Ahmet AKSOY
MB Üyesi
- Tepkiler
- 4
- Meslek
- Endüstri Mühendisi
- Üniv
- Erciyes Üniversitesi
Minitab istatistik programı ile birçok işimizi saniyeler içerisinde yapabilmekteyiz. Random (rastgele) sayı türetmekte bu işlevlerden sadece biri. Çok kısa süre içinde dilediğiniz kadar sayı türetebilirsiniz. Bu yazımda sizlere Minitab 17 istatistik programı ile nasıl random (rastgele) sayı türetilir bundan bahsedecem.
Minitab istatistik programında Random ( Rastgele ) sayı türetmek için yapmanız gerekenler şu şekilde,
İlk olarak Üst menü çubuğundan şu adımları izleyerek Normal seçeneğini seçiyoruz.
Linki görmek için izniniz yoktur
Giriş yap veya kayıt ol.
1 | Calc-->Random Data -->Normal |
Önümüze yukardaki ekran gelecektir. Bu ekranda Number of rows of data to generate kısmına kaç adet sayı türettirmek istediğimizi yazıyoruz örnek veriyorum 100 Store in column(s): kısmına ise C1yani minitab worksheet ekranında hangi stuna sayıları türettireceğimizi yazıyoruz. Mean kısmında ise türettireceğimiz sayıların ortalama değerini girmemizi istiyor örneğin 25 girin. Standard Deviation kısmı ise ; standart sapmasının kaç olduğu ki ben burayı 1 aldım.
Yani özet ile yapmamız gereken ;
Giriş yap veya kayıt ol.
1 2 3 4 5 | Üst menüden <em>Calc-->Random Data -->Normal</em> seçiyoruz. Number of rows of data to generate : 100 Store in column(s): C1 Mean : 25 Standard Deviation: 1,0 |
Yine üst menüde bulunan window –>1 Session olan kısmı etkinleştiriyoruz
Daha sonra ise Editör menüsünün altına bulunan Enable Commands kısmını etkinleştiriyoruz.
Daha sonra ise Session / yani kod yazma alanına
Giriş yap veya kayıt ol.
1 | MTB> round c1 c2 |
Bu adımdan sonra ekranda bulunan worksheet alanında bulunan c2 stununda türettiğimiz 100 adet sayımızı aşağı doğru görebileceksiniz.
Eğer anlattığım tüm adımları eksiksiz yaptıysanız Minitab istatistik programı üzerinden random sayı türetme dersini tamamladınız demektir
Kaynak: ahmetaksoy.com.tr/endustri-muhendisligi-2/minitab-da-random-sayi-uretmek.html
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: