Elektromanyetik Fırlatıcı Yapımı

cuneytarpaci

MB Üyesi
Kayıt
1 Mayıs 2018
Mesajlar
2
Tepkiler
0
Yaş
28
Üniv
Uludağ Üniversitesi
hocam tasarım ödevi olarak bu projeyi yapacağım. biraz araştırma yaptığımda fırlatılacak cisim bobinin tam ortasına geldiğinde enerjinin kesilmesi gerektiği aksi takdirde geri yönlü kuvvet uygulayıp zayıflatacağını öğrendim. Burada bobin tetiklendikten sonra durduracak bi sistem var mı? acaba tristör o işimi yapıyor tam anlamadım.. malzemeleri temin edebileceğim uygun bi yer var mı birde teşekkürler...
 

John Ahmet

MB Üyesi
Kayıt
23 Ağustos 2017
Mesajlar
50
Tepkiler
16
Yaş
45
Üniv
Ege Universitesi
Daha güçlü capacitor ler ile daha iyilerini yapmak mümkün. 2 x 2700 uF 450V ile bakın nasıl bir fırlatıcı yapmış.


Bence daha iyi capacitorler ile bir tank bile yapmak mümkün. Videodaki capacitorlerin gücüne bakın. Çinden temin edilebiliyormuş. Aliexpres.com da kesin vardır. Çoğunu bedava kargo gönderiyorlar.


Hocam ne diyorsunuz bir tane de tank projesi açalım. Hatta bunu havadan elde edeceğimiz elektrikle yapabiliriz. (Radiant energy)

80 x 60 x 0.2 cm lik alüminyum bir levha ile 3,5 metrede 96W gücünde besleme yapacak sistemi yakında paylaşacağım.

Şaka yapmıyorum. :)
 

cuneytarpaci

MB Üyesi
Kayıt
1 Mayıs 2018
Mesajlar
2
Tepkiler
0
Yaş
28
Üniv
Uludağ Üniversitesi
hocam bunlar uçmuş :D benım bu dönem basit bi fırlatıcı yapmam lazım sadece :D geliştirmeye sonra da devam ederiz aslında üzerinde çalışmaya devam etmek istiyorum :) 50v olanıyla bi çalıştırsam devreyi ilk iş pilleri çıkarıp trafo koymak olacak oraya :))

Aslında ufaktan insansız kara aracı falan yapılabilir bunla ilgili tank çok büyük boyutlu oldu :D
 

yildiz14

MB Üyesi
Kayıt
19 Aralık 2018
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
27
hocam bitirme projesi olarak bobin silahı yapmam gerekiyor. kondansatörleri şarj etme kısmında sıkıntım var yardımcı olabilecek var ise çok iyi olur. (4 adet 64V)
 

Mahir

MB Üyesi
Kayıt
3 Nisan 2019
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
29
Meslek
Muhendis
Üniv
Aztu
Merhaba, Hocam sistemi tam olaraq yaptim, fakat ben bobini bulamıyorum.Internetden sipariş etmeyi düşünüyorum.Yardimci olursanız sevinirim.
 
Konu sahibi
Konu sahibi
Kemal Okur

Kemal Okur

Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
7 Şubat 2015
Mesajlar
353
Tepkiler
210
Yaş
30
Meslek
Mekatronik Mühendisi
Üniv
Fırat Üniversitesi
Merhaba, Hocam sistemi tam olaraq yaptim, fakat ben bobini bulamıyorum.Internetden sipariş etmeyi düşünüyorum.Yardimci olursanız sevinirim.
Merhaba,

Bobini kendiniz de çok kolay şekilde yapabilirsiniz. Yakınınızda bulunan bir motor tamircisinden 0,30 gibi incelikte bir bobin teli alın normal tel ile yaparsanız olmaz. Bobin teli çevresinde vernik gibi seffaf bir yalıtkan malzeme bulundurur. Bobin telini bir kalemin ucuna 5cm genişliğinde kalemin etrafına dolayın sarım sayısı eğer hesap yapacaksanız işinize yarayacaktır yani dolarkn her turu saymanız gerekmektedir ama eğer hesap yapamadan yapacaksanız göz kararı şekilde 300 500 tur attırın. Az önce dediğim gibi bobin telinin etrafı şeffaf bir yalıtkan ile çevrilidir bu nedenle bağlantı yapmadan önce bir zımpara yada bir bıçak yardımı ile bağlanacak ucu kazıyın iyice kazıdığınızdan emin olun bağlantıda sağlıklı olmayabilir.
 

QuardGo

MB Üyesi
Kayıt
15 Mart 2019
Mesajlar
5
Tepkiler
1
Meslek
Yok
Üniv
Lise
Merhaba, devrede kondansatör'ün tam olarak amacı ne internette araştırdım ve istdeğim gibi bir cevap bulamadım yardımcı olursanız sevinirim.
İlgili tarihte otomatik birleştirildi:

Merhaba, bu devrede kondansatörlerin amacı nedir yani neden direk güç kaynağına bağlı değilde arada kondansatörler var. İnternette ve başka kaynaklardan araştırdım fakat net bir cevap bulamadım. Cevap veririseniz sevinirim.
 
Son düzenleme:

Wertyus

MB Üyesi
Kayıt
4 Mayıs 2019
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
28
Meslek
öğrenci(eem)
Üniv
karabük üniversitesi
İyi günler hocam. ben mühendislik öğrencisiyim. Bitirme projesi olarak elektromanyetik bobin fırlatıcı yapıyorum. Amacım ise iletken malzemeyi milisaniyelerde atmak değil, bobin öncesi kullandığın dirençle daha stabil bir manyetik alan elde edip iletken malzemeyi belli bir süre havada tutmak kaldırmak. Sizin oluşturduğunuz sistemin üzerinde birkaç değişiklik yaparak ilerledim. Yaptığım değişikliklere gelirsek;

1- AC-DC dönüştürücü(elektrikli bisiklet şarj aleti olarak geçiyor. Vinput=220V, Voutput=45V-Ioutput=2.7-3 A, 135W) kullanarak gerekli enerjiyi şebekeden çektim.
2- sistem akımı taşıması için 100 ohm 5W dirençi (15 tane paralel bağladım.)
3- 4700uF-35V (10 tane) kapasitör kullandım.
4-Bobin öncesinde direnç bağladım.
Ama devreyi şebekeye bağladığımda hiç bir şekilde tepki alamadım. ilk testimi yaptığımda 1 tane 100ohm 5W direnç kullanmıştım. Direnç yanmıştı ve açık devre konumu düşmüştü. Sonradan bu sıkıntıyı düzelttim ve tekrar denediğimde ise tepki alamadım. Kullandığım Led bile yanmadı. Simülasyon programları sağolsun 3. nesil parçaların modellerini bulundurmadıkları için (bt152 gibi) devreyi simüle edemiyorum. bu konu hakkında biraz aydınlatırsanız beni çok makbule geçer. İsterseniz daha detaylı bir açıklama yapmaya çalışırım.

not: Bu tür forumları çok sık kullanmıyorum. umarım doğru yere yazmışımdır. ayrı bir başlık açmama gerek yoktur. Eğer varsa verdiğim rahatsızlık için kusura bakmayın. Teşekkürler , iyi günler.
 

GuArDiAn55

MB Üyesi
Kayıt
6 Aralık 2019
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
25
Meslek
Elektrik elektronik müh.
Üniv
Bursa Teknik Üniversitesi
Aynısını yapayım dedim fakat 5 wattlık bir zener diyot bulamadım. onun yerine 1 wattlık zener diyot bağladım.(açıkcası zener diyotun neden konduğunu da anlayamadım.) kondansatörlere enerji verdiğimde 100 ohm luk R1 direncinden dumanlar çıktı :D bende 470 ohmluk 4 direnci paralel bağlayıp 117.5 ohmluk direnç kullandım onun yerine. fakat switch 1 i açıp kondansatörleri şarj ettikten sonra kondansatörün gerilimini ölçtüğümde 1 volt anca ölçüyorum. zener diyotu devreden çıkarttığımda da sonuç değişmedi. @Kemal Okur hocam zener diyot niye kullanıldı acaba?
 

Mustafa yalçın

MB Üyesi
Kayıt
13 Kasım 2019
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
31
Meslek
Makine Mühendisi
Üniv
İskenderun teknik üniversitesi
Merhabalar hocam. Projedeki malzemeleri aldım devre şemasında sıkıntı yaşıyorum. Breadboard kullanıyorum ama biryeri yanlış yapıyorum.Yüklemiş olduğunuz uygulama görüntüsüne baktım ama şemayı tam çözemedim. Uygulama görüntüsü daha detaylı çekip yükleme sansınız var mı hocam. Şimdiden teşekkür ederim.
 

Salih369

MB Üyesi
Kayıt
6 Mayıs 2020
Mesajlar
2
Tepkiler
0
Yaş
19
Meslek
öğrenci
Üniv
.
Merhabalar, ben bu projeyi yaptım ve çalıştı ancak bobin kısmında sıkıntı yaşadım, bobin mermiyi ittirdi ancak mermi 30-35 cm kadar gitti sorun nedir yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
not:
mermiyi ferromanyetik bir cisim kullandım 1.5mm kalınlık ve 15mm de uzunluk.
-bobini sarmak için kullandığım teli önceden söktüğüm crt bir televizyonun elektromıknatıslarından söktüm ve belirtilen uzunluklara sahip bir cismin etrafına yaklaşık oalrak 130 kere sardım ancak tel tam olarak 0.5mm değildi kumpasla ölçtüm ve yaklaşık 0.4-0.45 mm sonucuna vardım.
-Ayrıca tristör olarak BT151 serisinin 600r tristörünü kullandım. Bunların dışında tüm devre şemadaki elemanlar ve bağlantılar ile aynı.
-Ek olarak yapmak isteyen arkadaşlar için Görsu elektronik sitesini tavsiye ederim ihtiyacım olan her şeyi (bobin teli hariç) oradan temin ettim diyot dahil.

yaptığım sistem ektedir.Gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim.
WhatsApp Image 2020-05-06 at 21.58.22.jpeg
WhatsApp Image 2020-05-06 at 21.57.45.jpeg
 

Eselioğlu

MB Üyesi
Kayıt
22 Temmuz 2019
Mesajlar
2
Tepkiler
0
Yaş
24
Meslek
Öğrenci
Üniv
Belli değiş
@Kemal Okur Sorun ikinci atışta değil.Tristörden çıkan kabloyla hiç atış yapmıyor.(İlk atışı da yapmıyor.)Kondansatörlerin dolmasında sıkıntı yok.Tristörden bobine giden kabloyu çıkartıp yerine direk kondansatörün eksi ucundan verdiğimde sıkıntı yaşamıyorum.Tristörün tetikleme yaptığını multimetreyle ölçtüm ancak tristörün Anot ve Katot uçlarından devamlı 35 V ölçtüm anahtarın açılıp kapanması etki etmiyor tristöre.Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Bu sorunun çözümü nedir acaba?
Yardımcı olabilir misiniz
 
Yukarı Alt