Adım Ersin, Makine Mühendisliği okumayı hedefliyorum. Liseyi de makine bölümünde okudum. Solidworks ve Autocad'i çok iyi kullanabiliyorum. Ancak bunun dışında kullanılması gerekebilecek programlar nelerdir?
Seçeceğin alana bağlı olarak değişiklik gösterir kardeşim bunlar.Şuan için Solidworks ve Autocad'i iyi derecede kullanabiliyorsan,alanını seçene kadar ingilizceni geliştirmeni tavsiye ederim.
İleride CFD, ısı transferi ya da yapısal analiz gibi konulara yönelmeyi düşünüyorsan çeşitli FEM programları öğrenmeye çalışabilirsin ki zaten Solidworks, Catia, NX gibi programların FEM uygulamaları ya da FEM programları ile birlikte çalışabilme gibi özellikleri var.
Çalışacağın sektöre göre değişiklik gösterir. Autocad sektörlerin ortak programı yani inşaat sektöründe, imalat sektöründe yada tasarımla ilgili bir birimde çalışırsan karşılaşabilirsin.
selamlar.makine mühendisliği mezunuyum mezun olduğumda iş bulma konusunda çok sıkıntı yaşadığımı söyleyemiycem çünkü öğrencilik hayatımda kendimi geliştirdim sizlere tavsiyem okul döneminde olabildiğince yeterli donanımı almanız. ben öncelikle okula başladığımda yaz dönemi vektörel de autocad le başladım solid le devam ettim tabi kurs aldım ama kendimi geliştirmek içinde çabaladım.yani tavsiyem okul döneminde kurslarla başlayabilirsiniz.
Makine Mühendisinin Bilmesi Gereken Programlar
Merhaba, ne zamandır bir liste yapmak istiyordum.Sonunda yaptım. Makine mühendislerinin bilmesi gereken 8 program.Peki bir makine mühendisi bu programların hepsini bilebilir mi veya öğrenebilir mi?Tabi ki öğrenebilir. Fakat bunun için belirli bir vakit ayırması gerekir.Bu yüzden temel programları bilip üzerine çalışmak istediğiniz sektöre uygun programlar öğrenmek daha mantıklı.Aslında bu liste çok uzun olabilirdi.Zira program sayısı çok fazla. Fakat yaptıkları işler temelde hepsinin aynı. 2d veya 3d çizim, tasarım, modelleme...
Makine mühendisleri tasarım, geometrik modelleme, statik, dinamik analizlerde çeşitli bilgisayar programları kullanarak işlerini hızlandırırlar.Bu yazıda makine mühendislerinin bilmesi gereken başlıca programlardan bahsedeceğim.

Makine Mühendislerine mezun olmadan önce şu programı bilsen iyi olur şunu da bil hatta bir program var iş bulma garantisi veriyorum. Bunu bil işin hazır gibi diyaloglar döner. Evet yabancı dilin yanı sıra program bilmek dr çok önemlidir. Bu programlar 2d,3d çizim yapan programlardır.
İsterseniz listeye geçelim.
Bir makine mühendisinin bilmesi gereken programlar
1- Autocad: Listenin 1 numarası hepinizin tahmin edebileceği gibi 2d ve 3 modelleme yapilabilen ünlü Cad programı Autocad.Üniversite 1 . sınıfta teknik resim derslerinde genelde gösterilen program.Günümüzdr makine mühendisleri ve diğer mühendisler tarafından sıklıkla kullanılıyor.Autocad ile en azından 2 boyutlu çizim yapabilmek gerek.
2-Ms Office: Microsoft Office programları olan Microsoft Word, Power Point, Excel programlarını bilmeli bir makine mühendisi. Word ve power point öğrenmek kolay olsa da excel bu açıdan en zor olanı.Excel ile tablo oluşturup grafik elde etmek mümkündür.
3- Solidworks: En sevdigim programa geldi sıra Solidworks'e.3 boyutlu çizim için çok kullanılan Solidworks öğrenilmesi zor olmayan bir program bana göre. Klasik bir söz vardır. "Piyasada 2 boyutta Autocad kullanılır, 3 boyutta Solidworks"Ben bu söze inanlardanım.Solidworks ile yaptığım çalışmaları zaten paylaşıyorum.Faydalı bir program olduğunu düşünüyorum. Aytocadden sonra bilinmesi gereken Cad programı. .
4- Catia: Bir diğer Cad programı Catia.Ögrenilmesi gereken programların başında geliyor.Adindan sıkça söz edilen ve daha çok Otomotiv sektöründe kullanıldığı söylenen Cad programı Catia bilinmesi gereken programlardan bur tanesi.Daha çok surface(yüzey)modellemede kullanılmakta.
5- Ansys: Evet listedeki tek analiz programı Ansys.Sonlu elemanlar yöntemi ile analiz yapan program.Anys ile model meshlere bölünerek statik, dinamik, lineer, nonlineer analizler vs yapilabilmektedir.Ögrenmesi zor denilen ama öğrendikten sonra işin garanti dedikleri program Ansys.Gunumuzde Arge yatırımlarının artmasıyla analiz de önem kazandı. Firmalar Arge için artik belirli bir kaynak ayırıyor. Analiz programlarından öne çıkan ise Ansys...
6- Ptc Creo: Adı tanıdık gelmese de eski adıyla Pro Engineer yeni adı Ptc Creo.Yine bir Cad programı.Aynı zamanda Cnc için Cam kodlarını da elde etmek mümkün. Ögrenmesi çok zor olmayan bir program bence.Bildiginiz programlar lisresine ekleyebilirsiniz.
7- İnventor: Cad programlarından İnventor'un solidworks tarzi bir program olduğu söyleniyor. Autocad gibi Autodesk firmasının yazılımı olan İnventor Solidworks' ün rakibi olarak gösteriliyor.
8- Fluidsim: Evet 8.sırada değişik bir program var.Bu program ile hidrolik ve pnömatik sistem olusturup simulasyonunu yapabiliyorsunuz.Ve Silindir, filtre, valf gibi hidrolik ve pnomatik bir sistem icin gerekli elemanlari bunyesinde hazir olarak barindırmatadir.Size kalan bu elemanları birlestirmektir.Hidrolik ve pnömatik sevenlerin ogrenebilecegi bir program.
6- Ptc Creo: Adı tanıdık gelmese de eski adıyla Pro Engineer yeni adı Ptc Creo.Yine bir Cad programı.Aynı zamanda Cnc için Cam kodlarını da elde etmek mümkün. Ögrenmesi çok zor olmayan bir program bence.Bildiginiz programlar lisresine ekleyebilirsiniz.
Hedefin çok güzel inşallah en iyi yerlerde olursun unutma ki kullandığın programlar derya denizdir öneriler vardır matlab bu tür arge programları benim sana önerim solidworks aoutocad idaha fazla gelistir bunun yanında nx 11 catia gibi programlara yönelebilirsin unutma ki bunların hepsinden önce bir dil öğrenmen senin için daha faydalı olacaktır.
Adım Ersin, Makine Mühendisliği okumayı hedefliyorum. Liseyi de makine bölümünde okudum. Solidworks ve Autocad'i çok iyi kullanabiliyorum. Ancak bunun dışında kullanılması gerekebilecek programlar nelerdir?
Merhabalar ben makine mühendisliği 1.sınıf öğrencisiyim tasarım alanında kendimi geliştirmek istiyorum ama ilk hangi programı öğrenmeliyim bilmiyorum autocad mi solidworks mu catia mı yardımcı olabilir misiniz?