıknatıs tarafından çekilir ve dairesel bir hareket oluşur. Çok fazla ısı gereksinimi olduğundan yukarıdaki saydığımız metallerle yapmak çok verimli ve kullanışlı değildir.



Termomanyetik lazer motorunu nasıl yapacağımızı anlatmadan önce size çok ilginç bir metalden bahsedeceğim. Bu metal oda sıcaklığının (20 sant. derece) üzerinde ferromanyetik değildir yani mıknatıstan etkilenmez ancak oda sıcaklığının altındaki sıcaklıklarda ferromanyetik özellik gösterir yani mıknatıs tarafından çekilir. Atom numarası 64 tür. Şimdi izleyeceğiniz videoda bu maddeden yapılmış henüz piyasada olmayan bir motor göreceksiniz. Arkadaşımız bu metal ile bir motoru çalıştırmış bu buluşu için patent bile almış.



d. Nitinol Motoru

Nitinol ismi, ilk dört harfini oluştuğu atomlardan, son üç harfini ise buluşu yapan kurumdan almıştır. ( Nikel – Titanyum – Naval Ordnance Laboratory) 1300°C erime noktasına ve 6,45 gr/cm3 yoğunluğuna sahip bir maddedir. Çok ilginç olan bu metal şekil hafızasına sahiptir. Metalin bu özelliğinden faydalanılarak yapılan çok ilginç motorlar vardır. İlk olarak 1970 yılında keşfedilen bu alaşım metalle yapılan motorların free energy ürettiği iddia edilmektedir. Bunun olup olamayacağı konusundaki yorumları size bırakıyorum. Sığ bir termodinamik fetvasından daha fazlasını yazabilenleri zevkle okurum.

Ayrıca nitinolu bir paragraf önce bahsettiğim grimsi metalle karıştırmayın o başka bir metaldir.


Nitinol engine



Termomanyetik lazer motorun nasıl yapılacağını anlatmayacağım bunu size sorayım sizce nasıl yapılabilir? Projeme katkı sağlamak isteyen arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Lazerle yapacağım kısmi ısıtmalı döner düzeneği yaparken hangi metali seçmeliyim? Sizce 5 mW'lık bir yada bir kaç lazer diyotla buradaki bilgiler ışığında hangi güçte bir motor yapılabilir?

Kırmızı Lazer Diyot Modülü - 3 Volt-5 Mw GittiGidiyor'da 302650626


Eğer sizin de farklı türde bir motor fikriniz var ise paylaşın.

Petrol gelirlerinin dünya çapında 70 trilyon dolar civarında olduğunu biliyor muydunuz? Dünyada 7 milyar insan yaşadığını düşünürsek petrole kişi başı 10.000 dolar ödüyoruz. Bu rakam gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ortalamanın çok üzerindedir.

Ayrıca siz bu konular hakkında daha fazla bilgi sahibi oldukça bu küresel çetelerin fizik kitaplarınıza olan etkilerini de konuşabiliriz.

Bu yazımda ağırlıkla listelerimize ekleyebileceğimiz motor türlerini tartışmak istiyorum. Free energy konusuna olan itirazlarınızı lütfen termodinamik kategorisindeki bunun için hazırladığım yazıma yapın.

Devirdaim makinaları gerçekmiş dikkatlerinize sunarım.

Bu konuyu başka bir forumda daha detaylı tartışmıştık onu da okuyabilirsiniz.

Termodinamik yasalarını ispatlayalım

Konu çok sivri olduğu için biraz sert yazdım kusura bakmayın donuk zekalı ezberci arkadaşlardan ve polemik oluşturmaya meyilli arkadaşlardan kendimi korumanın başka bir yolu varsa lütfen bilmek isterim.

Konuyu okuduktan sonra beyniniz yandıysa sizi biraz müzikle rahatlatalım :)

 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:

Crocs

MB Üyesi
Kayıt
30 Mayıs 2017
Mesajlar
53
Tepkiler
9
Yaş
32
Üniv
YTÜ
"%100'den daha fazla olduğunu düşünüyorum. Bu konuda sağlam argümanlarım var ancak sizin bu konudaki cehaletinizden korktuğum için daha fazla bu konuya değinmeyeceğim." gibi hakaret içerikli cümleler kullanmazsak daha iyi olur
 

Mücahit Arslan

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
13 Ekim 2016
Mesajlar
244
Tepkiler
99
Meslek
Yüksek Teknoloji Ar-Ge Mühendisi
Üniv
Staffordshire University
Yazı fazlası ile sivri. Bu forumdaki arkadaşlarımızın büyük bölümü üniversiteye başlamak üzere olan/ eğitimi devam eden kişilerdir. Daha naif ve daha yumuşak üslupla yazılmış yazılar onlar için çok daha verimli olacaktır. Burada yekünen insanları cahil yerine koymak, bilgi eksikliğini bu denli (gereksiz) sertlikle dile getirmek son derece yanlış. Zira forumda çok ciddi konumlarda çok ciddi işler yürüten kişiler de var. Umarım ileriki yazılarınızda daha yumuşak bir dil ve üslup ile karşımıza çıkarsınız.
 
Konu sahibi
Konu sahibi
John Ahmet

John Ahmet

MB Üyesi
Kayıt
23 Ağustos 2017
Mesajlar
50
Tepkiler
16
Yaş
45
Üniv
Ege Universitesi
Ben bu motorların veriminin %100'den daha fazla olduğunu düşünüyorum. Bu konuda sağlam argümanlarım var ancak sizin bu konudaki cehaletinizden korktuğum için daha fazla bu konuya değinmeyeceğim.
Siz her konuda uzman olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Yoksa itirazınızın başka nedenleri mi var?

Bir yığın cümleden ve izlemeye doyamayacağınız bu kadar videodan sonra yukarıdaki cümle sizi rahatsız mı etti? Peki anlıyorum. Belki de bu konuda gerçekten cahil olmadığınızı üstü kapalı olarak ifade etmeye çalışıyorsunuz. Devridaim konusunda... Çünkü o cümlede konu budur. Bir insanın şahsına cahil demekten çok farklıdır. Devridaim konusunda bir şeyler biliyorsanız mutlaka bilmek isterim bu konuda daha cesur davranmanızı tavsiye ederim. Belki de üslubumu beğenmediniz cahil kelimesi yerine bilgisizliği daha hoş görebilirdiniz. Bakın sol üst köşede nickname mi tekrar okuyun üslup konusunda ders verilmesi gereken en son kişidir Con Ahmet. Kendisine yapılmayan hakaret kalmamıştır. Enayi denmiştir, cahil denmiştir vs. Tabi siz yine de Con Ahmet’i benim şahsımla karıştırmayın. İyi uzman olduğunuz termodinamik konusunda bir şeyler yazın okuyalım bilgilenelim. Henüz kimse devridaim makinelerinin neden çalışamayacaklarını anlatmaya cesaret edemedi. Nasıl ki Termodinamik ve devridaim konuları bir tezat oluşturuyorsa insanların çoğu her konuda uzman olamayacaklarından bazı konularda da cahil olabilirler. Burada bizi sadece termodinamik dersinden en yüksek notu alıp bu dersten geçmiş kişiler ilgilendiriyorlar. Çünkü devridaim konusunda cahil olanlar onlardır. Bu hakaret değildir devridaimin tabiatı ile ilgilidir ve termodinamik dersine tezatlık içerir. Bilmiyorum belki de Con Ahmet termodinamik konusunda cahildir bir zorlayın bakalım neler söyleyecek? Ayrıca konunun tamamı sadece devridaimle ilgili değildir. Ben motorlar konusunun mühendislikte çok önemli olduğunu düşünüyorum. Neden konumla ilgilenmeyip yukarıdaki cümleye takıldığınızı gerçekten anlamak istiyorum. Neden argümanlarımı sormak yerine sitem ediyorsunuz bu çok ilginç. Eğitim sistemimizde sorun var diyen birinin ilk etapta hakaret etmek istemediğini düşünebiliriz ancak bu da eğitim gören insanlara cahil demenin bir başka türüdür. Tabi biz burada öncelikle bu sorunu kabül ederek bu iddiada bulunan kişinin niyetinin bu olmadığından çoğu zaman eminizdir. Şimdi belirli bir konudaki cehaletimize örnek verdiğimde neden bu kadar duygusallaştınız?

Buna cesaret eden insanlar da var. Gülay Göktürk. Paylaşım benim çok ilgimi çekti. Matematik konusundaki cehaletimizi anlatıyor ancak paylaşımı yapan kendi yorumunu eklemediği için yorum yazma gereği duymadım.

Matematik Bilmek (GÜLAY GÖKTÜRK'ÜN KÖŞE YAZISINDAN ALINTIDIR.)

Üniversiteye yeni başladığım zamanlarda matematikle ve asal sayılarla çok ilgiliydim. Mesleğimden dolayı ikilik sayı sisteminde de iyiyimdir. Bir gün asal sayıların formülü diyebileceğim başka hiç bir yerde bulamayacağınız şu formülü buldum.

N > 2

ve

2 ^ N mod N = 2

ise => N asaldır.

Şimdi bu formülü incelediğimizde herşey doğru gözüküyor. 3, 4, 5, 6, 7..... deneyebileceğimiz bütün sayıları deneyelim. Sadece asal sayılarda 2 kalanını veriyor. Ben de böyle olduğunu düşünüp bu formülle bir sayının asal olup olmadığını test eden bir fonksiyon yazabiliriz düşüncesindeydim. ilk bir trilyondaki sayıları denediğimde bu formülün tüm asalları vermesine rağmen 2 kalanını veren bazı sayılar da asal değildi. Asalların %99,999729766970441331455254841955 'ni veriyordu. Ben %100'ünü verir sanıyordum. Formüle uymayan sayılar Fermat pseudo asallarıymış (341, 561, 645, 1105, ...) sonradan öğrendim. Bu sayıları formülde yerine koyup deneyin yapabilirseniz asal olmadıklarını göreceksiniz.

Tıpkı bu örnekte olduğu gibi termodinamik yasaları devridaimin olamayacağını söyler ve bunun %100 doğru olduğunu düşünürüz. Peki ya bu sadece sistemlerimizin %99,999... u termodinamik yasalarına uygun görünüp bu sisteme uymayan sistemler de varsa...

Bu konuda ne kadar çok örnek olduğuna bakabilirsiniz. Bu konuda bir yazı hazırlamıştım.

Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.


Bu nedenle bilimden fazla uzaklaşmayalım gerçek bilim deney ve gözlem ile yapılır. Bulunan sonuçlar matematiksel olarak ifade edilir. Edebiyatta iyi olduğunuzu görebiliyorum.

Cahil derken ne demek istemişim biraz da bunu irdeleyelim.

Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.
nedir diye sorarken, elbette, cahillik okumamışlıktır; okumaya da istekli ve meraklı olmamaktır, bu yüzden de bilgisiz ve görgüsüz kalmaktır gibi, bir cevap bizi ilgilendirmiyor.
Bütün bunların altında yatan nasıl bir durum var ki biz bazı insanlara –kuşkusuz bazı insanlar da bize- cahil diyebiliyoruz?

&

Cehaletle ilgili genelde temel bir ayrım yapılır. Bilgisiz olmak ile cahil olmak.
Bilgisiz kişiye örnek, bir çiftçi gösterilebilir; yeterince eğitim almamış, buna imkanı olmamış bu nedenle bilgisizdir –bu aslında böyle bir konu konuşulurken itiraz edilecek bir yönü olan bir tespittir, yeri gelince belirtebiliriz.
Cahil kişiye örnek, eğitimli eğitimsiz herhangi bir insan örnek gösterilebilir; bildiğinin yanlış olduğunun farkında değildir ve bunu düzeltmeye de açık değildir.

&

Bizim devam yolumuz bu ikisi de değil. Bu ikisinde de ortak olan bir nokta: Bir insan nasıl oluyor da, bilmediği bir konuda, küt kalıyor ve kütlüğünü sürdürüyor ve bu kütlüğü, karşımızdaki bilgisiz biri de olsa cahil biri de olsa sürdürüyor.
Karşımızdaki kişi, bilgisiz de olsa, cahil de olsa, sahip olduğu bilgisizlik bir direnç içerir. Yani kendini dayatır.
Bilgisiz kişide, bilgi eksikliği içeren eylem kendini ifa etmeye çalışır. Bilgisini düzeltmeye çalışmanız kifayet etmez, o yine kendi bildiğinde devam eder. Sizin yeni bilgilendirmenize karşı ya kayıtsızdır, ya yeterince dikkate almaz/alamaz, kendi bildiginde devam etme eğilimi içerir.
Cahil kişide, bilgi eksikliği içeren eylem kendini dikte etmeye ve dayatmaya çalışır. Bilgisini düzeltmeye çalışmanız, hiç işe yaramaz, tam tersine, sizin bildiğinizin yanlış olduğunu savunmaya dönüşür.
Bilgisizliğimizin kendini dayatmasının bir yönü psikolojiktir. Biz, bir şekilde yaşamımızı sürdürmek için, kendi bilgi, görgü ve deneyimlerimize dayanırız. Bunu yıllarca yapmakla, onlara yönelik büyük bir alışkanlık, uyum, hızlı eyleme sokma, yarattığı avantajları ve dezavantajları düzenleme, devam yollarını bilme, karşı tarafın -insanların ya da nesnelerin- tepkisini bilme ve bunlara uyum sağlama gibi yetilerimiz gelişmiştir. Bu yetilerimiz yanlış bilgiye, yol ve yordama dayansa bile kendine göre bir hayatı yaşama şekli geliştirir. İşin psikolojik yönü şudur; bu bizde kendi yaptığımız eyleme ilişkin önemli bir güven ve dayanak oluşturur; dışardan buna yönelik bir itirazın ve eleştirinin gelmesini otomatik olarak reddederiz. Bunu reddetmek aslında, insanın sigortası gibidir. Çünkü, bu sahip olduğu düzen, kişinin kendini koruması, iyi ya da kötü sonuçlarıyla, bildiği bir yolda gitmesini sağlar. Aslında, bizim eğitimli ve bilgili dediğimiz insanların yaptığı da budur. Onlar da, kendi birikimleri düzleminde yarattıkları yoldan vazgeçmezler. Aslında her insan, daha geniş birikim boyutlarına sahip insanlara göre, bilgisiz ya da cahildir. Çünkü kimse, bildiğinden, kolay kolay vazgeçmez. Bu da, belli ölçülerde haklıdır.
Peki, ilk tepki olarak kimsenin bildiğinden vazgeçmemesini normal karşılıyoruz. Üzerinde refleksiyonda bulunma, irdeleme vs. için yeterince zamanı olduğu halde, kendi bilgi düzleminde kalmakla yetinen ve yine daha ilerisine direnç göstermeye ne demeli?
Bilgisizliğimizin ikinci yönü olarak, burada bilginin de yapısallığını gösterebilirim. Bilginin yapısallığı şudur: hiçbir bilgi tekil bir bilgi değildir. Bilgi bir bütünlüktür, bir örgütlenmedir, bir bağlantılılıktır.
Örneğin algılarımız da öyledir. Bilinen bir örnek vereyim. Siz sokağınızda yaşayan, iyi tanıdığınız, kırık dökük bir sokak ayakkabı boyacısını, akşam katıldığınız bir toplantıda elinde kadeh, takım elbiseli vs. cillop gibi görürseniz, o adamı muhtemelen tanıyamazsınız, bu kimdi acaba, gözüm bir yerden ısırıyor falan filan. Aslında algılarımız, belli koşullar içerisinde geçmişle özdeşleşiyor, koşullar değiştiğinde dağılıyor ve zorlanıyor. Belli koşullar dediğim şey, yapıdır.
Bilgi de aynısıdır. Örneğin üniversite eğitimi böyle bir şeydir. Topu topu okuduğunuz 30-40 kitaptır. Ancak bu kitaplar, az ya da çok okuyun, size bir bilgi yapısallığı sunar. Aynı bilgi yapısallığında yer almış kişiler ortak bir dil üretirler ve birbirlerini anlarlar, neyi ne kadar bilip bilmediklerini bilirler, bunu sağlayan yapıdır. Üniversite farklılaştığında ya da bölüm aynı olup da ülke vs. farklılaştığında, bu bilgi yapısallığının da bozulduğunu görürsünüz, bölüm aynıdır, ama kavramlar ve içerikler; örüntüler değişmiştir.
Şimdi, konu, aslında bilgi ve cahillik, elimizden uçtu gitti. Çünkü dedik ki bilgi örüntüdür, yapıdır. Ve her üst yapı ve örüntü, altındakini bilgisizlik ve cahillik olarak görür. Bunu dediğimizde, somut, herkes için üzerinde uzlaşılabilir bir bilgisizlik ve cahillikten bahsedemeyeceğimiz ortaya çıktı ve konu elimizden kayıp gitti.
Bu kayıp gitmenin bir nedeni de, yapı ya da örüntü kavramı. Yapıdan bahsettiğiniz zaman, her yapı kendine göre bir varlıktır ve başka yapılarla ölçüştürülemez. Ya da karşılaştırılamaz. Neyse odur. Bu kültürlerin farkılılığı gibidir. Bu oturmuş bir kavramdır. Kültürler birbirinden alçak üstün değil farklıdır deriz ya, bu genelde kabul görür. Bilgi yapısallıkları da böyledir.
Burada çiftçi örneğine geri dönebiliriz. Biz çiftçiye, kendi bilgi yapısallığımıza göre bilgisiz ya da cahil deriz. Oysa, bizi, yaşadığımız şehir hayatından alıp, köy hayatına koysalar, muhtemelen hiçbir şey ekip biçemeyiz ve oradaki hayatımız çileye dönüşür. Bizim bilgi dediğimiz şey bir yapı ve örüntü olduğu kadar içeriktir de. Yani aslında belli bir tarz bilgidir. Örneğin şehirde yaşama bilgisidir. Şehirde yaşama bilgisi de, köyde yaşama bilgisinden üstün değildir. Köyde yaşamak da kendine göre üst düzey bir bilgidir. Hangi ağacın, hangi bitkinin nasıl besleneceği, mevsimlere göre hangi aylarda hangi işlerin yapılacağı vs. bir makine mühendisinin aldığı eğitimden kesinlikle daha aşağı değildir.
Peki, bu durumda, cahillik ve bilgisizlikte mi ortadan kalkıyor?
Cevap, evet, hayatta büyük ölçüde bilgisizlik ve cahillik yoktur; farklı yaşam tarzları, farklı kültürler, farklı yaşam tarzı devam yolları, tercihleri, seçimleri, bilgi yapısallıkları vs. vardır.

&

Bizim bilgisizlik ve cahillik dediğimiz şey, en çok, aynı bilgi yapısallıkları içindeki içsel tutarsızlıklarla ilişkilidir.
Fikir tartışmalarında, çoğumuzun kaçırdığı şey şudur. Kavramlara farklı anlamlar yükleyen, aynı düşünsel denklemlerden hareket etmeyen, farklı perspektiflere sahip insanlar, bin sene tartışsalar, eğer yaa arkadaş, biz kavramlara farklı anlamlar yüklüyoruz, önce herkes, aynı kavramdan aynı şeyi anlayarak konuşsun, demezse, bir ortak noktaya gelemezler.
Bunun gibi, bilgisizlik ve cahillik de, aynı çerçevede olanların kendi aralarındaki içsel uyumsuzluğundan çıkar.
Aynı çerçevedeki iki bilginin birbirini cahillik ya da bilgisizlikle suçlaması ve bunda direnç göstermesi, sadece hangi bilginin doğru olduğuna dayanmaz. Bilgi, güçtür, iktidardır, insanlararası ilişkiler bu güç ve iktidara dayanır. Bizim dilimiz, dili kullanma şeklimiz, onun içeriği, birine yaptığının yanlış olduğunu söylerken bile bizi harekete geçiren duygu, bu iktidar ve üstün olma ruhunu içerir ve ona göre şekillenir.
Dolayısıyla, bilgisizlik ve cahillik tartışmaları büyük ölçüde, hakim olma eğiliminden çıkar. Saf bir şekilde, hangi bilginin doğru ya da yanlış olduğu hemen hemen hiç yok gibidir. Eğer olsaydı, bu konuda hiçbir tartışma olmazdı, sadece biraz zaman alırdı. Çünkü bilgi yapısallık olduğu için, siz bir bilgideki A noktası için bir düzeltme yaptığınızda, karşı taraf, buna –yukarıda saydığım tüm faktörlerin dışında- direnç gösterir, çünkü A ile bağlantılı bir B noktasında de düzeltme gerekir ve siz A noktası için düzeltme yaparken, B noktası için düzeltme yapmazsınız -eşzamanlılık açısından. Hadi diyelim, B noktası için de hemen yaptınız, ancak yine bir C noktası vardır düzeltme ihtiyacı gösteren. Bilgi yapısallık olduğu için, düzeltme yaptığınız kişi, iç değerlendirmede, diğer noktalara takılı kalır ve sizin A noktasında yaptığınız düzeltme güdük kalır. C noktasından ya da D noktasından A noktasına tekrar geri döner ve yine ona tutunur. Sizin de ne zamanınız, ne gücünüz, bütün noktalarda ya da çoğu noktada bir düzeltme yapma durumunuz yoktur.
Bunu ancak hayat yapar. Bilgisiz ve cahil insan, ne kadar çok kendi çerçevesinde farklı düzeltme talepleriyle karşı karşıya kalırsa, o kadar zaman ve yıl içinde kendini yeniler. Ne kadar az talep olursa o kadar az değişmeden kendi içindeki döngüsünde kalır.
Benim tavsiyem, düzeltme taleplerinizden, iktidar ve güç duygusunu arındırın, geriye kalanı ise karşıdakini size uydurmaktansa, kontrollü olarak siz ona uyun. İlla talep iletmeniz gerekmez, karşı taraf zaten sizin uyum gösterdiğinizi algılar ve ona göre kendini revize etme sürecine birkaç çentik atar. Ama tabi, sizin uyum göstermeniz, karşıdakinin iktidar oyunlarına malzeme olmaya başlama riski çok yüksektir. Velhasıl, hayat denilen şey bu girift girdap ve dehlizlerden geçilerek, farkında olarak olmayarak, yaşanıyor.


Konuya bir anket eklemek üzereydim ukalalık olur diye eklemedim. Şimdi yazdıklarınızdan sonra dahada cesaretlendim buraya ilave ediyorum.

Konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz.

A) Konu bilgilendiriciydi teşekkür ederim.
B) İyi güzel de senin bilmediğin daha ne motorlar var.
C) Ben ağzımda piezo ve lazer motorla doğdum sen ne diyorsun?

Konuya yorum yazan arkadaşların hangi şıkkı tercih ettiği belli oluyor. Konuya anlamlı bir yorum yazacak yada konuma değerlendirme yapmış kişileri bu anketin dışında tutuyorum. Lütfen şu ana kadar yorum yazmış ve polemik mesajı yazmaya hazırlanan arkadaşlar yazdığı yoruma bu anketin cevabını da eklesin.

Sizler nasıl insanlarsınız mühendisleri daha zeki olarak hayal ediyorum. Petrol için trilyonlarca dolar aktarılıyor. Çoğu da %20 verimle çalışan motorlar için ödeniyor. Benim Con Ahmet nickini seçmemi çok mu garip buluyorsunuz. Bu konuyu neden tartışmak istediğimi anlayamıyor musunuz? Devridaimin hayal olduğunu mu düşünüyorsunuz yoksa bilimin son birkaç yıldaki buluşlarından habersiz misiniz? Tartışmalarımızı bilimin ışığında yapalım polemikten uzak duralım.

Türk mühendisleri kesinlikle küçümsemediğimi burada daha fazla belirtmek istiyorum. Berkant Göksel isminde bir mühendisimiz yakıt kulanmayan bir jet motoru yapmış. Bu motoru da listemize ekleyebiliriz. Saniyede 20 kilometre hız yapabilirmiş.

"Plazma itici olarak adlandıracağımız bu mühendisliğin temelinde Sovyet Rusyanın 1964 yılında uzaya fırlattığı küçük hava araçları olduğunu söylemek gerekir.Günümüzün jet motor teknolojisinden oldukça uzak. Normal jet motorları yakıt ve sıkıştırılmış havayı tutuşturarak itki kuvveti oluştururken; plazma iticileri bir füzyon reaktörünü somut bir örnek verecek olursak yıldızlarda gerçekleşen reaksiyonların taklidi gibi çalışabiliyor. Argon veya hava gibi gaz moleküllerini sıkıştırıp plazma haline uyaran motorlar bu şekilde elektrik üreterek elektrik alanları oluşturma prensibine dayalı.
Yazımızda belirttiğimiz gibi bu teknoloji aslında yeni değil bu itki kuvvetleriyle daha önceden küçük uzay araçları uçabiliyordu. Mühendis Berkant Göksel ve ekibi ise bu itki kuvvetini çok büyük uzay araçları için de kullanır hale getirmiş bulunuyorlar.
Dünyada ilk Olacak
New Scientist’e röportaj veren Mühendis Berkant Göksel,”Zemin seviyesinde hızlı ve güçlü plazma jet motorları üreten ilk ekip biz olduk. Geliştirdiğimiz motor saniyede 20 kilometre hızlara ulaşabilecek kapasitede.” sözlerini kullanıyor."






Ciddi işler yapan ciddi arkadaşlar konuya ilgi duyduysanız neredesiniz ilk yazımı sizin için yazmıştım lütfen kurtarın beni polemik severlerden :(

Konuya polemik yapmaya devam ederek yorum yazacak arkadaşlar için gerçekten üzülüyorum çok şey kaçıracaklar.


Çok uzun bir yazı oldu. Biraz müzik dinleyelim. Şarkıda geçen şu kısım kesinlikle konumuzla ilgilidir.

“Fakirin cüzdanı boştur ama benzine paramız hep vardır aga” :)

 
Son düzenleme:

Mücahit Arslan

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
13 Ekim 2016
Mesajlar
244
Tepkiler
99
Meslek
Yüksek Teknoloji Ar-Ge Mühendisi
Üniv
Staffordshire University
Con kardeş kimsenin polemiğe girdiği yok. "O kadar şey yazıyorum, o kadar şey biliyorum siz cahillere bir şeyler anlatabilmek için" niteliğinde bir yazı yazmışsın. Sana tavsiye niteliğinde yazılmış iki tane yorum için de destan yazmışsın. Ya sen yazmayı çok seviyorsun ki bu yüzden polemik falan deyip daha fazla şey yazmak istiyorsun ya da dikkat çekmeye çalışıyorsun. Bir sakinleş. Kimsenin sana bir şey dediği yok.
-Take it easy.
 

Crocs

MB Üyesi
Kayıt
30 Mayıs 2017
Mesajlar
53
Tepkiler
9
Yaş
32
Üniv
YTÜ
şu destansı yazınıza diyecek tek bir şey var. ne içtiysen bize de söyle :) yazı yazmanın orta yere konuşmanın bir üslubu vardır. Farkındaysan yazdığının bilgi içeriğiyle ilgili de bir yorum yapan yok. Sadece kendi kendine gereksiz çıkışlar yapa yapa bir yazı yazmışsın buna gerek yok. Bilgi vermek istiyorsan bilgini verir geçersin. Orta yere rastgele hakaretler savurmanın bir anlamı yok
 
Kayıt
23 Ocak 2017
Mesajlar
33
Tepkiler
23
Yaş
30
Üniv
İTÜ
Cidden @conahmet tarafından yapılan paylaşımlar ( diğer forum sayfaları dahil) bilgilendirici ve pek ele alınmayan aynı zamanda ilerici ülkelerin önemle araştırmalarının yoğunlaştırdığı konuları içeriyor. Termodinamik mantığını anlayan kişilerin bu konulardaki en küçük bir gelişmenin dahi büyük etkileri olabileceğini bilir. Conahmet farklı alanlarda da paylaşım yapmaktadır ve bunun için teşekkür ederiz yalnız kullanılan üslup düşünülenin yanlış anlaşılmasına neden olmaktadır. Bu yanlış anlamaların önüne geçmek için yani efektif olarak bilimin aktarılması için seçilen bazı kelimelere özen göstermenizi rica ediyoruz.
 

emrahozmen

MB Üyesi
Kayıt
20 Mart 2015
Mesajlar
22
Tepkiler
8
Yaş
43
Üniv
erciyes
merhaba,

verilen bilgiler gayet yerinde ve özellikle ülkemizde (enerjimizin büyük kısmı dışarıdan karşıladığımız için) çok önemli konular. üslup konusunda üzerine alınan alınır, alınmayan alınmaz. hakaret ya da cahillik v.b. terimlerini formun dışında tutmak lazım. yazar yazmışsa siz okurken filtreleyin. (okumadan geçin) mühendis adam bana göre şöyle olmalı. bir işin her olasılığını düşünmeli. mantıklı olsun ya da olmasın. mesela, bilgisayar mühendisi programda metot yazar, giriş parametresinin değerlerine sınır girmez. nasıl olsa metodun amacı bu der. girilen sayı şu aralıkta olmalı der. girilen parametre ya o aralık dışında olursa ? o zaman hata çıkar. belki ciddi, belkide önemsiz bir sonuç çıkar. ( örneğin sıfıra bölme hatası) şimdi anlatmak istediğim nokta şu; her olasılığı düşünmek lazım. mevcut kriterlerde termo dinamik haklı. kanun tanımlanan her noktada çalışıyor. fakat tanımlanmayan noktalar yok demek doğru değil. zira fizik, kimya sürekli gelişiyorsa kanunun da yeni yeni açılımlar koyması gerekir. yeni parametreler ile mantığa uygun hesaplar sunmalıdır. 1950 li yıllarda olduğumuzu ve birçok şeyi bilmediğimizi varsayalım. nitinol u biri bize anlatsa çoğu hadi ordan öyle şey mi olur derdi. bugünde biz henüz bilinmeyen bir şey duyduğumuzda aynı tepkiyi veriyoruz. gerçi bu tepki artık değişiyor. google ın düşmeyen otonom bisiklet şakasını haber kanalı gerçek olarak sundu. bu da algının değiştiğinin bir işareti. olmaz demeden önce olabilir bir anlat bakalım deyip, şunu nasıl başardığınız sorularını sormak lazım.

motor türleri konusunda
- basınçlı gaz motorları (içten ya da dıştan yanmalı haricinde soğuk ya da sıcak basınçlı gaz ile çalışabiliyorlar, stirlingten farklı olarak fark sıcaklığı olmadan basınç dış basınçtan yüksekse çalışıyor, lastikçilerin kullandığı motor)
- birde vakum ortamında ışığı soğuran karanlık yüzeye çarparak fotonun itme gücü ile çalışan motorlar

aklıma gelenler bunlar.

bende motorlar üzerine çalışıyorum. kendi tasarımım motorlarım var. tabi prototip aşamasında. daha çok stirling ve elektromanyetik prensibe dayalı. (termo dinamik yasalarına uyuyor merak etmeyin. polemik olmaz) ülkemizde bir çok engel olduğunu zaten herkes biliyor. bilmeyenlere çok örnek verebilirim. (sadece devrim arabaları yeterli olur aslında)

unutmadan belirteyim sayılar üzerine bende çok çalışmalar yaptım. asal sayıları hızlı bir şekilde bulabiliyorum fakat saklayacak yer bulmada sıkıntılar var. zira çok sayıda asal sayı var. ve bir kural koymak için çok sayıda deneme yapmak gerekiyor. o yüzden yukarıdaki yazıda geçtiği gibi 2^n mod n = 2 kuralı gibi şu sınıra kadar çalışır demek gerekir. sonrasını ancak metot hata verdiğinde farkına varabiliyoruz.

son olarak motorlar üzerinde ben de çalışmak, görev almak hatta bilgi ve birikimlerimi aktarmak isterim. bu tür yazıları başta da belirtmeye çalıştığım gibi, bir şekilde okuyun hiç olmazsa aklınızda bir merak uyanır. belki sizin aklınıza daha önce kimsenin aklına gelmemiş bir şey gelir.

herkese başarılar
 
Konu sahibi
Konu sahibi
John Ahmet

John Ahmet

MB Üyesi
Kayıt
23 Ağustos 2017
Mesajlar
50
Tepkiler
16
Yaş
45
Üniv
Ege Universitesi
@emrahozmen arkadaşım öncelikle değerli paylaşımların için çok teşekkür ederim. Cevabım biraz gecikti. Yazınızı okumadan yarım saat önce televizyonda, üretilmesi planlanan yerli otomobille ilgili basın toplantısını izledim çok duygulandım ve aklımda bir dünya konu vardı. Yazınızı okuduktan sonra bu duygularım daha derinleşti ve biraz sakinleşmek için yazıyı erteleme kararı aldım.

Önceki ilk iki arkadaşın cevabına çok şaşırdığımı itiraf edeyim. Gelen ilk cevabı ilk okuduğumda önce bunu çok farklı değerlendirmiştim.

"%100'den daha fazla olduğunu düşünüyorum. Bu konuda sağlam argümanlarım var ancak sizin bu konudaki cehaletinizden korktuğum için daha fazla bu konuya değinmeyeceğim." gibi hakaret içerikli cümleler kullanmazsak daha iyi olur
@Crocs isimli üyenin böyle hakaret içerikli cümleler kullanmazsak daha iyi olur derken ilk cümleyi kast ettiğini düşünmüştüm. Çünkü bu iki cümlede karşıt görüşte olan bir mühendisin bu konuda ne söylenirse söylensin devridaimin mümkün olamayacağını düşündüğü için devridaim konusunda bilgisiz yada cahil olmayı seçeceğini ve buna aldırış etmeyeceğini bu konuda tartışmanın gereksiz olduğunu düşünüp hakaretin birinci cümle olduğunu ima ettiğini sandım. Son yorumlardan anladığım kadarı ile bu cümleden çok alınmışlar. Kimseye hakaret etmediğimi yine altını çizerek söylemek istiyorum.

Hemen herkes belki bundan yüzyıllar sonra insanlığın sahip olabileceği bilgi birikimine göre daha bilgisiz olduğumuzu kabul edebilir. Cahil olup olmadığımızı belirleyen unsur yeni bilgilere açık olup olmadığımız ve yanlış biliyor olduğumuz konuları yeni bilgilerin ışığında düzeltme eğiliminde olup olmadığımızdır.

Ben zekanıza güveniyorum, bu konuda beni anladığınızı düşünüyorum ve bu tartışmadan uzaklaşıp pozitif bir tartışma yapabileceğimizi umuyorum.

motor türleri konusunda
- basınçlı gaz motorları (içten ya da dıştan yanmalı haricinde soğuk ya da sıcak basınçlı gaz ile çalışabiliyorlar, stirlingten farklı olarak fark sıcaklığı olmadan basınç dış basınçtan yüksekse çalışıyor, lastikçilerin kullandığı motor)
Bu konuda hava basıncı ile çalışan motorları kullanan araçlar bile yapmışlar. Evet bence mükemmel bir yöntem. Elektrikle çalışan araçlara alternatif deposunda basınçlı hava bulunduran bu araçlar depolama konusunda daha ucuz ve uzun ömürlü bir yöntem sunuyorlar. Gürültülü çalışma problemine de bir çözüm getirirlerse bence ilk tercih bu araçlar olur. İkinci bahsettiğin motorları hiç duymadım. Sanırım nano motor teknolojisi şu an kullanılıyor mu?


unutmadan belirteyim sayılar üzerine bende çok çalışmalar yaptım. asal sayıları hızlı bir şekilde bulabiliyorum fakat saklayacak yer bulmada sıkıntılar var. zira çok sayıda asal sayı var. ve bir kural koymak için çok sayıda deneme yapmak gerekiyor. o yüzden yukarıdaki yazıda geçtiği gibi 2^n mod n = 2 kuralı gibi şu sınıra kadar çalışır demek gerekir. sonrasını ancak metot hata verdiğinde farkına varabiliyoruz.
Ben de son zamanlarda yine asal sayılar konusuna heveslenmiştim. Bitcoin benzeri PrimeCoin isminde bir coin var. Belki asal sayıları burada paraya çeviririm diye düşünmüştüm sonra vazgeçtim. Kullandığım en hızlı algoritma Sieve Eratosthenes algoritmasıydı. Daha hızlı algoritmalar da var ancak çok kompleks olduklarından kullanmadım. Asal sayıların saklanması ile ilgili bir PrimeDB geliştirmek istemiştim ancak bundan da vazgeçtim daha faydalı işler yapmak gerekliydi. Sayıların kendisini saklamak yerine ardışık asalların farklarını saklayarak yada bu farkların uniqe bir listesinin indekslerini saklayarak bunu da LZW yada daha gelişmiş sıkıştırma algoritmalarıyla sıkıştırarak büyük oranda yer tasarrufu sağlamak mümkün. Konuyla ilgili olduğun için bunu da detaylı anlatayım dedim. Asal sayılardan para kazanmak konusunda çok ümitsizim son kararım bu yönde… :)

Kendi tasarladığın motorlardan sakıncası yoksa biraz bahsedebilir misin? Ben stirling motorların şu haliyle bile ideal verime bu kadar yakınken bunu piezoelektrik kullanarak daha verimli bir hale getirebileceğimizi düşünüyorum. Hatta stirling motoru ısıtmak için yakıt kullanmak yerine “magnet heating” ile ısıtıp kullanılan bu yöntemin veriminin ölçülmesi gerektiğini düşünüyorum. Sandığımızdan daha verimli olabilir.

Herkesin bu konularda değerli fikirleri olabileceğini düşünüyorum.
 
Son düzenleme:

emrahozmen

MB Üyesi
Kayıt
20 Mart 2015
Mesajlar
22
Tepkiler
8
Yaş
43
Üniv
erciyes
merhaba,

biraz düzeltme yapayım. pratikte tam olarak ışık değilmiş ışığın termal etkisi ileymiş. fakat ideal ortamda fotonun sahip olduğu enerji ile tam vakum ve sürtünme en aza indirgenirse hareket elde edilebilirmiş.

bunun adı radyometre.

asal sayılar konusunda hala çalışırım tabi hobi olarak. asalları saklamak konusunda hafızayı zaten en aza indirdiğime inanıyorum. çünkü her 10 sayıyı 4 bitte saklıyorum. sayının değeri büyüsede yine 4 bit. bir nevi dediğiniz gibi aradaki fark alınıyor. üstüne üstlük ardaşık aradaki sayıda da kısaltma yaptım ve sayı başına 0,4 bit gibi bir yer kaplanıyor. yani aslında saklanacak en iyi sıkıştırma işlemini yaptım diyebilirim. (en iyisi bu bundan daha iyisi olamaz hiçbir zaman dememek lazım. yukarıdaki konuya örnek oldu bu aslında. termo dinamiğe göre meselesi...) örnek olarak 100 ile 110 arasındaki sayılar için asal varsada yoksada 4 bitte saklıyorum. buna rağmen on milyon basamaklı asallar için çok çok büyük yer gerekiyor.

üniversitede iken
(2 ^ 33219281) -1 sayısına kadar araştırmıştım. bu sayı mersenne sayı olabilir fakat test sonucuna göre büyük olasılıkla asal değil. tabi 2000 li yılların başında o zamanlar ramler 128mb ve işlemciler 1100 mhz iken . tabi benim makine böyleydi. daha iyileri vardı tabii. ben (10.000.001) on milyon bir basamaklı sayıyı desimal olarak elde etmiştim. 32 mb lık tek bir dosya. o zamanlar bunu bulmak için pc tam bir hafta boyunca gece gündüz çalışmıştı.

bu asallar her alanda kullanılıyor. ve bundan sonra da kullanılacak. özellikle şifreleme alanlarında ve sıkıştırma algoritmalarında kullanılır. teknoloji hala ivmeli olarak arttığından henüz kullandığımız hafızada savurganlık yapıyoruz. bol keseden kullanıyoruz, çünkü yerimiz var. ne zaman doğrusal olarak hafıza artmaya başlarsa yani katlanarak değilde sınırları zorlayarak kapasite artarsa o zaman bu konular ciddileşir. ama şifreleme konusunda her zaman önemlidir asal sayılar.

şimdi ise asal bulma algoritmam da sıkıntı yok. çok hızlı bulabiliyor fakat büyük sayılar için bulduğu sayıları saklayacak yer bulamıyorum. araştırmama göre ilk on milyon basamaklı (dikkat edin bu konular normal matematik gibi anlatılamıyor, yan yana 10 milyon tane sayıdan oluşan tek bir sayı) asalları saklamak için şuana kadar üretilen tüm hd lere ihtiyaç duyuluyor. o yüzden benim algoritma sadece aralık belirterek çalışabiliyor. yani 10 milyon hane ile 10 milyon hane den sayısal olarak belki 1 milyon fazlasına kadar çalışabilir. (10 milyon hane = x ise, x ile x+1.000.000 diyebiliriz)

neyse bu konuların yeri burası değil uzatmayayım. yinede merak edenler varsa ya da çalışalım derseniz ben açığım. üzerinde çalışabiliriz. bu proje kayıpsız sıkıştırma algoritmasında kullanılacak. (en kötü ihtimalle 32 mb lık bir dosya 1 kb a indirgene biliyor. en iyi ihtimalle 8 byte dosyanın tipinden bağımsız olarak)

ben alfa tipi ve gama tipi motorları ürettim.

bunlarda resimleri

IMG-20170710-WA0008.jpg
üsteki alfa tipi stirling motoru verimi biraz düşük. ama güç elde ediliyor. bunun işçiliğini kendi hobi tornamızda yaptık. o yüzden gaz kaçakları çok. verimide düşük ama torku iyi diyebilirim. çalıştığında baya sallanıyor :)
IMG-20170710-WA0003.jpg
bu motor ise gama tipi stirling motoru. verimi daha iyi. bunu da bazı parçalarını sanayide tornada yaptırdık. cnc de işlense 1 KW gücü olacaktı. en azından piyasadaki motorlar böyle. tabi biz gaz olarak hava kullanıyoruz. ama h2 olursa güç çarpanı yaklaşık 2 oluyor.

çeliğin kilosu 4 tl kadar olduğunu sanıyorum. (biz işlerken 2 tl idi) yani maliyetiniz çok az ama işleme maliyeti yüksek. o yüzden kazanç hesabını yaparken sayıyı artırmak toplamda daha fazla kar elde etmeye neden oluyor.

bunlar bilinen örgün tasarımlar. benim kendi tasarımımın örneğini literatürde görmedim. çizimi ise karakalem. şimdi bulamam fakat daha sonra paylaşabilirim. sadece anlatmaya çalışayım;

mevcut yapıda bu motorlar hep mekanik olarak tasarlanmış. günün koşullarına göre tabii. ama şimdi elektrik-elektronik iç içe geçti. hatta makinelerde de öyle. ama literatürde motorlar için her işlem mekanik olarak yapılmış. şimdilerde yeni nesil motorlarda ateşleme hatta subaplar elektronik olarak kontrol ediliyor. motorun şaftındaki hareket enerjisi kullanılmadan elektrik ile subaplar açılıp kapanıyor. striling için böyle yapılar var fakat çok değil. benim tasarımım da krank mili yok. olmayınca krank yapısından dolayı belli açıdaki kayıplar ortadan kalkıyor. wankel motorlar gibi ortada dönen üçgen vari disk te yok. swashplate dedikleri bir nevi krankı değiştiren parçada yok. aslında motor son derece basitleşiyor. yapısında da doğrudan elektrik elemanları var. mesela silindir yatakları kısmı bakır helezondan oluşuyor. silindirler ise mıknatıstan bu sayede elde edilen ısı farkından dolayı içerideki gaz doğrudan mıknatısları hareket ettiriyor. sonra da mıkatıslar bobinin içinde olduğundan motor ilave dinamoya ihtiyaç duymadan zaten dinamo kendisi oluyor. elektrik elde edebiliyor. bunun demosunu bu aralar yapacağım.

Ahmet beyin paylaşımından özellikle nitinol dan etkilendim. çünkü bizdeki yapılarda eksik kalan nokta mıknatısın belirli bir sıcaklıkta bozulmaya başlaması. diğer bir nokta ise anahtarlanamaması. bildiğim kadarı ile süper iletkenler ile mıknatıslar anahtarlanabiliyor. hatta bu konuda çalışan fren diskleri olduğunu biliyorum. yapısını merak edenler araştırabilirler. benim bilgim şu: birbirine değişik şekilde dizilen bir alaşım elektrik verildiğinde manyetik anahtarı geçiriyor. elektrik akımı kesilince tekrar non-manyetik oluyor. bu şekilde tekerdeki hareket ile şasede sabit mıknatıs arasındaki süper iletken fren diski arasında fiziksel bağ olmamasına rağmen elektrik akımı ile mıknatıs sanki yapışmış gibi işlem yapılıyor.

verim konusunda hatırladığım kadarıyla %70 e kadar verim oluyor stirlingte. zaten Ahmet bey de bahsetmiş çok verimli olduklarından. içten yanmalıda %40-50 kadar hatırlıyorum. seri üretim arabalarda ilk kullanılan motor zaten stirlingti. fordun t modeli. o zamanlar petrol ucuz olmalıydı ki bu motoru hemen ivmelendiremediklerinden dolayı 4 zamanlı benzin motora geçtiler.

verim artırma konusunda probleme göre konuşmak gerekir sanırım. şu anki işleyişte termik santrallerde işlenemeyen atık ısı çok fazla. soğutma işlemlerini stirling dizisi ile yapsalar mevcut kapasitesinin %25-%50 arasında elektrik üretimi artar. çünkü stirling motoru ısı farkı ile çalışıyor. ve bu fark çok küçük. 10 derece farkla bile güç üretiyorlar.

pieozo elektrik kullanarak çok yüksek kazanç sağlanabilir. pieozonun yapısı gereği elde edilen sarsıntı dahi elektriğe dönüşebilir ki bunlar ciddi rakamlar olur. hatta mevcut yapıdaki motorlara kranka gelen silindirin ileri geri hareketindeki vuruntudan bile tahminimce güç elde edilebilir.
çalışmak ve üzerinde hesap yapmak lazım. Lakin güç artışı dolayısıyla verim artışı olacağı aşikardır.

Ahmet bey, magnet heating kısmını tam olarak anlamadım biraz bahsederseniz üzerinde tartışmak isterim.

yazıyı düzenlemeden direkt gönderiyorum. hata varsa affola...
 
Konu sahibi
Konu sahibi
John Ahmet

John Ahmet

MB Üyesi
Kayıt
23 Ağustos 2017
Mesajlar
50
Tepkiler
16
Yaş
45
Üniv
Ege Universitesi
Bu şekilde motor olarak kullanılabilecek yada sensör üretmek için alternatif yollar bulunabilmesi adına bu yöntemlerin ayrıntılı olarak listelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun neden yapılmadığını ne sen sor ne ben söyleyeyim.

Asal sayılar konusunda tartışmayı çok seviyorum yeri olsun olmasın bu konuda konuşmak bana yanlış gelmiyor. En son verdiğin mersenne sayısının asal olup olmadığını benim tezime göre bulmaya çalışan basit bir kod yazdım (C#). Bunun için System.Numerics assembly sini kullanıyorum. BigInteger sınıfı bu işi çok kolaylaştırıyor. İşlemin sonucunu bekleyemedim. Tezime göre eğer asal değil diyorsa %100 asal değildir fakat asal diyorsa %100’ e çok yakın bir ihtimalle asaldır. Tabi yine de çok kesin konuşmamak gerekiyor. 2 ^N mod N = 2 formülünü daha geniş bir aralıkta test etmek gerekiyor. Eğer bir sayı asal olduğu halde bu formülde 2 den farklı bir kalan veriyorsa tezim yanlış olabilir.

Kod:
using System;
using System.Numerics;
namespace TestMersennePrime
{
  classProgram
  {
  staticvoid Main(string[] args)
  {
  BigInteger number = (BigInteger.Pow(2, 33219281) - (BigInteger)1);
  Console.WriteLine("Sayı hesaplandı şimdi asal olup olmadığı denetleniyor.");
  bool isprime = BigInteger.ModPow(2, number, number) == (BigInteger)2; // 2 ^ number mod number == 2
  if (isprime)
  Console.WriteLine("Asal");
   else
  Console.WriteLine("Asal değil");
  Console.ReadLine();
  }
  }
}
Sanırım senin sıkıştırma yönteminde ardışık tek sayıların asal olanlarını 1 olmayanlarını 0 ile işaretleyip oluşan bit kümelerini saklıyorsun. İddia ediyorum daha iyi bir yöntem bulabilirim :)

Benim de stirling motorları ile çalışmak hayalim maalesef bu konuda çalışmak için yeterli imkanım yok biz de 3 arkadaş bir laboratuvar kurmuştuk 9 ay çalıştık. Bu sürede solar tracker, wifi kumandalı sıra matik ve telefon şarjı yapan 4 hazneli şarj makinesi yaptık sonra arkadaşlar arasındaki bir anlaşmazlıktan dolayı kapatmak zorunda kaldık. Benim çok daha iyi projelerim vardı örneğin özdevinim üzerine çalışma yapmayı düşünüyordum. Bir pendulum kontrol kullanarak fazladan elektrik üretimi ile ilgili bir projem daha var. Bu konularda çalışma fırsatı bulamıyorum. Yine beta türünde bir stirling motoru ile sıcak ve soğuk suyun ısı farkını kullanarak çalışan magnet ısıtmalı ve soğutmalı bir devridaim makinesi projem var. Size biraz komik gelebilir ancak manyetik ısıtma konusunu biraz araştırınca bunun harcadığınızdan daha fazla ısı ürettiğini görebilirsiniz. Çünkü bu yöntemde elektriğin büyük bir kısmı ısıya dönüşüyor ayrıca yapılan sistem ısı pompası gibi davranıyor. Dolayısıyla hazırlanan bir stirling jeneratör ile sistemi çalıştırmaya devam etmek için manyetik düzeneği çeviren brushless motorlara geri besleme yaptığınızda fazladan elektrik enerjisi üretmenin mümkün olduğunu düşünüyorum.

Stirling motorları içten yanmalı motorlardan en az 4 kat daha verimlidir. İçten yanmalı motorların maksimum verimleri %35 olduğundan ve bunun %15’i de ısı ve sürtünme ile kaybedildiğinden verimi %20 civarındadır. Bence elektrikli araçları stirling engine ile şarj ederek aynı miktardaki yakıt ile içten yanmalı motorla çalışan araçlardan en az 4 kat daha fazla mesafeye gidebiliriz. Infinia teknoloji isminde bir firma stirling engine konusunda çok ciddi çalışmalar yapmış ve senin yapmak istediğin stirling jeneratörü krank kullanmadan yapmayı başarmışlar. “Solar stirling generator” isimli ürünlerinin youtube taki videolarını izleyebilirsin. Yanlış hatırlamıyorsam güneşten gelen ışığı %93 oranında elektriğe dönüştürmeyi başarmışlar buradaki verim kaybının büyük bir kısmı güneşten gelen ışığın bir kısmının aynaya ulaşmasını odağına yerleştirilen stirling jeneratör engellemekte olduğundan kaybedilmiştir. Güneşin oluşturduğu ısı ve ışık gücü dünya ortalamasına göre metre karede 1200 W tır. Bu sayı bölgeye göre değişiklik gösterebiliyor. Bu verimi ölçerken bölgenin konumu da önem taşımaktadır. Dolayısıyla yapılan stirling jeneratörün verimi aslında %93 ‘ten çok daha fazladır bu jeneratörü qnergy.com firması daha da geliştirmiş sitesinden incleyebilirsin.

Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.


Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.


Bu küçücük stirling jeneratörün 3kW elektrik üretmesi beni çok şaşırtmıştı.

Manyetik ısıtma ile ilgili şu videoyu izledikten sonra gerekli hesaplamaları yaparsan ne söylemek istediğimi anlayacaksın.

Videoda anlatıldığına göre 17 litre su 17 C dereceden 95 C dereceye gelene kadar yaklaşık 18 dakika ısıtılmış ve bunun için sadece toplamda 0,8 kWh (800 Wh) elektrik harcanmış.

Elde ettiğimiz potansiyel ısı enerjisini ölçelim.

1 Joule tarif edilirken şöyle de denir.

0,24 gram suyun sıcaklığını 1 C derece arttırmak için gerekli enerji 1 Joule dür.

Örneğimizde 17.000 gram su 17 C den 95 C ye ısıtılmış.

(17000 / 0,24) * (95 - 17) = 5525000 Joule = 1534,72 Wh eder.

Ayrıca burada sadece su ısınmamıştır bakır haznede ısınmıştır bunu da toplama ilave edersek sonuç daha fazla çıkacaktır. Sonuç olarak toplamda 800 Wh elektrik enerjisi kullandık ve 1534 Wh ten daha fazla ısı elde ettik. Sence burada bu ısıyla peltier kullanarak 800Wh ten daha fazla elektrik enerjisi elde edebilir miyiz? Ayrıca bu ısıyı stirling engine kullanarakta elektrik enerjisine dönüştürebiliriz. Bu sorunun cevabını çok merak ediyorum. Ayrıca bu soruyu okuyan herkese sorayım. Hesapta bir yanlışlık mı yapıyorum?

Peltier ile nasıl elde edebileceğimizi de şu videodan izleyebilirsin. Tabi bizim daha fazla peltier kullanarak bunu yapmamız gerekiyor.


Bu videoyu izledikten sonra kullanılan motorların 1,5 W olduğunu düşünürsek 9W güç elde edilebilmesine çok şaşırdım. Yapılan sistemde peltierlerin olduğu kısımlar dışındaki yüzeyde izolasyon yapılırsa verimin daha da artacağını düşünüyorum.

Stirling konusunda çalışma yapmayı çok isterim. Ben Eskişehir'deyim çok uzakta değilseniz yaptığınız çalışmaları yakından görmek isterim. Özel mesaj gönderme hakkım henüz yok
telefon numaramı aşağıda ikilik sayı sisteminde veriyorum. :) Genellikle geç saatlere kadar müsaitim arayabilirsiniz. Forumda bu bilgileri paylaşmak yasak olabilir düşüncesiyle böyle paylaştım :) Eğer siz de paylaşmak isterseniz özel mesaj gönderebilirsiniz.

Tel (decimal): 000100111111111101000100000001010110

Bu da mail adresim.
01100001 00101110 01100001 01110010 01101001 01100011 01100001 01101110 01000000 01101101 01110011 01101110 00101110 01100011 01101111 01101101 (string)
 
Son düzenleme:

emrahozmen

MB Üyesi
Kayıt
20 Mart 2015
Mesajlar
22
Tepkiler
8
Yaş
43
Üniv
erciyes
"Sanırım senin sıkıştırma yönteminde ardışık tek sayıların asal olanlarını 1 olmayanlarını 0 ile işaretleyip oluşan bit kümelerini saklıyorsun. İddia ediyorum daha iyi bir yöntem bulabilirim" demişsin.

merak ediyorum. paylaşırsan sevinirim.

manyetik ısıtma ile ilgili olarak ticari aşamada üretime hazırlanan ankara da bir firma var. arge konusunda başarılı bir firma. daha önce buz ile enerji depolama konusunda bir alışveriş merkezine çözüm sundular. yaz aylarında gece elektrik ucuzken makine çalışır ve büyük bir depo içerisinde su ve içinde yoğunluğu sudan daha fazla olan küçük küreler vardır. bu depoyu sıfırın bayağı altına kadar soğutuyor buz oluşmadan. sonra iyi yalıtılan depo da gün boyunca avm yi serinletmeye yetiyor. gündüz soğutmaya kalksa elektrik pahalı olacağından daha fazla masraf çıkacaktı. bu sayede daha %25 lere varan tasarruf sağlanıyor. şimdi ise manyetik ısıtma konusundaki demodan elde verilere göre ısı pompası yapacaklar. dilersen ziyaret edip çalışan demo yu inceleyebilirsin. ben de firmaya teknik konularda yardımcı oluyorum.

devirdaim makinesi insanlık için uzun yıllardır yapılması düşünülen bir makine. henüz yapılmadı sanırım. yapılması şu anki teknik ile yapılamıyor. benim düşünceme göre yapılamaz değil. şuanki fizik yasaları buna uygun da değil. (ileride uygun olabilir.) buna örnek verirsek maddenin en küçük yapı taşı atomdu. belli bir tarihe kadar parçalanamaz diyorlardı. şimdi parçalanabiliyor ve atom altı parçaları var. yarın öbürgün bir denklem türetim bundan şu enerji açığa çıkar onuda şu enerjiyle birleştirince başlangıçtan daha fazla çıkar derlerse ve ispat ederlerse şaşırmamak gerekir.

"manyetik ısıtma konusunu biraz araştırınca bunun harcadığınızdan daha fazla ısı ürettiğini görebilirsiniz" buna örnek verebilir misin? hesaba bakalım bir. eğer doğruysa boşa elektrik parası vermeyelim. üstüne üstlük bide kaçak elektrik parası veriyoz :)

araçlarda stirling motorları kullanarak kesinlikle daha fazla geridönüşüm sağlanabilir. sadece araçlarda değil evlerde de sağlanır. özellikle duşta. ısınan sıcak su duşta boşu boşuna gidiyor. otellerde durum daha da vahim. bazı otellerde küvet var ve tanıdığım otel müdürü bu konudan çok dertli. gerçi otel para kaybetmiyor sonuçta müşterinin tüketeceği kadarını ücretlendirmişler ama israf olduğundan dolayı çok dertliydi.

infinia stirling konusunda uzunca geçmişi olan bir firma. bunun motorundaki krank olmayan kısım shifting palet ile yapılıyor. bu krank değil fakat kuvvet uygulanan yerlerde moment alırken yine açısal yapılarından dolayı kranka benziyor ve kayıplar krank milindeki kayıplara yaklaşıyor. benim sistemimde ise krank yok, shifting palet te yok. dairesel hareket bir tekerleğe ya da mile aktarılmıyor. bu yüzden sadece elektrik üretmek üzere tasarlanabilir. istenirse elektrik motoru ile diğer hareketlere de çevrilebilir. yapısı biraz karışık. demo yaparsam videosunu paylaşırım.


sanırım manyetik ısıtma formülünde hata var.

Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.


buradaki hesapdan

17 kg suyu 78 derece farkla ısıtmak için 1326 J enerji gerekir. Suyun
  • Specific heat water - 4.187 kJ/kgK
Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.


burada 4187 olduğu bilgisi var.

Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.


buradan da 1326 J = 0.3683 Wh ediyor.

How to convert Joules to Watt Hour (J to Wh)?
1 J = 0.000277777777778 Wh.
1326 x 0.000277777777778 Wh = 0.368333333333 Watt Hour.
Always check the results; rounding errors may occur.

Definition:
In relation to the base unit of [energy] => (joules), 1 Joules (J) is equal to 1 joules, while 1 Watt Hour (Wh) = 3600 joules.

buradaki hesaba göre kazanç gözükmüyor. yanlışsam düzeltirsin.

peltierle de çalıştım. kullanım süreleri malesef kısıtlı yarı iletken olduklarından çok çabuk bozuluyorlar. datasheetlerindeki seviyeleri aşmaya gör, hemen bozuluyorlar. ayrıca sebepsiz uygun değerler altında bile bozulabiliyorlar. yalnız sıcaklık farkında hatrı sayılır derece elektrik verebiliyorlar. ayrıca çok kısa sürede soğutma gerçekleştirebiliyor. bu konuda şunu söyleyebilirim. 3 dk da 12V 3A de 1 lira büyüklüğünde buz
elde edebiliyor. tabi sıcak tarafı çok iyi soğutmak kaydıyla.

fazla peltier kullandığında yüzey alanın genişleyecek dolayısıyla genişleyen alanda daha fazla ısı aktarımı olacak ve ısınan taraftaki soğuma daha hızlı olacak. pek tabi sıcak ile soğuk daha çabuk dengeye ulaşacak. sonrasında ise dengeyi bozmak için yani enerji üretmek için sıcak soğuk arasındaki farkı artırmak gerekecek, tekrar farkı açmak için ne kullanacağız? yani enerjiyi hesap etmede su gibi düşünmek lazım. 1 kw enerji için 1 birim su gibi düşünelim. manyetik ısıtmaya 1 br su kadar enerji kullandık. sonra ısıyı alıp suyu ısıttık. kayıpsız olduğunu varsayalım. elimizdeki ısıyı peltier ile tekrar elektriğe çevireceğiz. sıcak suyu diyelimki 100 °C ye ısıttık.fark olabilmesi için oda sıcaklığında su kullanalım 25 °C. 75°C deltaT ısı farkımız var. şimdiden bir sorun çıktı. deltaT 100 olmadı. neden? çünkü soğuk taraf suyu 0 °C de değil. diyelimki kışın dışardan suyu aldık. bu durumda dışardan sisteme enerji aktarmış olduk. soğutmak için de enerji gerektiğini unutmayalım. diyelimki T1 i 25°C alalım bu sefer de sonraki adımda problem çıkacak. çünkü 25 °C den denge anında 50 °C ye çıkacak bu durumda soğuk taraf 25 değil 50 olacak. bunu soğutmak için yine sisteme su eklemek lazım. o zaman 50 den 25 e indirmek için dışardan enerji alacaz. kısacası bir sonraki aşamaya geçemiyoz. dışardan enerji almamız gerekiyor. sistemimiz ne yazıkki %100 dönüşümde yapamıyor. en iyi elektrikli eleman tarafodur oda % 93 verimde kalıyorlar malesef.

telefonunu hexa decimal yapsan okuması kolay olurdu :)
 
Konu sahibi
Konu sahibi
John Ahmet

John Ahmet

MB Üyesi
Kayıt
23 Ağustos 2017
Mesajlar
50
Tepkiler
16
Yaş
45
Üniv
Ege Universitesi
Hepsine cevap vereceğim ancak öncelikle şu hesapta bir hata olabilir mi?

"17 kg suyu 78 derece farkla ısıtmak için 1326 J enerji gerekir."

Verdiğin calculator de sırayla

Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.


1. 17 kg
2. 78 C
3. burayı boş bıraktım ve J olarak seçtim
4. 1 (Su için 1 cal/g)

Sonuç olarak 5551696.8 (yaklaşık 5 buçuk milyon) yazdı. Benim bulduğum sonuca çok yakın.

Eğer daha kesin bir sonuç almak istersek öncelikle 1 gram suyun sıcaklığını 1 C artırmak için gerekli enerji 4,187 J/g C olduğundan

17000 * 4,187 * 78 = 5551962 J eder bu da 5551962 / 3600 = 1542,211666.... Wh ediyor. Sen hesabı doğru yaptığından emin misin? Ayrıca videoda dikkat edersen toplamda 0,8 kWh elektrik kullandıklarını yazıyor.
 
Son düzenleme:

emrahozmen

MB Üyesi
Kayıt
20 Mart 2015
Mesajlar
22
Tepkiler
8
Yaş
43
Üniv
erciyes
hesap konusunda emin değilim. sadece sayfadaki değerleri kullandım. birimlere dikkat ettiğimi sanıyorum. senin işlemde hata olabilir. zira bir yere cal/g seçip 1 yazıyosun. yukarda ise 17 kg seçiyorsun. oranında gram olması gerekir. ikincisi J olarak sonucu istiyorsun. js de yazılan bir hesap dönüşümünde bu kadar ayrıntıya dikkat etmemişlerdir. o yüzden senin hepsini aynı birimde girmen gerekir.
 
Konu sahibi
Konu sahibi
John Ahmet

John Ahmet

MB Üyesi
Kayıt
23 Ağustos 2017
Mesajlar
50
Tepkiler
16
Yaş
45
Üniv
Ege Universitesi
hesap konusunda emin değilim. sadece sayfadaki değerleri kullandım. birimlere dikkat ettiğimi sanıyorum. senin işlemde hata olabilir. zira bir yere cal/g seçip 1 yazıyosun. yukarda ise 17 kg seçiyorsun. oranında gram olması gerekir. ikincisi J olarak sonucu istiyorsun. js de yazılan bir hesap dönüşümünde bu kadar ayrıntıya dikkat etmemişlerdir. o yüzden senin hepsini aynı birimde girmen gerekir.
Bu calculator u yapmaktaki amaçta bu ya zaten birimleri istediğin gibi seçebiliyorsun. :)

Daha iyi bir calculator bulalım.

şöyle yapalım 17000 * 1 * 78 = 1326 kCal bulduk buda 1.326.000 Cal eder. Sonra Google soralım "1326000 Cal kaç Joule" eder. 1 cal yaklaşık 4,184 J ediyormuş.

1326000 * 4,184 = 5.547.984 J = 1541,1066666... Wh ediyor. Yine 5,5 milyon hesapta bir sorun yok diye düşünüyorum. Sadece öz ısı verisini tüm küsüratlarıyla veren bir değer bulup daha hassas bulabiliriz diye düşünüyorum. Tabi bu videoya güven olur mu oda ayrı bunu kendim ölçmek istiyorum yine de...

"17 kg suyu 78 derece farkla ısıtmak için 1326 J enerji gerekir. Suyun
  • Specific heat water - 4.187 kJ/kgK"
Sanırım senin hesabı öyle yapmak gerekir.

17 * 78 * 4,187 = 5.551,962 kJ eder buda 5.551.962 J ediyor. Hesapta bir yanlışlık yok gibi görünüyor. Daha deneyimli arkadaşlardan yardım isteyelim.


Anlaşılan bir işe yaramayacak ama yine vereyim.
Tel (hex) : ‭0101001101100111100100111001000101011000‬

Sakıncası yoksa bu cevabıma reklam aldım. :)
 
Son düzenleme:
Konu sahibi
Konu sahibi
John Ahmet

John Ahmet

MB Üyesi
Kayıt
23 Ağustos 2017
Mesajlar
50
Tepkiler
16
Yaş
45
Üniv
Ege Universitesi
Merhaba, stirling motorları ve peltierler hakkındaki bilgi birikimine hayran kaldım ancak formül hesaplama yeteneğin beni epey güldürdü :) Bazen benim de başıma geliyor en ufak hesapları bile yapamıyorum.

Aslında internette bir çok örnek var satın alıp incelemek gerekli çok iddialılar. İnfinitysav.com sitesinde türlü türlü cihaz yapmışlar 10 kW lık bir jeneratör bile var. Neyse eğer yapıldıysa ve ucuzladıysa bir an önce kullanmaya başlamak lazım.
Yine konuyla ilgili birkaç yıl önce bir deney yapmışlar. Bu defa yapılabileceğini ve çok yaklaştıklarını söyleyenler bilim adamları tekrar tekrar yazmayayım daha önce bir forumda tartışmıştık. Özellikle bu konuyu anlatan kısım için kimse bir şey yazmadı ancak gravity ve pendulum power konusunda yapılabileceğini düşünen makine mühendisleri bile var.

Kontrolkalemi forumlarındaki yazım.
Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.


"Sanırım senin sıkıştırma yönteminde ardışık tek sayıların asal olanlarını 1 olmayanlarını 0 ile işaretleyip oluşan bit kümelerini saklıyorsun. İddia ediyorum daha iyi bir yöntem bulabilirim" demişsin.

merak ediyorum. paylaşırsan sevinirim.
Asal sayılar konusunda muhabbet açılınca yeniden heveslendim ve yeni bir algoritma geliştirdim. Bu eskisinden de iyi oldu. Bir milyona kadar olan asal sayıları 26 mili saniyede buluyor. bir milyara kadar olan asal sayıları 30 saniyede hesaplıyor.

Sıkıştırma konusunda da bir algoritma geliştirdim. Daha doğrusu C# ta bir sınıf hazırladım ve toplam sayı sayısı 100.000 den fazla olunca sayı başına 0,4 bitten daha az yer kaplıyor. Henüz diske kaydeden methodu eklemedim byte dizisi olarak hafızada tutuyor. Gzip sıkıştırma algoritmaları da kullanıyorum. Aslında kod o kadar uzun değil burada paylaşabileceğim boyutta.

(0 – 1.000.000) arasındaki sayıları saklamak için toplamda 41891 byte = 335128 bit => sayı başına 0,335128 bit kullanıldı.

Ekrana sadece sayıları bulan kodu ekleyeyim sıkıştıran kodu link olarak vereyim.
Asal sayıları bulan ve sıkıştıran kodun tamamı :
Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.



Kod:
using System;
using System.Linq;
using System.Collections;
using System.Collections.Generic;
using System.IO;
using System.IO.Compression;

namespace PrimeNumbers
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            ulong limit = 1000000;

            Console.WriteLine();
            Console.WriteLine("Lütfen bekleyin {0} sayısından küçük asal sayılar bulunuyor...", limit);
            Console.WriteLine();

            var primes = new Primes(limit); // limit değerinden küçük asal sayıları bulup primes değişkenine atar.

            Console.WriteLine("{0} sayısından küçük {1} asal sayı bulundu. İşlem süresi : {2:t} ", limit, primes.Count, primes.CalculationTime);

            /* **************************************************************************
             * Sayıları ekrana yazdırır. Yazdırma süresi işlem süresine dahil değildir. *
             ****************************************************************************/
            //foreach (var prime in primes)
            //Console.WriteLine(prime);

            Console.WriteLine();
            Console.WriteLine("Programa son vermek için [Enter] tuşuna basın.");
            Console.WriteLine();
            Console.ReadLine();
        }
    }

    public class Primes : IEnumerable<ulong>
    {
        private ulong limit;
        private ulong count;
        private bool[] numbers;
        private DateTime startTime;
        private TimeSpan calculatationTime;

        public Primes(ulong limit)
        {
            this.count = 0;
            this.limit = limit;
            this.numbers = new bool[limit];
            startTime = DateTime.Now;
            findPrimes(); // limit değerinden küçük bütün asallar bu method ile bulunuyor.
            calculatationTime = DateTime.Now - startTime; // süre hesaplanıyor
        }

        private void findPrimes()
        {
            // Şu an numbers dizisinin tüm elemanları false değerindedir.
            // limitten küçük bütün tek sayılar true yapılıyor (1 hariç çünkü artık asal olarak kabul edilmiyor).
            for (ulong i = 3; i < limit; i += 2) numbers[i] = true;
            // 2 çift olan yegane asal sayıdır (özel durum).
            if (limit > 2) numbers[2] = true;
            // 3 ten itibaren bütün tek sayılar dolaşılıyor.
            for (ulong j = 3; j * j <= limit; j += 2)
            {
                if (numbers[j])//is true
                    // Tek sayıların tek katları asal olmadığından değerler false yapılıyor.
                    for (ulong p = 3; (p * j) < limit; p += 2)
                        numbers[p * j] = false;
            }
        }

        public IEnumerator<ulong> GetEnumerator()
        {
            for (ulong i = 2; i < limit; i++)
                if (numbers[i])
                    yield return i;
        }

        IEnumerator IEnumerable.GetEnumerator()
        {
            return GetEnumerator();
        }


        public ulong Count
        {
            get
            {
                if (count == 0)
                {
                    if (limit > 2) count++;
                    for (ulong i = 3; i < limit; i += 2)
                        if (numbers[i]) count++;

                    return count;
                }
                else return count;
            }
        }

        public bool[] Numbers { get { return numbers; } }
        public TimeSpan CalculationTime { get { return calculatationTime; } }
    }
}
 

emrahozmen

MB Üyesi
Kayıt
20 Mart 2015
Mesajlar
22
Tepkiler
8
Yaş
43
Üniv
erciyes
Hesap konusunda sadece linki actim. Birimlerine gore sayilari bulup yazdim. Yanlisim nerde onu bulamadim. Benim yaptigim kisimlardaki hatayi gosterebilir misin? hesap birimleri degissede yine aynidir. Onemli olan birimlerin tutmasi.
2009 da tersine muhendislik yapip 1 tane stirling motoru alalim dedim. Yurtdisi mesajlasmalarimizda gelen cevap suydu. Tane tane satmiyoruz. Kac mega wattlik zincir olacak diye soruyolar. 1 mw desek te bu sefer ortak olmaliyiz tamamini size veremeyiz dediler. Tek tek alabilirsek ben parasini hazirlarim hemen alalim .
Ucuzlamasi mesele degil. Satis olmayinca olmuyo.
Benim bahsettigim kisim su. Kucuk asal sayilarda islem yapmak degil buyuk sayilarda islem yapmak. Bahsettigin sayilar cok kucuk sayilar. 1milyon dedigin 6 hane. Ben 10 milyon basamakli sayidan bahsediyorum. Normal islem yapamiyorsun pc de. Bunun icin yeni tip tanimlaman lazim. Pc de en fazla 64 bit islem yapabilirsin. Oda 2^64 =20 haneli sayi eder. Gerisini sen dusun...
Benim hesaba guluyorsun da senin hesapta ilginc. Sikistirma yapmissin. Sikisma orani kullanilan icerige gore degisir. Sabit degildir. Ikinci blokta sikisma orani degisir. Bu durumda ne yapcaz? Oran verirken sabit vermek gerekir.
Kodu detayli inceleyip tekrar yazarim.
 
Konu sahibi
Konu sahibi
John Ahmet

John Ahmet

MB Üyesi
Kayıt
23 Ağustos 2017
Mesajlar
50
Tepkiler
16
Yaş
45
Üniv
Ege Universitesi
Yanlisim nerde onu bulamadim. Benim yaptigim kisimlardaki hatayi gosterebilir misin?
Kodu detayli inceleyip tekrar yazarim.
Tabi.
Eğer aralıktaki sıcaklıkta hal değişimi olmayacaksa ısı Q = m.c.Δt formülü ile hesaplanır.

Burada Q ısıyı, m kütleyi, Δt sıcaklık farkını, c ise homojen maddemizin öz ısısını temsil eden değişkenlerdir.

Su için konuşursak öz ısı

1. 1 cal/g.C.K
2. 4,187 J/g.C.K
3. 4,187 kJ/kg.C.K
4. 4187 J/kg.C.K

Burada formülde kullanacağımız birimleri kullanacaksak bunun için öz ısının birimlerine bakmamız gerekli sondan başlayalım K ve C harfleri bizim sıcaklık için kullanabileceğimiz birimleri ifade eder burada cantigrad derece yada kelvin kullanabiliriz formülde delta T kullanıldığından Kelvin de kullanabiliyoruz. Kelvinin referans değeri farklı olsada sıcaklık aralıkları cantigrad derece ile aynı olduğundan burada bir sorunumuz yok her ikisinide kulanabiliriz.

17 litre diyor suyun öz kütlesi 1 olduğundan bu sayıyı litre için kg olarak kullanabiliriz.

m = 17 kg = 17000 g
Δt = 78 C derece

1. Q = 17000 * 1 * 78 = 1326000 cal = 1326 kCal
2. Q = 17000 * 4,187 * 78 = 5551962 J
3. Q = 17 * 4,187 * 78 = 5551,962 kJ
4. Q = 17 * 4187 * 78 = 5551962 J

olarak buluruz. Zaten bunları bildiğini tahmin edebiliyorum ama belki okuyanlara faydalı olur diye düşündüm.



Stirling motorlar için qnergy.com firması da araştırılabilir. Senin görüştüğün firma ile aynı mı bilmiyorum. Hatta Vaillant firması bir kombi üretmiş ve içine kombi çalışırken oluşan atık gazların ısısı ile çalışabilen bir stirling jeneratör yerleştirmişler hiç verim kaybetmeden 1kW elektrik üretiyor. Vaillan tın alman sitesinde EcoPower isminde satıştaydı. Bu firmalarla görüşüp nereden temin ediyorlarsa öğrenilebilir.

Asal sayılar konusunda daha önce bir kod paylaşmıştım son paylaştığımdan farklı olarak BigInteger kütüphanesini kullanan. Bu kütüphane çok büyük tamsayılarla çalışabilmemizi kolaylaştırıyor. Bir çok programlama dilinde aynı isimde kütüphaneler var. Yine çok büyük asallarla çalışırken division kullanmak işlemleri öldüresiye yavaşlatır bu nedenle daha zeki algoritmalar kullanmak gerekiyor. Son cevabımda buna örnek teşkil etmesi bakımından Sieve Eratosthenes algoritmasını çok fazla modifiye edip 5 kat daha hızlandırdım. Bu algoritmada hiç bölme işlemi yok dolayısıyla sayı aralıklarıyla da çalışmaya imkan sağlıyor. Büyük asallar için çok kullanışlı bir algoritma hakkında daha fazla bilgiyi aşağıdaki linkte bulabilirsin. Ben algoritmamda bütün çift sayıları başlangıçta eledim. Bütün tek sayılara true değerini verdim. Sonra ikişer ikişer artan bir döngüde sayının kareköküne (sqrt kullanmadan oraya dikkat et) kadar olan bir aralıkta iki for döngüsü ile yani tek sayıların tek katlarını eledim. Tek sayıların çift katları zaten çift sayı olacağından bununla tekrar zaman kaybetmedim. Dolayısıyla elimde bölünebilen bütün sayıları false olarak işaretlemiş oldum. true kalanların hepsi asal sayı olarak değerlendirildi.

Sıkıştırma konusunda yine yukarıdaki asal bulma yöntemi ile aralıklarla çalışılabilir. Burada sadece tek sayıları saklıyorum. bool[] tipindeki diziyi byte lara dönüştürüp oluşan byte dizisini de .NET Core da zaten var olan Gzip sınıflarıyla sıkıştırıyorum. Tabi burada istenilen tüm sayıları tek bir dizi halinde saklamaktansa blok blok çalışıp kaydetmek daha faydalı olabilir. Her bloğun başına blok uzunluğunu da kaydeden bir yapıda her blokta sabit bir sayı aralığı olduğunda çok verimli bir yöntem olarak kullanılabilir. çift sayıları eledik aynı şekilde 3,5,7... gibi daha fazla sayıda asalın katlarını da eleyerek kayıt yaparsak sıkıştırma oranı çok daha fazla artabilir. Bu yöntemde asal sayıları bulmaktan farksız olacağı için böyle yapmadım. Kodu incelediğinde sıkıştırma yapan açıklama satırına dönüştürülmüş bir kod bloğu göreceksin başlangıçta böyle yapacaktım. quality isminde bir değişkene vereceğin değerle o değere kadar olan asal katları da çift sayılar gibi eleyip saklamayı planlıyordum. Kodun basitliği açısından vazgeçtim. Yazdıklarım nihayi kodlar değil elbet sanırım bazı hatalar olabilir ancak asal bulmada sorun olduğunu düşünmüyorum. Henüz bir gün uğraştım. Sen daha iyi yöntemler konusunda fikir verebilirsen hobi olarak birlikte geliştirebiliriz.
 
Son düzenleme:

emrahozmen

MB Üyesi
Kayıt
20 Mart 2015
Mesajlar
22
Tepkiler
8
Yaş
43
Üniv
erciyes
yine tam olarak anlatabilmiş değilim galiba. biginteger tipine bakarsak max değeri var. bu da demek ki alabileceği bir sınır var. araştırınca baktım ki

Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.


linkinde de gösterildiği üzere değişkenin alabileceği max bir sınır var. bazı formlarda 50 haneye kadar alabilir diyor. benim yazılarıma bakarsan 10 milyon hane den bahsediyorum. bunu alabilecek henüz değişken yokken daha hızlı algoritmayı konuşmak sencede mantıksız değil mi?

benim algoritma hız konusunda belki tartışılabilir fakat sınırları zorladığı kesin. bulduğu sayıları saklayacak hd alanı bulamadığım için sorun yaşıyorum. bilmem anlatabildim mi?

hız konusunda mukayese etmek şöyle dursun bilinen algoritmalar ile bir yere kadar ilerlenebilir son verdiğin örnekte biginteger ile 50 hane de kaldık. hadi 100 hane de 1000 hanede ben öteleyim. etti 1150 hane. 10 milyon nire 1150 nire...

saklamak için yer bulamayınca sıkıştırma algoritması üzerine çalıştım. bu da tam bir paradoks, ne kadar asal sayın varsa o kadar iyi sıkıştırırsın. ne kadar iyi sıkıştırırsan o kadar çok asal sayıyı bilmek zorundasın gibi...

bu konu hakkında gerçekten çalışmak isteyenler varsa ben açığım github da katılan herkes ile çalışabiliriz. bilgi sonuçta paylaştıkça büyür.

asal bulma konusunda izlediğim yöntem senin algoritmana benzer nitelikte. bu şekilde ilerlerdeğimde iç içe bir döngü bile işleri inanılmaz yavaşlatıyo. bunun önüne geçmek için thread kullanınca o zamanda iş yükünden kaçıp o an için kullanılan hafızaya yükleniliyor bu durumda da belli bir aşamadan sonra ram yetmez oluyor. nerden bakarsan bak çok büyük hafızaya ihtiyaç duyuluyor. bu söylediklerim yüksek basamaklı işlemler için, yani 10 milyon haneye kadar çıkıldığında. zaten artık programda +, * ^gibi işlemler yerine Topla(...), Carp(...), Bol(...) gibi metotlar kullanmak durumunda kalınıyor. Bu işlemler için sıkıntım yok. bunları çalıştıracak pc bulmada sıkıntı var. ram, hd, işlemci yetmiyor.

bu yüzden bunları saklayacak hafıza elemanı gerek. ne kadar çok işlem yaparsak yapalım ki sayı başına 0,4 bit, ki sıkıştırınca 0,33 bit oluyor. bu durumda dahada iyi sıkıştırılsa sayı başına 0,2 bit olsun hadi bende yarısı kadar daha iyi şartlarda desem 0,1 bit alan kaplasa, 10 milyon haneli bir sayıya kadar 10 milyon hane sayısı kadar sayı olacak. (ifade ederken bile zorlanıyorum anlaşılması çok zor gelebilir.) bu durumda gerekli hafızayı düşünün ki ben yazıya döküp rakamsal olarak ifade edemedim. baya bir hesap yapmak gerekir. neyse konudan sapmadan şunu söyleyim, bu algoritmaları çalıştırabilmek için iyi kapasitede alan gerekiyor. isterseniz bu konu hakkında da tartışabiliriz.

zira yine bunun çözümü için hafıza elemanı tasarladım. bundan söz etmeden önce şunu sormak isterim. siz olsanız nasıl daha büyük bir hafıza elemanı tasarlardınız. şöyleki insanlar bir konu hakkında araştırma yapmadan ilk aklına geleni söylemesi o konu hakkında yeni fikirler verebiliyor. yoksa başka bir yöntemi duyduğunda ilk olarak o konuyu düşünüp anlamaya çalışıyor ve o yönde ilerlemeye çalışıyor. kendi düşüncesi üzerine bir yol izlemekten vazgeçiyor.
bende sizden gelen fikirlerden sonra aklımdan geçenleri anlatabilirim.
 
Konu sahibi
Konu sahibi
John Ahmet

John Ahmet

MB Üyesi
Kayıt
23 Ağustos 2017
Mesajlar
50
Tepkiler
16
Yaş
45
Üniv
Ege Universitesi
Ben seni oldukça iyi anlıyorum. Bence bu konuya (bilmediğimiz motorlar) ilgi duyabilecek arkadaşları düşünerek senden asal sayılar konusuyla ilgili bir başlık açmanı talep ediyorum. Tartışmamıza oradan devam edelim.

Digital dünya biraz ilginçtir. Bilgisayarımızdaki her dosya bir sayıya tekabül eder. Daha doğru bir ifadeyle dosyanın byte dizisinin tüm bitlerini tek bir şekilde ele alınca buna tekabül eden bir sayımız bulunmaktadır. Dolayısıyla böyle büyüklükteki sayılarla çalışma niyetinde olan biri bu konuda kendi kütüphanesini geliştirmelidir. Konu daha fazla edebiyata kaymadan önce bu konuda senden küçük bir struct (yapı) tasarlamanı rica etsem umarım yanlış anlamazsın. BigInteger senin bahsettiğin mersenne sayısını hesaplamak için yeterli kapasitededir. 2 ^ 33219281 - 1 sayısını eğer yeterince beklemeye razı olursan hesaplayıp bir dosyaya kaydedebilirsin.

Aşağıdaki kod bu sayıyı hesaplamaktadır.

Kod:
BigInteger number = (BigInteger.Pow(2, 33219281) - (BigInteger)1);

Console.WriteLine(number);

// Ekrana yazdırmak yerine bu sayıyı isteiğin formatta dosyaya da yazabilirsin.
Hayalindeki daha büyük sayılar için bu yapı da yetersiz kalabilir. Örneğin bir sayıyı saklayabileceğimiz 4 GB alanımızın olduğunu düşünelim.

4 GB = 4096 MB = 4.194.304 KB = 4.294.967.296 byte eder. (34.359.738.368 bitte saklanabilir.)

Böyle sayılar üzerinde işlem yapmak için 16 yada 32 GB rame sahip bir bilgisayarının olduğunu düşünelim. Dikkat ettiysen benim algoritmamda sadece toplama ve çarpma işlemleri bulunmaktadır. Sadece toplama, çıkarma ve çarpma işlemlerini yapabilen HugeInteger isminde ve sadece pozitif tamsayılar üzerinde işlem yapan bir struct ı implement edebilir misin?

Aşağıdaki örnek taslak kodda bu yapının temel methodlarını yazabilir misin? İstediğin kadar method yada özellik ekleyebilirsin. Hatta bu yapıyı bir sınırı olmayan ve çalışabilmek için daha fazla ram ve daha fazla diske ihtiyaç duyan bir yapıya evirebilirsin taslak bunu mümkün kılan bir yapıdadır ancak bunun için indisi HugeInteger olabilen bir byte array yapısı tasarlaman gerekebilr.

Kod:
public struct HugeInteger
    {
        private readonly byte[] data;

        public HugeInteger(string value) { throw new NotImplementedException(); }

  
        // Mathematic Operations (+, -, *)
        public static HugeInteger Add(HugeInteger left, HugeInteger right) { throw new NotImplementedException(); }

        public static HugeInteger Sub(HugeInteger left, HugeInteger right) { throw new NotImplementedException(); }

        public static HugeInteger Multiply(HugeInteger left, HugeInteger right) { throw new NotImplementedException(); }


        // String operations
        public static HugeInteger Parse(string value) { throw new NotImplementedException(); }
        public override string ToString() { throw new NotImplementedException(); /* ToString for decimal */ }

        // Disk operations. Number from disk and save to disk
        public static HugeInteger FromFile(string filename) { throw new NotImplementedException(); }
        public static HugeInteger SaveToFile(string filename) { throw new NotImplementedException(); }

        // private methods
        private bool parse(string value) { throw new NotImplementedException(); }

    }
Benim kodlarımı gördün bir de seninkileri görelim yapabileceklerini konuşmak kolay yaparken bakalım ne gibi sorunlarla karşılaşacaksın denemeden bilemezsin yapısal bir mantık işini tam olarak görmeyecektir. Bunun için nesne yönelimli ve belki de MultiThread bir yapı daha çok iş görebilir.

Ayrıca küçümsediğin küçük bir aralıkta örneğin 1 ile bir milyar arasındaki asalları bulan bir algoritma da sen yaz görelim görebildiğim en az süre 19 sn. idi. Bilgisayarım öyle süper bilgisayar değil eski tip Intel Core i7 işlemci ve 8 GB ram e sahip. Bu ilk aralıktaki asalları bulma süresi daha sonra büyük asallarla çalışırken çok işine yarayabilir bu nedenle önemlidir. Bu sürelerden daha kısa sürede bulan bir algoritma geliştirebilirsen haberim olsun.
 
Son düzenleme:
Yukarı Alt