22 kişi mi atanmış, benim neden haberim yok! Senin bahsettiğin atanma, ''sıradan bir lisans programından mezun olmak'' şartı arayan memurluklar ya da ÖYP den atanma olmasın, eğer öyleyse onu herhangi bir bölümden de yapabilirsin. Onun dışında Enerji Sistemleri Mühendisi olarak 1 kişilik kontenjan açıldı. Bi de mezun olanların birkaçına ulaştım demişsin, mezun olup o proje mühendisi olanlardan bir kaçını söylesene bakalım kimlermiş, merak ettim.
Beni soracak olursan, haziranda mezun olup da en erken iş bulanlardan biriyim, yaklaşık 9 aydır çalışıyorum. 4 ay güneş enerjisinde çalıştıktan sonra şimdi aynı şirketin mekanik tesisat bölümünde çalışıyorum. İşyeri eğitiminde nasıl tutunduğumu da git hocalarına sor istersen.
Makine Mühendisleri odasına kayıt yaptırabiliyorsun da projere imza atabiliyor musun ona bak, gönderdiğin linkte de SMM belgesinin enerji sistemleri mühendisine de verileceği hakkında herhangi birşey göremedim, onu da neden paylaştın bilemedim.
4 ay Güneş enerjisi işinde çalıştım, o işi yapmak istiyorsan ve SMM belgen yoksa, mühendis olmana hiç gerek yok, pazarlama yeteneği olan herkes yapar, en son gidip SMM belgesi olan birine imzalatacaksın. Güneş enerji sektörünün rezaleti hakkında da solarbaba.com un bültenine abone ol da sektördekilerin nasıl sıkıntılar çektiğini gör, hemde mezun olmadan aklında bişeyler şekillenir.
"Yani imza yetkisi sen kendi şirketini veya mühendislik hizmetleri bürosu açacağın zaman gerekli." demişsin. Hedefin çok küçük. Sen gideceksin güneş enerjisiyle ilgili bir proje çizeceksin, bütün hesaplamalarını yapacaksın herşey bitecek, en son gidip bir elektrik elektronik mühendisine imzalatacaksın ve bir de ciddi miktarda para vereceksin, ne güzel. Ben kendi şirketimi veya mühendislik hizmetleri büromu açamayacaksam ne önemi var öyle odaya kayıt olmanın ya da mühendis olmanın.
Birde bana nasıl bir firmada nasıl bir AR-GE departmanında çalışacağını söylesene bileyim.
Sonuç olarak, sen seçmişsin ya da diğeri seçmiş bitmiş, artık bu sektördesiniz ve çalışamak zorundasınız. O makaleyi yazan eleman daha eylülde işe başlayacak, sen ise hala okuyorsun. Sektördeki saçmalıklardan haberdar değilsiniz. Curry37 rumuzlu arkadaşın hala seçme şansı varken aklını karıştırmayın, ikilemde kalmış bırakın seçsin elektrik elektronik mühendisliğini. Enerji Sistemleri Mühendisliğinin önü açılacak diyorlar, evet belki açılır ama verecekleri herhangi ekstra bir hak olmayacak. Enerji Sistemleri Mühendisliğinin ileride elde edeceği haklara zaten Makine Mühendisliğiyle Elektrik Elektronik Mühendisliği şuan sahip ve bize verdikleri zaman onların elinden almayacaklar.