Güneş panellerinden 400 kat fazla enerji üreten küreler

Kemal Okur

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
7 Şubat 2015
Mesajlar
353
Tepkiler
210
Yaş
30
Meslek
Mekatronik Mühendisi
Üniv
Fırat Üniversitesi
Gaia Dergi’nin Diario Ecologia’dan türkçeleştirdiği habere göre, Cool Earth şirketi tarafından üretilen, bilindik güneş panellerinden farklı küreler, 400 kat daha fazla enerji üretebiliyor. Saatte 161 km’lik rüzgara dayanıklı ve yüzeyini yağıştan, tozdan, böcekten koruyabilen bir yapıya sahip kürelerin, silikon altyapı kullanmak yerine güneş enerjisini yakalayan ve odaklayan balon şeritlerin kullanılarak üretilmesi diğer sistemlerle arasındaki farklı oluşturuyor.

22294910482_98c1acfd8e_z (1).jpg


Sistem nasıl çalışıyor?

Havayla şişirildiğinde yoğunlaştırıcı, güneş ışınını fotovoltaik hücrelerin odak noktasına yoğunlaştıracak bir şekil alan küreler bu sayede daha çok elektrik üretmek için ihtiyaç duyulan maliyeti yüksek güneş hücrelerine olan ihtiyacı azaltıyor.

Şişebilen algılayıcılar ışığı yakalıyor ve enerjiyi birkaç kat arttıracak şekilde fotovoltaik hücrelere odaklıyor. Cihazlar art arda sıralanmış birkaç yoğunlaştırıcının bir desteğe bağlı yerleştirilmesiyle kullanılıyor. Asılabilen yapıları sayesinde güneş enerji üretiminde değişik alanlarda kullanılabiliyor.

Küreler geleneksel fotovoltaik hücreler gibi çalışsa da kullanılan malzemelerin farklı olduğu belirtiliyor. Güneşi odaklamak için alüminyum ve cam yapıları yerine, ince plastik zar mâlzeme kullanıldığı; optik yoğunlaştırıcı oluşturmak içinse benzerlerinden farklı olarak hava ile şişirme kullanıldığı ifade ediliyor.
2 m çapındaki her bir balon 500 Watt elektrik üretebildiği, az bakım gerektirdiği ve yer değiştirmeleri mâliyetli olmadığı belirtiliyor. Sistemin, üretilen güneş enerjisi fiyatının fosil yakıt üreten enerji kaynaklarının seviyesine düşüreceği öngörülüyor.

Kaynak: zete.com/geleneksel-gunes-panellerinden-400-kat-fazla-enerji-ureten-kureler/
 

kaptankostok

MB Üyesi
Kayıt
10 Aralık 2016
Mesajlar
6
Tepkiler
3
Yaş
33
Üniv
Munzur Üniversitesi
Bu teknolojiyi aktif olarak kullan ülke varmı acaba bilgi verebılırmısınız
 
Yukarı Alt