3 faz ile çalışan motorların kondansatör yardımıyla 2 faz ile çalıştırılması

emrecnklc

MB Üyesi
Kayıt
21 Şubat 2015
Mesajlar
5
Tepkiler
1
Meslek
Elektrik Elektronik Mühendisliği(öğrenci)
kayseride staj yaptığım bir fabrikada bulunan makinelerden birisinde fan sisteminde fanın aslen 3 faz olduğu ama 2 fazla, kondansatör aracılığıyla, çalıştırıldığı makinenin kurulum zamanında makinenin kurulumunu yapan yabancı uyruklu bir mühendis tarafından gösterilmiş. nasıl olduğu anlatılmamış. ustamız da bu konuda stajyer öğrencilerin birinin hocasıyla iddiaya girmiş; böyle bir şeyin mümkün olduğuna. velhasıl hoca da araştırmış araştırmış bulmuş nasıl yapılması gerektiğini. şema ve kullanılacak kondansatör kapasitesinin hesabının nasıl yapıldığını gösteren formül ile ustamıza vermiş. ustamız da bizimle paylaşmak istedi. fakat bulamadı şema ve formülü. bu konuda internette araştırma yapıyorum hep tek faz monofazi yöntemiyle karşılaşıyorum. bu konuda yardımcı olabilecek mühendis veya mühendis adayı arkadaşlar bizi bilgilendirirse çok memnun kalırım.
 

abdurrahman.onat

MB Üyesi
Kayıt
9 Kasım 2015
Mesajlar
16
Tepkiler
1
Yaş
29
Üniv
ÇOMÜ Çan Meslek Yüksekokulu
bahsettiğin şey görseldeki gibiyse bağlantının içinde anlatıyor olması lazım.

Kod:
https://www.ibiblio.org/kuphaldt/electricCircuits/AC/AC_13.html
02521.png
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:

Oğuzhan Mallı

Yetkili Kişi
Genel Yönetici
Kayıt
6 Şubat 2015
Mesajlar
549
Tepkiler
436
Meslek
Nükleer ve Atom Mühendisi
Üniv
MEPhI, KTÜ
Aslında tek fazlı bir asenkron motorda bağlanacak kondansatör motorun sarımı, tasarımı vb. etkenlere bağlıdır. Tabi kullanıcı olarak bizim bu bilgilere sahip olmamız her zamanmümkün değildir. Motor üretici firmanın belirlediği kondansatör değerini bilmiyorsak bazı işlemler yardımıyla kondansatör değeri için yaklaşık bir sonuç elde edebiliriz.
Hesaplama için öncelikle bazı kabuller yapmamız gerekiyor. Motor kapasitörünün yaklaşık olarak 1 kVar’lık bir reaktif güce ihtiyacı olduğunu kabul ediyoruz. Bu kabulü yaptıktan sonra Qc kapasitör gücü (kVar), P motor gücü (kW) olduğunu düşünürsek aşağıdaki formül yardımıyla kondansatörü hesaplayabiliriz.
Qc = 1.35 P
Şimdi bu formül yardımıyla motorumuzun gücünüden kaç kVar’lık reaktif güce ihtiyacımız olduğunu bulabiliriz.
İhtiyacımız olan reaktif gücü bulduktan sonra aşağıdaki formül yardımıyla ihtiyacımız olan kondansatör değerini bulabiliriz.
Qc = Uc2x2πxfxCx10-9
Bu formülde;
Qc: daha önce bulduğumuz reaktif güç (kVar)
Uc: gerilim değeri (V)
f: frekans (Hz)
C: kapasite değeri (μF)
Bu formülden C ihtiyacımız olan kondansatör değerimizdir. Kondansatörün gerilim değerini de her zaman nominal değerin 1.1 katından fazla bir değer seçip kullanmalıyız.


Ayrıca bakabilirsiniz:

Kod:
http://www.elektrikce.com/uc-fazli-asenkron-motoru-tek-faz-ile-calistirmak/
 
Yukarı Alt