- Tepkiler
- 202
- Meslek
- MEXT Research Fellow
- Üniv
- Kawamura Advanced Mining Tech
Merhaba Arkadaşlar,
Bu sefer ki konumuz kömür üretimin de kullanılan "Uzun Ayak Yöntemi"(Longwall Mining). Bu yöntemde kömür makine gücü ile üretilir sizlere makinenin özelliklerinden ve bu yöntemin uygulanabildiği kömür madeninin(cevherin) jeolojik özelliklerinden bahsedeceğim.
1 - Kömürün Jeolojik Özelliği;
"Longwall Mining" yönteminin uygulanabildiği en optimum jeolojik durum veya özellikler şu şekilde olmalıdır;
* Kömürün yer altında uzanışı(uzunluğu) 3 - 4 km,
* Kalınlığı 250–400 m,
* Üretim 1-2 metrelik dilimler halinde yapılır.
Uzun Ayak Yöntemi Basit Kömür Planı;
2-Uzun Ayakta Kullanılan Makine ;
2.1.Özellikleri;
2.2. Tamburlu Kesici - Yükleyici;
Teşekkür ederim....
Bu sefer ki konumuz kömür üretimin de kullanılan "Uzun Ayak Yöntemi"(Longwall Mining). Bu yöntemde kömür makine gücü ile üretilir sizlere makinenin özelliklerinden ve bu yöntemin uygulanabildiği kömür madeninin(cevherin) jeolojik özelliklerinden bahsedeceğim.
1 - Kömürün Jeolojik Özelliği;
"Longwall Mining" yönteminin uygulanabildiği en optimum jeolojik durum veya özellikler şu şekilde olmalıdır;
* Kömürün yer altında uzanışı(uzunluğu) 3 - 4 km,
* Kalınlığı 250–400 m,
* Üretim 1-2 metrelik dilimler halinde yapılır.
Uzun Ayak Yöntemi Basit Kömür Planı;
2-Uzun Ayakta Kullanılan Makine ;
2.1.Özellikleri;
- Yürüyen tahkimat olarak da bilinen bu makine 3 parçadan oluşmaktadır bunlar; Hidrolik destek,tamburlu kesici ve konveyor dur.
- Hidrolik Destekler; Tavanı destekleyerek hem kesici kafayı korur hem de nakliye için kullanılan konveyoru koruyarak üretim güvenli bir şekilde sürdürülebilmesi için çalışırlar.
- 1,75 m. genişliğe sahip bu tahkimatlar, 6 metre kesme yüksekliğine çıkabilir ve onları en inanılmaz yapan özelliği ise her biri 30-40 ton taşıma kapasitesine sahipler.
2.2. Tamburlu Kesici - Yükleyici;
- Öncelikle makinenin kesici uçları (picks) tungusten-carbid den yapılma sertlik derecesi Mohs scale göre 10 dur. Sanayi elması olarak da bilinen bu bileşik, elmas ile aynı sertliğe sahiptir. Kesme sırasında kıvılcım önleme ve uçların aşırı ısınmasını engellemek için su kullanılır. Kesici bölgeye sürekli su püskürtme yapılarak oluşabilecek yangın,patlama ve sürtünme etkisi azaltılır.
- Uzun Ayak Yönteminin başrol oyuncusu diyebiliriz. Makinenin ağırlığı 75-120 ton dur.
- Tamburun altında zincirli konveyor nakliye için kullanılır,
- Üretime göre tambur sayısı değişebilir,
- Tambur ortalama yukarıda bahsettiğim uçlardan 40-60 adet arası diş içerir,
- Genel olarak 850 kW güce kadar çıkabilir motor gücü vardır.
- Tambur yada tamburlar düşey eksende çalışırlar.
- Türkiye de bu yöntemi kullanan madencilik şirketleri; Çayırhan - Park Teknik , DemirExport - Koç Holding ( Tam Mekanize).
- Oda Topuk olarak da bilinen yönteme göre daha çok üretim kapasitesine sahiptir,
- İşçiler hidrolik tahkimat(destek) altında oldukları için güvenlidir,
- Tahkimat tüketimi neredeyse yok denecek kadar azdır,
- Mekanik üretim rahatça yapılır,
- Uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliği kolaydır.
Teşekkür ederim....
Son düzenleme: