Üniversite Tercihinde Dikkat Edilecek Hususlar

Furkan Gümüş

Makine Yüksek Mühendisi
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
8 Şubat 2015
Mesajlar
146
Tepkiler
213
Meslek
Makine Yüksek Mühendisi
Üniv
KTÜ, Marmara Üniversitesi
Merhaba Arkadaşlar,
Hepinizin uzun bir maraton sonunda nihayet heyecanla beklediğiniz o Üniversite hayalinize yaklaşmanıza çok az kaldığının farkındayım. Ancak bir çoğunuzda halen Üniversite ve Bölümleri hakkında kararsızlıklar mevcut. Ben burada mühendislikler hakkında en çok merak ettiğiniz konularda sizlere elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım.

Bu kategoriye mutlaka göz atınız: Mühendislik Bölümlerinin Karşılaştırılması

1) Hangi Mühendislik bana daha uygun?

Birçoğunuz mühendislik bölümlerine gitme düşüncesine sahip ancak hangi mühendisliğin kendilerine daha uygun olduğuna karar verebilmiş değil. Bunda en büyük etmen Mühendislikleri tam olarak tanıyamamak ve hangi alanlar ile uğraşacağını bilmemesinden kaynaklanmaktadır. Burada yapacağınız ilk iş Mühendislikler hakkında genel bilgilere sahip olmanızdır.

Bu bölüm içerisinde temel 3 mühendislik dalını ele alacağım. Diğer bölümler ayrıca başka konular altında incelenecektir. Ancak çoğu mühendislikler ortak bilimlere sahip olduğu için burayı okumanız sizde fikir oluşması için önemli katkı sağlayacaktır.

Makine Mühendisliği
Makine Mühendisliği, her türlü mekanik ve enerji dönüşüm sistemlerinin analizi, tasarlanması, üretilmesi, işletilmesi, yönetilmesi ve bakım-onarımı işlemlerinin gerçekleştirildiği geniş kapsamlı bir mühendislik dalıdır. Bunun sonucunda, genel makina mühendisliği alanındaki branşlardan endüstri mühendisliği, üretim ve imalat mühendisliği, tekstil mühendisliği, gemi inşaatı mühendisliği, uçak ve uzay bilimleri mühendisliği, otomotiv mühendisliği, tesisat mühendisliği ve nükleer enerji mühendisliği gibi günümüzün diğer mühendislik dalları ortaya çıkmıştır.

Yani buradan anlayacağımız sonuç Makine Mühendisliği okuyan birisi ile Uçak, gemi, İmalat, Otomotiv gibi mühendislikler ile %70 aynı içerikte dersler işleyeceksiniz demektir. Aradaki fark okuduğunuz bölüme özel almış olduğunuz alan derslerdir. Eğer bu bölümlere gitmek istiyor ancak puanınız yetmiyorsa düşünmeniz gereken alanların başında Makine Mühendisliği geldiğini unutmayın!

Sahip olmanız Gereken Özellikler Nelerdir?

Matematik ve fiziğin temel prensiplerinin yanı sıra mekanik, termodinamik ve enerji gibi temel mühendislik konularını iyi bilen ve bu bilgilerini mekanik sistemler ile ısıl sistemlerinin tasarımı, imalatı ve analiz edilmesinde etkin bir biçimde kullanabilen ve bunları yaparken dayanım, ekonomi, estetik ve ergonomi kriterlerini göz önünde bulunduran kişi olması beklenir.

Nerelerde Çalışabilir?
  • Her türlü mekanik sistemler (Makinenin olduğu her alan) ve enerji dönüşüm sistemleri (Termik Santral, Barajlar gibi)
  • Her türlü makina ve donanımının imalatı (Atölye ve Arge Firmaları)
  • Isıtma-Soğutma, iklimlendirme ve havalandırma sistemleri
  • Sıhhi tesisat, gaz tesisatı, yangın tesisatı ve asansör tesisatı
  • Otomotiv sanayi
  • Tren, gemi ve uçak yapımı
  • Mekatronik, robotik ve biyomekanik
  • Hava kirliliği kontrolü
  • Bakım, onarım ve pazarlama gibi alanlarında çalışabilme yetkinliğine sahiptir.
Kendi iş yerini veya atölyesini açabilirsiniz. Kamu alanında da çalışmanız mümkündür. Makine Mühendisliği temel mühendislik dalları içinde olduğundan hemen hemen her alanda çalışabilir kısacası. Elektrik-elektronik, inşaat ve diğer alanların olduğu her alanda en azından imza yetkisini kullanmak için yasal olarak bulundurulması zorunludur.

Elektrik Elektronik Mühendisliği
Dünyada elektrik mühendisliği; elektrik, elektronikle ilgili tüm mühendislik dallarının genel adıdır. Elektronik alanı elektrik mühendisliğinin bir alt dalıdır. Ancak yurt dışında elektrik mühendisliği olarak geçen bölüm, Türkiye'de elektrik-elektronik mühendisliği olarak geçmektedir. Elektrik mühendisleri günlük yaşantımızı daha rahat ve konforlu kılmak için çalışırlar. Yaptıkları tasarımlarla, dünyamıza önemli derecede katkıda bulunurlar.

Günlük hayatta kullandığımız elektrikle çalışan aletlerden (buzdolabı, fırın ve çamaşır makinesi vb.), bataryalı taşınabilir cihazlara (tabletler, akıllı telefonlar ve diz üstü bilgisayarlar vb.),güneş panellerinden, rüzgar tribünlerinden uzay teknolojilerine kadar pek çok ürünün üretiminde ve geliştirilmesinde; elektrik-elektronik mühendisleri önemli bir role sahiptir.

Türk Kablo, TRT, TEK gibi kamu kuruluşlarının yanında, haberleşme, bilgisayar, bakım-onarım konularında faaliyet gösteren tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarında çalışabilirler. Bu bölüm mezunlarının çalışma olanakları ve iş bulma imkanları fazladır. Mezunlarının iş bulma sıkıntısının olmaması yanı sıra, iyi maddi koşullarda çalışabilmeleri, elektrik-elektronik mühendisliğinin en cazip ve popüler meslekler arasında yer almasında etkili olmaktadır.

İnşaat Mühendisliği

İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır. İnşaat mühendisleri her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, su kemerleri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, demiryolu, hızlı tren projeleri, metro vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar.

İnşaat mühendisleri için tipik bir kariyer yolu mevcut değildir. İnşaat mühendisi olmaya hak kazanmış birçok kişi düşük sorumluluk gerektiren işlerle başlarlar ve yetkilerini kanıtladıkça, daha yüksek sorumluluk düzeyi isteyen iş ve görevler için güven kazanırlar. Ancak inşaat mühendislik mesleğinin her bir dalı değişik kariyer yolları izlemeyi gerektirmektedir. Bazı alan ve firmalarda giriş derecesindeki mühendisler üst düzey tasarım mühendislerinin "gözleri ve kulakları" olmak üzere inşaat izleme bölümünden işe başlarken, bazı alan ve firmalarda ise rutin analiz tasarım ve yorum konularında işe başlayabilirler. Deneyimli mühendisler ise genellikle kompleks analiz işleri, daha karmaşık tasarım projelerinin yönetimi, diğer mühendislerin yönetimi ya da özel danışmanlığı kapsayacak şekilde adlî mühendislikdallarındaki gibi daha karmaşık ve sorumluluk gerektiren iş ve görevlerde hizmet verirler.

2) En çok merak edilen Soru, Maaşlar nasıldır?
Aslında bu soruya direk bir rakam vermek yanlış olur çünkü Mühendisler odasının belirlediği ve SGK ile yapılan anlaşmaya göre ücretli çalışan Mühendis, Mimarlar ve Şehir Plancıları için 2015 yılı ilk işe giriş bildirgesinde baz alınacak asgari brüt ücreti 3.000 TL olarak belirlenmiş durumdadır.

Buna karşın asgari ücretin çok altında çalışan mühendis ve mimarlar bulunmaktadır. Tabii bu durum Özel sektör için geçerli çünkü kamuda çalışan mühendis ve mimar ücretleri gayet uygun ve üstüne yabancı diliniz varsa maaşınıza ek ücret veriliyor.

Blogda yayınlanan yazılar: Mühendis Maaşları - Mühendis Beyinler


3)Peki neden özel sektörde düşük ücret veriliyor?
Özel sektörün düşük ücretli mühendis veya mimar çalıştırması çoğu zaman piyasaya çıkan mühendislerin yeterince deneyim ve bilgisinin olmaması, kendilerine olan güvenin zaten kaybolmasından kaynaklanmaktadır. Düşük ücrete razı olanlar çoğu zaman üniversiteyi yeni bitirmiş, akademik hayatı boyunca derslerden bıkmış ve anlamadan geçmiş olan kişilerin mezun olduklarında ben nasılsa birşey bilmiyorum bari bir yere girip deneyim sahibi olayım, ne verirlerse artık diyerek başlamalarından kaynaklanmaktadır. Tabii bu durumdan istifade eden yine özel sektör oluyor. Aslında çoğu özel sektörün fazladan mühendis almasına gerek yok. Yani bir doğalgaz tesisatı döşeyen bir iş yerinde 3 mühendisiniz var ve bölgenizdeki işleri yeterince karşılayabiliyorsanız geriye kalan mühendisler size sadece imza yetkisi için lazım!!! Bu bakımdan olaya bakarsak piyasada fazladan mühendise gerek yok aslında, ondan dolayı siz bu bölümleri tercih ettiğinizde sıradan bir mühendis olmak için okumayın en iyisi olabilmek için gayret gösterin. 1500 Tl ile başlamayı göze alan birisi var ise boşuna okumasın!

Kalitesini ortaya koymuş firmalarda zaten mühendislik maaşları uygun ölçüde ve personeline gerekli olanakları oluşturmuş durumdadır. Eğer siz yeterince bilgili ve kendinizi gösterebilen, üretken ve iş ortamında ayak uydurabilen birisi iseniz gerektiği maaşa ulaşabilirsiniz. Peki üniversiteyi yeni bitirdim ama deneyim arıyorlar, bende yok? Bu koşulu çoğu firma bilir ve sizden başvuru yaptığınızda gerçekten kısa sürede işi kapmanız istenir. Azimli olmalısınız. Firmalar personel alıp uzun süre onlar ile çalışacağınızdan emin olmak ister. Böylece sizi yetiştirmek üzere bünyesine alırlar. Bazı önemli firmalar bunu staj aşamasında bile yapar, bundan dolayı girişken olun. Fırsatları değerlendirin.

Sonuç olarak Mühendisler odasının aldığı bazı kararlar var, eğer maaşınızı beğenmiyor, işten çıkma düşünceniz var ise şikayet etme hakkınızı kullanın. Böylece sonradan gelecekler için de bir iyilik yapmış olursunuz. Eğer maaşınız düşük ancak zam oranı yüksek ise bir firmada en azından 5 yıl deneyim kazanmak için çalışın. 5 yılın sonunda kazandığınız deneyim ile zaten güzel bir firmada iyi pozisyona girebilir hatta kısa sürede (açıktan işletme veya yüksek lisansta Endüstri müh okursanız) müdür bile olma şansını elde edebilirsiniz.

Özetle üniversite seçimlerinizde maaşı çok düşünmeyin. Çünkü maaş sizin başarınızla orantılı. Maaşı yüksek bir işi siz yapamayacaksanız nasıl iş bulursunuz? Başarılı ve şansı olan 15 bin tl den fazla maaşa sahip olabilir.

4) Bölümlere göre Maaş Dağılımı Nasıl?
Bir mühendislik bölümü mezunu oldunuz ve daha sonra hangi pozisyonda işe girmek istiyorsunuz? Bunlar Ar-Ge Mühendisi, Ür-Ge Mühendisi, İmalat sorumlusu, Proje Mühendisi, Satış Mühendisliği, Pazarlama gibi farklı alanlarda mühendislikler kategori edilir. Bir Elektrik Mühendisini düşündüğünüzde bilinenin aksine Arge bölümünde çalışmak en çok para getirisi olan yerler arasında değildir. Pazarlama bölümleri en çok para kazanacağınız alanlar içerisindedir. Yani siz mühendis olarak bir makineyi yaparsınız ama eğer onu satamazsanız herşey boştur. Bu yüzden bu birimdeki mühendisler daha çok kazanıyor. Buradan sizin anlayacağınız olay Maaş - Meslek/Bölüm gibi olayları tek çatıda değerlendirmeyin, siz başarılı olabileceğiniz bölümü seçmeye odaklanın!!!

5) Dikkat edilecek Diğer Hususlar Nelerdir?
  • Çevrenizin ve Akrabalarınızın mesleklerine bakın. Onların iş hayatını, ortamını araştırın ve sorun. Size en iyi cevabı verecekler onlardır. Mesleği elde ettiğinizde iş bulmanızda aynı meslekten tanıdığınızın olması size avantaj sağlayacağını unutmayın. Geleceği düşünün ve olasılıkları ailenizle oturup hesaplayın. Sakın ileride burada çalışırım nasılsa diye kendinizi boşlamayın gelecek her zaman değişkendir, koşullar alehinize işleyebilir.
  • Çevrenizdeki iş koşullarına bakın. Eğer sanayi bölgesine yakın iseniz gerçekten şanslısınız demektir. Mezun olduktan sonra yaşadığınız bölgede iş bulamayacaksanız veya ortamınızı değiştirmek istemiyorsanız size uygun alanları araştırın. ( Örneğin Maden mühendisliği okuduğunuzda gelecekte Maden bölgesi olan bir il de yaşamanız gerektiğini biliyor olmalısınız ) Önceden bu seçenekleri değerlendirin. Daha sonra tercihlerinizden pişman olmamak için birden fazla seçeneğin olumlu olmasına dikkat edin.
  • Seçmeyi düşündüğünüz üniversitenin ili hakkında bilgi edinin. Sosyal yaşam, yemek ve konaklama ücretleri, ulaşım gibi etmenlerin gelecekte çok önemli bir yerinin olduğunun farkına varacaksınız. Birçoğu kişi gittiği ildeki koşulları ve yaşamı beğenmediğinden kendini hapse konmuş gibi hissediyor. Adaptasyon sorunu yaşayan, üniversiteden de memnun olmayan kişiler ilk seneden dersleri bırakıp tekrar sınava hazırlanıyor. Daha çok büyük şehirlerden çıkıp anadoludaki üniversiteleri tercih eden kişilerde bu durum rastlanıyor ve bu kişilerin sayısı pek da azımsanmayacak kadar çoktur.
  • Mutlaka seçmeyi düşündüğünüz bölümlerin olanaklarını araştırın. Bu belki de en önemli maddedir. Çünkü birçok kişi üniversiteleri puan sırasına göre yapıyor. Bu tamamen yanlıştır. Örneğin İTÜ en iyi üniversitedir diyip nasılsa her bölümü en iyi olacağını düşünmeyin. Bölümlerin başarıları sahip oldukları Hocaların Akademik yayın, çalışmalarına, bölümün laboratuvar koşulları ve çokluğuna, seminer ve panellerin düzenlenme sıklığına göre değiştiğini unutmayın. Bunun için TUBİTAK tarafından hazırlanmış üniversitelerin Başarı sırasına göz atmanızı öneriyorum.

Üniversiteler 23 Göstergeye Göre Sıralandı!
Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi ile üniversiteler, bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, işbirliği ve etkileşim, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü ile ekonomik katkı ve ticarileşme boyutları altında 23 göstergeye göre sıralandığında genel durum şu şekildedir:
  1. Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  2. Sabancı Üniversitesi
  3. Boğaziçi Üniversitesi
  4. Bilkent Üniversitesi
  5. Koç Üniversitesi
  6. Özyeğin Üniversitesi
  7. İstanbul Teknik Üniversitesi
  8. TOBB ETÜ
  9. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Selçuk Üniversitesi
Peki bu durum her bölüm için geçerli mi? Tabiiki hayır. Bu veriler belli kriterlere göre yapılmış ve tüm branşlar dahil edilmiş. Belki sizin tercih ettiğiniz üniversitenin o bölümü çok da iyi değildir. Bunun için yapılan başka bir çalışmaya da bakmanız gerekiyor. Konularına göre En çok bilimsel yayın yapan Üniversiteler:

Makine Mühendisliği
1. ISTANBUL TEKNIK UNIV
2. YILDIZ TEKNIK UNIV
3. ORTA DOGU TEKNIK UNIV
4. KARADENIZ TEKNIK UNIV
5. GAZI UNIV
6. FIRAT UNIV
7. SAKARYA UNIV
8. ERCIYES UNIV
9. DOKUZ EYLUL UNIV
10 EGE UNIV

İnşaat Mühendisliği
1. ISTANBUL TEKNIK UNIV
2. ORTA DOGU TEKNIK UNIV
3. KARADENIZ TEKNIK UNIV
4. YILDIZ TEKNIK UNIV
5. DOKUZ EYLUL UNIV
6. ERCIYES UNIV
7.SELCUK UNIV
8. FIRAT UNIV
9. EGE UNIV
10. CUKUROVA UNIV

Elektrik Elektronik Mühendisliği
1. ISTANBUL TEKNIK UNIV
2. ORTA DOGU TEKNIK UNIV
3. IHSAN DOGRAMACI BILKENT UNIV
4. BOGAZICI UNIV
5. GAZI UNIV
6. YILDIZ TEKNIK UNIV
7. ERCIYES UNIV
8. DOGUS UNIV
9. KOCAELI UNIV
10. FIRAT UNIV

Liste devam ediyor ancak hepsine yer ayırmaya çalışırsak çok uzun bir yazı olacak. Dileyen
Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.
ziyaret edebilir.

Bu listeler sizi ancak fikir verebilir, görüldüğü üzere anadoludaki üniversiteler de gayet başarılıdır.

6) Sanayisi Fazla Olan İlde Okumanın Artıları?
Büyük şehirlerin çoğunda gelişmiş sanayi olması, ulaşım ve diğer alt yapıların, olanakların diğer kentlere göre üstün olmasından dolayı en çok tercih edilme sebepleridir. Kocaeli, Sakarya, Bursa, İzmir, Ankara ve İstanbul gibi büyük illerimizdeki üniversiteler aslında bu yüzden daha gelişmiştir. Sanayi bölgesine yakın olmak Hocaların Sanayi ile iç içe olma ihtimalini arttırır. Bu size staj ve iş bulma konusunda çok yardımcıdır. Çünkü referansınız ile işe başlama durumunuz var. Ayrıca üniversite boyunca gerek proje çalışmaları gerek fuarlar olsun en yakın olan yerler yine bu kentlerdedir. Üniversitelere yapılan seminer ve eğitimlerin sayısı da diğer üniversitelere göre oldukça fazladır. Daha fazla program öğrenebilir, daha fazla firma tanıma şansı elde edebilirsiniz. Bunun dışında belki en önemli madde sanayide kendi üniversitesinden mezun olanların biryerde toplanma eğiliminde olmalarıdır. İzmir den mezun olmuş birisinin kendi ilinde işe girme ihtimali diğer üniversitelere nazaran yüksektir. Firmalar üniversitelerin duyuru panalorına ilan asıp staja ve kısa dönemli çalışmalar için öğrenciler aramaktadır. Bunlar da ileride işe girmede en yardımcı olacak unsurlardır.

Mutlaka blogda bulunan mühendislik kategorisine de bakmayı unutmayınız.
 

Batuhan Erbil

MB Üyesi
Kayıt
19 Mayıs 2016
Mesajlar
56
Tepkiler
3
Yaş
29
Üniv
karabük üniversitesi
elektrik elektronik mühendisliği düşünüyorumda %100 ingilizce veren bi üniversitede hazırlıkta ingilizcem yeterince gelişirmi?
 

Ekmel

MB Üyesi
Kayıt
19 Temmuz 2016
Mesajlar
5
Tepkiler
2
Yaş
27
Üstadım ilk önce yazı için teşekkürler gerçekten beğenerek okudum ve atladığım bazı detayları fark ettim sayenizde fakat sorum şu ben Kocaeli makine düşünüyordum verdiğiniz listede makine için Kocaeli yok Sakarya'ya da puanım yetiyor sizce hangisi daha iyi olur makine açısından?şimdiden teşekkürler...
 

Oğuzhan Mallı

Yetkili Kişi
Genel Yönetici
Kayıt
6 Şubat 2015
Mesajlar
549
Tepkiler
436
Meslek
Nükleer ve Atom Mühendisi
Üniv
MEPhI, KTÜ
Üstadım ilk önce yazı için teşekkürler gerçekten beğenerek okudum ve atladığım bazı detayları fark ettim sayenizde fakat sorum şu ben Kocaeli makine düşünüyordum verdiğiniz listede makine için Kocaeli yok Sakarya'ya da puanım yetiyor sizce hangisi daha iyi olur makine açısından?şimdiden teşekkürler...
Teknik bir lisede okursanız imkanlarınız daha çok olur. (KTU,İTÜ vs) Sanırım iki seçeneğiniz var anladığım kadarıyla. Ben olsam ilk bakacağım eğitimin hangi dil olduğu idi. İngilizce bir eğitim almanız kariyeriniz için artı bir puan olur.

Ek bir şey daha var. Üniversite artık çok önemli değil. Önemli olan kendinizi ne kadar geliştirebildiğinizdir. Üniversite size sadece yolun başını gösterir. Yolun sonuna sizin kendi imkan ve çabalarınızla gidersiniz.
 

Ekmel

MB Üyesi
Kayıt
19 Temmuz 2016
Mesajlar
5
Tepkiler
2
Yaş
27
İtü nün puanı benim için çok yüksek KTÜ de benim puanımın çok altında olduğu için çok bakmamıştım İstanbul da oturuyorum sizce Kocaeli yerine teknik diye Trabzona gitmeye değer mi eğer değecek bir eğitim varsa düşünmeye gerek bile yok.sizin bu konudaki görüşünüz benim için gerçekten önemli şimdiden sağolun...
 
Konu sahibi
Konu sahibi
Furkan Gümüş

Furkan Gümüş

Makine Yüksek Mühendisi
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
8 Şubat 2015
Mesajlar
146
Tepkiler
213
Meslek
Makine Yüksek Mühendisi
Üniv
KTÜ, Marmara Üniversitesi
elektrik elektronik mühendisliği düşünüyorumda %100 ingilizce veren bi üniversitede hazırlıkta ingilizcem yeterince gelişirmi?
Birçok üniversitenin hazırlık bölümleri yetersiz kalmaktadır. Tıp kazanıp ingilizce hazırlığı geçemeyen gördüm. Hazırlık sınıfları da kendi içerisinde derecelere ayrılıyor. Eğer hiç bilmiyorsanız düşük classtan başlıyorsunuz. Sene sonuna geldiğinizde hazırlığı geçseniz bile bölüm derslerinizi alırken ingilizcem yetersiz diyebilirsiniz. Eğer orta düzeyde ingilizceniz hali hazırda mevcutsa işte o vakit hazırlık sizin için yararlı olur. Üzerine katarak bölüme başlamış olursunuz. Kendinizi yeterli görmüyorsanız mutlaka ingilizce kurslarına gidin. Bunlar en azından ingilizceyi konuşturmaya yönelik anlatıyorlar. Bölüm dersleri alırken hocanıza soruyu ingilizce soracağınızı unutmayın :)

Üstadım ilk önce yazı için teşekkürler gerçekten beğenerek okudum ve atladığım bazı detayları fark ettim sayenizde fakat sorum şu ben Kocaeli makine düşünüyordum verdiğiniz listede makine için Kocaeli yok Sakarya'ya da puanım yetiyor sizce hangisi daha iyi olur makine açısından?şimdiden teşekkürler...
İki üniversitede gayet kaliteli üniversite, kocaeli üniversitesinin hocaları da iyidir. Sanayisi olan şehirden korkmayın. İstanbul'a da yakın olduğu için yazmanızı tavsiye ederim.

İtü nün puanı benim için çok yüksek KTÜ de benim puanımın çok altında olduğu için çok bakmamıştım İstanbul da oturuyorum sizce Kocaeli yerine teknik diye Trabzona gitmeye değer mi eğer değecek bir eğitim varsa düşünmeye gerek bile yok.sizin bu konudaki görüşünüz benim için gerçekten önemli şimdiden sağolun...
İTÜ, YTÜ, KTÜ eğitim olarak birbirlerine yakın kalitedeler. Laboratuvar imkanları 3 üniversitesinde fazla ve deneysel çalışma yaparak görüyorsunuz. KTÜ doğuda kaldığı için ve iklim olarak bazı kişiler beğenmediğinden tercih edilme oranı azaldı. Eğitimi zor, mezun olma sayısı düşük bir üniversite olduğu için de tercih edilmiyor. Teknik olmasının belkide en büyük avantajı 1.öğretim %30 ingilizce, seçmeli dersleri fazla; alan belirlemede etkili faktördür. İstanbul'da olup sakarya-kocaeli yazma ihtimaliniz varsa ilk bunları deneyin. Yoksa KTÜ yazabilirsiniz...
 
Son düzenleme:

themert

MB Üyesi
Kayıt
28 Temmuz 2016
Mesajlar
6
Tepkiler
2
Yaş
25
Üniv
Bilgi Üniversitesi
Okulun konumu, öğrenci profili, Prof. sayısı, yurt dışında eğitim imkanı sağlayıp sağlamaması
 

Tunahan6135

MB Üyesi
Kayıt
19 Temmuz 2016
Mesajlar
11
Tepkiler
0
Yaş
26
Arkadaşlar ktü bu yıl %100 ingilizce inşaat mühendisliği açacak. Sizce gitmeli miyim? İngilizce eğitimim herkes gibi 4 yıl anadolu lisesi öğrenci düzeyinde.Yapabilir miyim sizce derslerini? Cevaplarsanız çok sevinirim.Şimdiden çok teşekkürler.
 

Kübragir

MB Üyesi
Kayıt
1 Ağustos 2016
Mesajlar
3
Tepkiler
0
Merhaba ben bu sene Anadolu üniversitesi Endüstri Mühendisliği tercih edicem. Okulun eğitimi %30 ingilizce, hazırlık eğitimi var ve ben aynı zamanda kursa da gidip yabancı dil konusunda kendimi baya geliştirmeyi planlıyorum. Eğitimin %100 ingilizce olmamasını bu şekilde ilerlersem kapatabilir miyim ?
 

Fatih Doğan

MB Üyesi
Kayıt
2 Ağustos 2016
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
25
Meslek
Makine Mühendisliği
Üniv
Sakarya Üniversitesi
Merhaba sınavda çok iyi puanlar alamadım.makina mühendisi olmak istiyorum trakya ve erciyes üniversitesi arasında kaldım ama trakya nispeten evime daha yakın olduğu için daha çok trakya ü. düşünüyorum.Erciyes üniversitesi daha mı avantajlı bu bölümde hangisini tavsiye edersiniz ?
 
Konu sahibi
Konu sahibi
Furkan Gümüş

Furkan Gümüş

Makine Yüksek Mühendisi
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
8 Şubat 2015
Mesajlar
146
Tepkiler
213
Meslek
Makine Yüksek Mühendisi
Üniv
KTÜ, Marmara Üniversitesi
Arkadaşlar ktü bu yıl %100 ingilizce inşaat mühendisliği açacak. Sizce gitmeli miyim? İngilizce eğitimim herkes gibi 4 yıl anadolu lisesi öğrenci düzeyinde.Yapabilir miyim sizce derslerini? Cevaplarsanız çok sevinirim.Şimdiden çok teşekkürler.
Bence gitmelisin çünkü KTÜ'nün en iyi mühendisliklerinde 1.sırada İnşaat, 2.sırada Makine 3.Elektrik diye gitmektedir. İngilizce için dert edinme çünkü giden herkesin ingilizce seviyesi hemen hemen aynı düzeyde olmaktadır. Hazırlık bölümü bu yüzden önemli olmasına karşın sana çok çok iyi İngilizce öğretme garantisi olmuyor. Ancak 2. ve 3. sınıfa geldiğinde inan ingilizcen çok gelişmiş olacak. KTÜ İnşaat bölümünü biliyorum inan çok zorlanabilecceğin bir bölümdür. İTÜ gibi üniversitelerden çok farkı yoktur.

Merhaba ben bu sene Anadolu üniversitesi Endüstri Mühendisliği tercih edicem. Okulun eğitimi %30 ingilizce, hazırlık eğitimi var ve ben aynı zamanda kursa da gidip yabancı dil konusunda kendimi baya geliştirmeyi planlıyorum. Eğitimin %100 ingilizce olmamasını bu şekilde ilerlersem kapatabilir miyim ?
Bence çok güzel bir yaklaşım olmuş, açığı kapatır hatta üzerine katarsınız diye düşünüyorum. İngilizce için önemli olan konuşmadır. Yazıp anlayabilirsiniz belki ancak konuşamıyorsanız ingilizce biliyor hissetmiyorsunuz. İngilizce kursuna gittiğinizde konuşma tabanlı eğitim alıyorsunuz ve zaten bunca yıl öğrenmiş olduklarınızı uygulamaya dökme şansı elde ediyorsunuz. Hazırlık sınıfları kalabalık olduğu için ne yazık ki tek tek konuşma şansınız çok zordu. İngilizce kursları bu açığı çok iyi kapatıyor.
 
Son düzenleme:

Mbk61mühendis

Makine ve imalat mühendisliği
MB Üyesi
Kayıt
28 Ağustos 2016
Mesajlar
13
Tepkiler
1
Yaş
26
Üniv
Bilecik şeyh ede üniversitesi
Bilecik üniversitesi yok mu ya
 

muhendis1925

MB Üyesi
Kayıt
6 Aralık 2016
Mesajlar
1
Tepkiler
0
Yaş
32
Üniv
Gazi Üniversitesi
Dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de kalınacak yer sorunu bence. Özel yurt, apart, devlet yurtları ve öğrenci evi gibi 4 farklı seçenek var. Ben ilk sene öğrencilerin devlet yurdunda kalmasından yanayım. Hem çevreyi öğrenirler hem de ilk sene barınma için çok fazla para ödemek zorunda kalmazlar. Öğrenci evi ve apart ücret ve giderleri çok fazla. Ama uygun fiyata bir ev bulursanız kalınabilir.

Özel yurtlar da yerine göre çok pahalı olabiliyor. Hatta İstanbul'da özel yurt ücretlerinin yıllık 10-20 bin tl arası olduğu söyleniyor. Yine de özellikle İstanbul'da özel yurt arayan arkadaşlar için tüm yurtların listesini görebileceğiniz bir site tavsiye ediyorum.
 

pinku

MB Üyesi
Kayıt
18 Temmuz 2017
Mesajlar
12
Tepkiler
1
Yaş
47
Üniv
Yıldız Teknik Ünv.
Ben ek olarak bir kaç şey söylemek istiyorum.

Her şeyden önce, yazılan konu yanlış...: "Üniversitede okunması düşünülen bölüm ve seçilecek üniversiteler" gibi bir başlık daha iyi olurdu sanırım.

Ben Elektrik Mühendisliği bölümü mezunuyum. Ancak mesleğimi sevmeyerek seçtim. Gerçi devamında mesleğimi tanıdıkça sevmeye başladım, ancak öyle devam edebildim yoluma. Bununla alakalı olarak da meslek seçecek olan arkadaşlara bir kaç tavsiyem var. Daha önceden mesleği konusunda bilgisi olanları şanslı kategorisine koyuyorum. Ama bir çok meslek konusunda bilgisi olmayan arkadaşların işinin zor olacağı zırvasına girmek istemiyorum. Beni belirtmek istediğim şey, internet ortamı varken araştırmaları, piyasada hangi mesleklerin olduğunu ve bu mesleklerde ne gibi işlerin yapılacağı konusunda fikir sahibi olmaları. Gerçekçi olup olmayacağı konusunda söz vermiyorum ama yine de kabaca fikir verecektir. Beğeneceğiniz bir meslek ve "evet yaaa, ben bu olabilirim" diyeceğiniz meslek mutlaka çıkacaktır.

Üniversite olarak, en prestijli üniversitelerden başlayarak: Boğaziçi Ünv., ODTÜ, İTÜ, YTÜ gibi... sıralayabilirim. Prestijli bir üniversiteye giremeseniz bile (ancak hedefiniz bu olmalı), kendinizi geliştirerek özel veya devlet sektöründe çalışabilirsiniz...


bol şans...
 
Kayıt
20 Temmuz 2017
Mesajlar
2
Tepkiler
0
Yaş
26
BU SEME 190 BİN CİVARINDAYIM ÖNEREBİLECEGİNİZ ÜNİVERSİTELER NERESİDİR KENDİMİ GELİŞTİRMEKTE İSTİYORUM.
 

Johnathan

MB Üyesi
Kayıt
14 Temmuz 2017
Mesajlar
17
Tepkiler
1
Yaş
24
Meslek
Material science and nanotechnology engineer
Üniv
Gebze Technical University
Gebze Teknik Universitesi - Malzeme bilimi ve muhendisligi (30% ingilizce kazandım. Amma bir de Gazi Üniversitesinden elektrik-elektronik bölümüne kabül gelme şansım vardır. bölümlerden 2-si de seveceğim bir bölüm fakat hangi üniversiteni tercih etmem daha doğru olur? yani Gaziden kabül gelerse Gazi mi yoksa GTÜ mü? önceden teşekkür ederim.
 

tuzla41

MB Üyesi
Kayıt
24 Eylül 2017
Mesajlar
6
Tepkiler
0
Yaş
34
Üniv
istanbul
Arkadaşlar tercih edeceğiniz meslek grubunda aşağıdaki video yardımcı olabilir.
 
Yukarı Alt