Yazılım mühendisliği Yardım...

limitsizadam

MB Üyesi
Kayıt
11 Aralık 2015
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
26
Yazılım mühendisliği için merak ettiğim sorular var maddeler halinde sıralayayım. Birkaç haftadır araştırıyorum ama net karara hala varamadım.

1) Siz olsaydınız hangi bölümü seçerdiniz.Nedeni varsa okuyabilirim

1) Yazılım ve bilgisayar mühendisliği, gerçekten maaş farkı yaratacak kadar farklı bölümler mi. (ilgim yazılım yönünde)

2) Yazılım mühendisliği şimdilik 3 devlet üniversitesinde var. Üniversite sayısı çok az ama puanları da çok düşük değil mi? Türkiyede ilk bölümü açılan Fırat üni. bile taban 250 civarı. Bu benim kafamı karıştırıyor. Gerçekten şimdilik az üniversitelerde olduğu için mi böyle. Yoksa farklı etken varmı sizce. Ve yükselebilir mi.

3) Bu sene üniversitelerde. özellikle teknoloji fakülteleri olan üniversitelerde yazılım mühendisliği bölümünün açılma ihtimali varmı. Ya da yazılım mühendisliği bölümleri hızla açılmaya başlayacak mı sizce

4) 3 üniversitelerin arasında ktü de var ancak fırat üniversitesindeki akademik personeller diğerlerini sollamış resmen. Sanırım fıratın bu bölüme ilgisi büyük. Ktü nünde teknik üniversite olması beni düşündürüyor. Hangisi daha iyi bir seçim olabilir. -Tam burslu Vakıf üniversiteleri düşünülmeli mi.Okumaya değermi (bahçeşehir kadar sıralama yapacağımı zannetmiyorum.Bahçeşehir dışında)

5) İş imkanı nasıldır.Özellikle yurtdışında
 
Son düzenleme:

umutb

MB Üyesi
Kayıt
2 Eylül 2015
Mesajlar
11
Tepkiler
3
Yaş
27
Üniv
Celal Bayar Üniversitesi
selamlar.Ben Celal Bayar Üniversitesi'nde yazılım mühendisliği okuyorum.
1.Soru Yazılımı seçtim :D nedeni,yazılıma ilgin donanımdan daha fazla.ama tabiki CBÜ dışındaki tercihlerim Bilgisayar Mühendisliğiydi.
2.Soru için bilmiyorum.Cidden işinde iyi olursan,seni tercih ederler bence.İyi para da kazanabilrsin ama bence önceliğin para olmasın.
3.Kardeşim ben 1.sınıf öğrencisiyim.yaklaşık 91 bin civarı girdim ben tercih yaparken 99 bin falandı,rahat girerim diyordum.Bu yıl 70 lerde 40 binlerde falan girenler var ki mesela daha mezun vermedi okul.Okulların puanlarını biraz da mezunların sektördeki konumları etkiliyor.Ama kampüs ortamı yeşillik vs vs. istiyorsan CBÜ tercih etmeyebilrsin :D
4.bilmiyorum
5.bilmiyorum
6.Kendini geliştirmene bağlı ama ciddi olarak,yazılım geleceğin mesleklerinden birisi.Dünya kodlar etrafında dönüyor artık neredeyse.
Saygılar.İyi akşamlar
 

Bilgisayarcı

MB Üyesi
Kayıt
1 Ocak 2016
Mesajlar
6
Tepkiler
4
Yaş
27
Üniv
Karadeniz Teknik Üniversitesi
Ktü'de Bilgisayar mühendisliği okuyorum ve 1.sınıfım.
1-Bilgisayar seçerdim çünkü donanıma da ilgim var.Bu senin vermen gereken bir karar.Sana karar vermende biraz yardımcı olayım.Bizim derslerimizde 1.dönem python 2.dönem şuan c proglamlama(tabiki elektrik dersleri var sadece yazılımla ilgili olanları yazıyorum.)3.dönem c++ nesneye dayalı proglamlama.Geri kalan senelerde java,web proglamlama yapay zeka seçmeli dersleri var.
Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.
şurdan daha detaylı bilgi edinebilirsin.Derslerin adlarının ingilizce olmasına bakma hepsi türkçe işleniyor.
2-2.sorunda maaşdan bahsetmişsin benim tecrübelerimden dolayı bölümde çok fazla ilgisizlik var(diğer ünilerde durum ne bilmiyorum) bu senin öne çıkmana yardımcı olabilir.Derslerine çalış,mutlaka erasmus yap yada yüksek lisansı dışarda yap.5000 den aşağı para almazsın.Önemli olan ilginin olması ilgin varsa herşeyi başarırsın.
4-3.soru hakkında bilgim yok fakat teknik üniversiteden mezun olman senin için her zaman daha iyi olur.Bundan derslerin iyi anlatılır olmasından kaynaklandığını sanma(yine de bir nebze iyi anlatılıyor Türkiye'nin 4.üniversitesi ve lab imkanları baya fazla).Diplomanda yazan teknik üniversite büyük fark yaratıcaktır diye düşünüyorum.Vakıf üniversiteleri bana hep kötü gelmiştir gerçekten koç bilkent gibi özeller olmuyorsa hiç zorlamaya gerek yok diyorum tabii ki buda bir seçenek senin için.
5-Yazılım mühendisliğinn iş imkanı ülkemizde bilgisayara göre daha az diye biliyorum yöneticiler henüz tam bilinçlenmedi.Yurtdışında çalışmayı düşünüyorsan iyi bir ingilizce şart,çalışmayı düşünmüyorsan da şart adam akıllı kaynaklar hep ingilizce ve senin çokça araştırma yapman gerek.
Başka sorun olursa mesaj atabilirsin.Seve seve cevaplarım.
 

Habu27

MB Üyesi
Kayıt
26 Haziran 2016
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
27
Ktü de okunur mu ? İnsanları nasıldır okulu nasıldır istanbuldan aileyi bırakıp gidilir mi ?
 

ibaloglu23

MB Üyesi
Kayıt
11 Temmuz 2015
Mesajlar
20
Tepkiler
0
Meslek
Adli Bilişim Mühendisi
Üniv
Fırat Üniversitesi
eline sağlık güzel paylaşım
 

Hasan Basri Karakaya

Yetkili Kişi
Moderatör
Kayıt
7 Şubat 2015
Mesajlar
79
Tepkiler
92
Meslek
Elektrik-Elektronik Yüksek Mühendisi
Üniv
K.S.Ü.
Yine bir bölüm karmaşası. Yazılım mühendisliğ ile Bilgisayar mühendisliği arasında aman aman bir ders farkı olmamasına rağmen; birisine Yazılım Mühendisi diğerine ise Bilgisayar Mühendisi diploması veriliyor. Hatta ve hatta, devlet kendi içinde alım yaparken bazı zamanlar Yazılım Mühendisliği bölümünü tanımıyor bile. Dolayısıyla bir isim karmaşası olduğunu bilmek gerek. Yazılım Mühendisliği diye dal yok, bu konuda bir anlaşalım. Böyle bir bölüm var sadece. Gider Bilgisayar Mühendisliğini okursun sonrasında uzmanlaşmak istediğin alan eğer Yazılım ise yazılım üzerinde gider belirli bir programlama dili üzerinde ilerle yüksek lisans yaparsın. Ancak ülkemizde durum oldukça vahim. Eğer ileride devlette mühendis olma gibi bir hayalin var ise Bilgisayar Mühendisliği okuman daha mantıklı duruyor.
 

AhmetEmin

MB Üyesi
Kayıt
10 Temmuz 2019
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
26
Meslek
Öğrenci ( Yazılım mühendisliği )
Üniv
KTÜ
0-) Yazılım mühendisliği iyi bir tercih olur çünkü artık her yavaş yavaş sanallaşıyor. Donanım zaten çok basit bir şekilde elde edilebiliyor
Ama sanal dünyaya baktığın zaman aynı şeyi yapmanın onlarca, yüzlerce, (tabi ki konuya ve zorluğa göre değişebilir ) binlerce yolu var.
Ayrıca bir bilgisayarın insanları etkileyen de görselliği ve programların işlevliği (sanal dünya) .Bilgisayar İşlevi (donanım), bir kere donanıma bakar çok bir getiriside yoktur. Bir bilgisayarın görünüşünden çok açabildiği uygulamaları (oyun, program, görüntü) seni etkiler. Sürekli bir şeyler tasarlayabileceğin önü açık bir sektör. (Elektrikle ilgili tüm aletlerde yazılım var televizyon kumandasından tut... elektrikli süpürge .... arabalar... internet... saatler.... füzeler... robotlar... Ev savunma sistemlerine kadar ve daha bir çok şeyde yazılım var. ) (daha çok yazardım ama okuyan arkadaşlar sıkılabilir diye çok çok kısa kestim)

1-) Elbette sen bir program yazarsın şuana kadar düşünülmemiş sonra bi tutulur binlerce- milyonlarca insan tarafından gerisini sen düşün. Öyle olmasa bile aç kalmayacağın bir meslek ama kendini çok çok iyi geliştirmelisin.

2-)Ben KTÜ de okuyorum of ilçesinde açıkcası hiç memnum değilim. Adı var diye gittim gitmez olaydım. 1 yıl içerisinde eğitim yönünde yaşadığım tüm sıkıntıları yazabilirim. ( Bu arada KTÜ yazılım mühendisliği Ana Kampüsten 50 km uzakta. Öğretmenlerini, ders içinde işleyişin nasıl olduğunu. Ben şuan Celal Bayar'a geçmeyi düşünüyorum orayı inceledikten sonra kararımı verecem. )

3-) Bir fikrim yok.

4-) Öncelikli olarak ODTÜ dışında yazılım müh. bölümü olan hangi Üniversite olursa olsun kendini çok iyi geliştirmen gerekiyor. Bu bölümde ne kadar iyisen o kadar çok kazanırsın ve o kadar rahat olursun. Okuduğun üniversiteye asla bakma. Eğer Celal Bayar üniversitesinde öğrencileri rahat bırakıyorlarsa (şuanki okuduğum okula oranla) oraya geçmeyi düşünüyorum. Hem teknolojik açıdan daha gelişmiş hemde kendimi geliştirebilmem için daha çok imkanım olur (zaman açısından)

5-) İş imkanı hakkında net bir şey söyleyemem (Çünkü Türkiye'deki adı çıkmamış üniversiteleri kabul ederlermi bi fikrim yok ayrıca ortamayada bakıyor olabilirler )ama bildiğiniz gibi Hindistan şuan dünyada yazılım sektöründe en ileri düzeydeki ülke. Ayrıca Hindistandaki insanlar 7'den 70'e neredeyse hepsi yazılım biliyor. Bizdeki ingilizce gibi ama bir farkı var biz daha konuşamayıp, anlayamazken adamlar kodlamalar yapıyor ufacık çocuk javayı anlatıyor daha ne olsun ben 20 yaşımdayım javaya daha yeni yeni başladım.
 

S55

MB Üyesi
Kayıt
7 Ağustos 2019
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
23
Meslek
Yok
Üniv
Yok
Nasıl bir geçiş yapmayı düşünüyorsunuz.Ortalamayı yüksek tutup yatay geçiş yapmak ne derece mümkün acaba, genel bir bilgilendirmeye bulunursanız çok sevinirim
 

Seçkin Şenol

Özel Üye
Kayıt
31 Temmuz 2016
Mesajlar
155
Tepkiler
73
Yaş
55
Meslek
Elektr./Elektronik Mühendisi & Software Developer
Üniv
Elektr./Elektronik Mühendisi
Merhaba limitsizadam.

Bütün sorularina tek tek degil ama genel olarak birkac bilgi vermek isterim sana:

1) Hangi mühendislik dalini okursan oku (elektronik, mekatronik, makina,...), programlama dili bilmeden isyeri bulmak imkansiz artik,
yani mutlaka programa dilleri ögren. Teknik alanda okumak istedigin icin C# ve C++ ögrenmeni tavsiye ederim.

2) Ben Almanya'da Elektronik müh. okudum. Hardware dalinda is olanagi bulamadigim icin (bu isler Cin'e kaydi artik) yazilima (Software) yönelmek
zorunda kaldim. Cünkü cok is alani var Almanya'da bu alanda. TR'de farkli oldugunu düsünmüyorum. Zamanla yazilimi cok sevdim. Suan
hobim oldu artik. Maaslar Almanya ve dünyada cok iyi. Türkiyede'de cok iyi oldugunu düsünüyorum.

3) Artik dijitallesme/otomasyon/endüstri-X-X cagina girdik. Yazilimin önemi gitgide artmakta. Yaziim mühendisligi önümüzdeki 30-40 senenin en
ararnan meslegi olacak dünyada.

Basarilar.
 

naber.py

MB Üyesi
Kayıt
5 Kasım 2019
Mesajlar
4
Tepkiler
0
Yaş
21
Meslek
Öğrenci (Yaz.Muh. İstiyorum.)
Üniv
Amiral Vehbi Ziya Dümer A.L (
baya yeni olacak ama su an hala KTU yazılım mi okuyorsunuz forumlarda çoğu kisi önermiyor ofu sizce nasıl eger hala oradaysaniz
 
Yukarı Alt