İlk işimi birçok kişi gibi ben de aylarca aradıktan sonra en sonunda torpil ile buldum.
bir yıldır çalışıyorum. Yüksek lisans yapıyorum 3 yıldır.
evet firma adı vermem doğru olmaz özellikle en başta yazdığımdan sonra
kağıt endüstrisi diyebilirim. Daha önce de kağıtta ve kağıt fabrikasına bağlı enerji-buhar üreten tesislerde çalıştım. Bir ara da bir butik sabun işletmesindeydim.
başka mühendisliklerde de durumun benzer olduğunu bilmen faydana olacaktır
ancak tecrübe edindikten sonra (en az 2 yıl sabit bir sektörde) o zaman iş bulmak kolaylaşıyor. Bu zamana kadar da stajlarında belirli bir sektör üzerinde gitmende fayda olur böylece belirli bir sektörde uzmanlaşır, bilgi birikimi sahibi olursun (hangi meslekte olursan ol) kimya mühendisliğinin bir güzel yanı şudur ki diğer mühendisliklerden ayıran en büyük özelliğidir. Sınıflar kız dolu olur. biz 100 kişide 13 erkektik sonra 12 buçuk olduk (malesef biri yanlış yola saptı
)
neyse dağıtmadan toparlayayım. Hangi mühendislikte vs işte olursan ol sana not ortalaman değil işi bilip bilmediğin sorulur. Yeni mezuna bunu da sormazlar (malum tecrübe sıfır zaten) Sadece potansiyel var mı diye bakarlar. Kötü bir maaşa iki yıl karın tokluğuna idare eder sonra potansiyelin varsa gerçekten yükselişe geçersin. Yoksa orada burada sürünür mutsuz bir hayat yaşarsın. O yüzden meslek seçimi önemlidir. Daha 18 yaşında biri için bu büyük bir sorumluluktur. O yüzden mutlu olacağın işi, ben bunu yaparım dediğin işi seçmelisin. Puanımın tuttuğu en yüksek yer burası mantığıyla gitmek yanlıştır.
Örneğin ben çok iyi bir maaş ve işe sahip olabilirim ama bu senin de o pozisyonda olacağın anlamına gelmez. Başarılıysan ancak bu gerçekleşir. Bu sektörde iş çok, para çok diyenlerle de bir yere varamazsın. Onu diyenlere sen de sen niye o işi yapmıyorsun o zaman diyerek cevap verdiğinde suratlarının nasıl düştüğünü kendin görebilirsin. Bu tipler her zaman olur. Köşeyi dönmenin yolunu bilirler hep ama nedense dönmezler keyifleri istemez. Sallayıp geçicen kulağını tıkayacaksın bu insanlara. Profesyonel bakış açısı olanları ise her zaman dinle. Başarıya giden yol zordur. En büyük engel insanların yine kendileridir.
Gelelim sana tekrar. Torpilin varsa her yerde iş bulursun. Yoksa ODTÜ diploması seni bir yere kadar götürür. İnsan kaynaklarının ilgisini çeker ama orada yapacağın konuşma seni işe sokar. Yani eğer sadece iş bulma açısından bakarsan olay sana bağlı aslında. Dediğim gibi ben bu mesleği yaparım mutlu da olurum diyorsan (saha, fabrika işleri pis işlerdir bizde), gözün karaysa, tanıdık ayarlanır bir şekilde diyorsan kimya mühendisi ol. Yok amacın paraysa kaynakçı, kule vinç operatörü, greyder operatörü gibi işlere gir. Ne bileyim müteahhitlik öğren, CNC öğren illa mühendis olacaksan inşaat mühendisi ol. Daha kolay bir işin olmaz ama daha çok maaşın olur. Mühendis olmayınca daha az sorumluluğun olur