mantolama ve sağlığa zararları

Musa AYDOĞAN

MB Üyesi
Kayıt
21 Ocak 2017
Mesajlar
2
Tepkiler
0
Yaş
47
Üniv
mesleki açık lise devam
merhaba mantoloma ile ilgili bir kaç yerde sağlık açısından zararlı olduğunu okumuştum ne kadar doğrudur bu KONUDA YARDIMCI OLABİLECEK MÜHENDİS ARKADAŞLAR VARMI ACABA. Bennim ev müstakil ve iki cebhesi kapalı (doğu ve batı cephesi bitişik ev var) evimin bir kısmına (özellikle kuzey cebhesi) mantoloma yaptırmak istiyorum bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan YARDIM bekliyorum şimdiden TEŞEKKÜR ederim
 

Furkan Gümüş

Makine Yüksek Mühendisi
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
8 Şubat 2015
Mesajlar
146
Tepkiler
214
Meslek
Makine Yüksek Mühendisi
Üniv
KTÜ, Marmara Üniversitesi
Merhaba, ısı ve ses yalıtım işlemi sağlığa zararlıdır diye bir olay yoktur. Mantolama işlemi uluslararası olarak da belirli standartlara getirilmiştir haliyle ülkemizde TS yönetmeliğine uygun kullanılacak malzemeler ile herhangi bir sağlık sorunu yaşamazsınız. Toki evlerinde bile yalıtım yapılmaktadır, özellikle soğuk iklim ve yağış alan bölgelerde mutlaka yalıtım yapılması şart! Duyduğunuz haberin mantolamanın sağlık problemi oluturduğu yönünde olduğunu düşünmüyorum açıkçası, daha çok kullanılan yalıtım malzemesi hakkındadır. Sağlık yönünden etkileyecek malzeme kullanılmışsa TS standtları dışında bir ürünse problem yaşayabilirsiniz. Mantolama işlemi iç cephe ve dış cephe olmak üzere 2 türlü yapılabilir. İç cepheye yaparsanız duvarlardan direk tamas halinde olacağınız için sağlık kaygınız varsa yapmayın derim. Zaten en iyi yalıtım dış cepheden olandır. Evin içine doğru gelen donatlı beton, uzun kirişler veya bağlantılar varsa sadece bunları yalıtabilirsiniz. Ancak çoğu durumda buna gerek bile duyulmamaktadır.

Mantolama yapılırken rutubet faktörünü değerlendirmeyen firmalar olabilir, eğer sizin kuzey cepheniz rutubet alıyorsa mutlaka asfalt mebran vb sıvı yalıtım uygulaması yapmanız ve daha sonra ısı yalıtım malzemesi üzerine koymalısınız. İyi firmalar bunların hepsini size zaten söyleyecetir. Rutubet oluştuktan sonra mantolamada bakteri bile birikebilir belki bu sebeble sağlık problemleri yaşayan olmuştur, bu konuda bir bilgim yok. Mantolama için önerilen kalınlıkta ve kalitede malzeme kullanın. Fiyata bakarak daha incesi de iş görür mantığı hiç bir fayda sağlamamaktadır. En geç 10 yıl içinde amorti ediyorsunuz genelde bu yüzden yalıtım yaparken düzgün ve kaliteli seçim yapın.
 
Konu sahibi
Konu sahibi
Musa AYDOĞAN

Musa AYDOĞAN

MB Üyesi
Kayıt
21 Ocak 2017
Mesajlar
2
Tepkiler
0
Yaş
47
Üniv
mesleki açık lise devam
furkan bey ilginize teşekkür ederim öncelikle konu ile alakalı okuduğum yazıları paylaşmam gerekirdi kusura bakmayın ilk yapmam gereken işi şimdi yapıyorum konuya bahis olan yazılar liknlerde fikretdadas: Mantolama ile zehirliyorlar MANTOLAMANIN ZARARLARI bu yazılanları okuyunca insanın kafasında ister istemez ? soru işareti oluşuyor başka bir yazıda almanya da mantolamanın yasaklandığını okumuştum (tabi her yazılanada inanmamak lazım bunu da biliyorum) ama benzer şeyleri bir kaç sitede okuyunca işte dediğim gibi insanın aklı karışıyor (not belediyede taşeron işçi olarak çalışıyorum asgari üçretin biraz üzerinde maaş alıyorum) eve bireysel kombi yaptırdım odalarda rutubetlenmeler oluştu özellikle kuzey cebhe duvarlarında şu an imkanlarım kısıtlı ama seneye inşALLAH yaptıracağım sizin yazınızı okuduktan sonra kafam daki soru işareti biraz olsun kalktı TEKRAR İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:

Furkan Gümüş

Makine Yüksek Mühendisi
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
8 Şubat 2015
Mesajlar
146
Tepkiler
214
Meslek
Makine Yüksek Mühendisi
Üniv
KTÜ, Marmara Üniversitesi
Verdiğiniz bağlantıda mantolamadan dolayı duvarların hava alamaması ve kapalı ortamda kendiliğinden oluşacak rutubetten bahsediyor ancak orada verdiği çöl örneği yanlış izah edilmiş. Gün boyu ısınan kum akşam hava soğuduğunda kumda ısı kaybı oluyor bu da damlacıkları oluşuyor. Ancak böyle bir olayın oluşması mantolamaya bağlanamaz. Sizin evinizde şu an yalıtım yok buna rağmen damlacık yani rutubet gözlemliyorsunuz.

Oradaki örnekte solunum yolu hastalığı oluşturacak durum şu şekilde olur. Evinizin içini ısıtan kaloriferler aşırı ısı veriyor olsun (Çöldeki kum taneleri gibi). Odanız belirli bir sıcaklığın üstüne çıkarsa ortamdaki hava kurur. Aynı olay bağlantıdaki örnekte kumların üstünü naylonla kapanması ve ısıyı kücük alana hapsetmesiyle anlatılıyor. Evinizin duvarları hava alıyor olsa bile kısa sürede bu sıcaklığı uzaklaştıramaz, eğer uzaklaştırıyorsa zaten ceyranda kalan bir oda olurdu gene hastalanırdınız.

Mantolama konusunda çok yanlış uygulamalar yapılıyor. Gerçek bir yalıtım konforlu olarak yaşayabildiğiniz alandır. Örnek olarak Yalıtım yaparken oda sıcaklığı 20°C de tutabilecek gibi yaparsınız ve kalorifer ile 27°C`ye kadar ısıtmanız sizin odada konforlu yaşamanızı sağlar. Evim sıcak olsun, kombiyi yüksek tutayım derseniz asıl o zaman fazla isinan odanizda hava kurur ve solum problemi yasarsiniz. Hava kurulugunu bogazinizda yanma veya yutma zorlugu olarak cok kolay anlarsiniz. En basitinden odayi havalandirmaniz hizli bir cozum sagliyor.

Size tavsiyem ilk olarak kuzey cephenizdeki rutubet olayini halledin. Mantolama ayri, rutubetten kurtarmak ayri olaydir. Duvariniz çok fazla yagis goruyor ve kurumasi zor oluyorsa mantolama bile dusebilir. Yalitim firmasindan destek almanizi tavsiye ederim
 

sayinhas

MB Üyesi
Kayıt
4 Kasım 2017
Mesajlar
16
Tepkiler
0
Yaş
46
Üniv
Boğaziçi
Mantolama da kullanılacak malzemenin türü çok önemlidir. Hava geçirgenliği olan malzemeler mantolama da rutubet sorununu çözmektedir. Almanya mantolamayı yasaklamyor. Fakat poliüretan mantolama yapılmasını tavsiye ediyor. Poliüretan hem en iyi ısı yalıtım malzemesi hem de have geçirgenliğinden dolayı rutubet yapmıyor.
 
Yukarı Alt