KOSGEB 50 Bin Lira Hibe Ama Nasıl? KOSGEB Desteği İşe Yarar mı?

edebice

MB Üyesi
Kayıt
14 Eylül 2015
Mesajlar
3
Tepkiler
3
Yaş
43
Üniv
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi

50.000 LİRA HİBE KREDİ

"KOSGEB verilmekte olan Uygulamalı girişimcilik eğitimi sertifika törenine katılan Bakan Fikri IŞIK, daha önce Kosgeb tarafından verilmekte olan 30 bin lira hibe kredi ve 70 bin lira 0 faizli kredinin, 50 bin lira hibe kredi ve 100.000 TL. faizsiz kredi olarak verileceğini söyledi."

Millet olarak çabuk unutan bir hafızamız olduğu için hatırlatmakta yarar var. Devletin son 3 seçimde de bu tür vaatleri söz konusuydu. Ben bu hibe programlarından KOSGEB hibesinden bahsedeceğim. Malum son seçim vaadinde 50 bin TL hibe ve 150 bine yakın ek faizsiz krediden bahsediliyordu. Peki, bu mümkün mü? Bu parayı devlet sana çıkarıp veriyor mu? Elbette hayır. Öncelikle sağlam bir projeniz olması ya da bir iş kurma sürecinde ciddi bir girişiminizin olması gerekmekte. KOSGEB kanalıyla alacaksanız sizleri zorlu bir yolculuk bekliyor. Öyle vaatlerde anlatıldığı gibi de para falan vermiyorlar. Çılgın bir proje dahi olsa kimsenin umrunda değil.

Ben size kısa KOSGEB maceramı ve yaşayacağınız süreçleri ve devletin kâğıt üstünde atıp tuttuklarını reel olarak size anlatayım.

Bundan 4 yıl önce 27 bin lira hibe aldım ve süreç şöyle işledi.

Önce 1 aylık girişimcilik eğitimi alıyorsunuz. Eğitimin sonunda tez hazırlar gibi içinde tüm başlıklar oluyor. İstatistik, analiz, ekonomik çıkarımlar vs. hepsi içinde esaslı bir içerik. Sonra kurula çıkıyorsun. Kuruldakiler her bölgeden bir KOSGEB yetkilisi. Bazıları kendi alanlarında uzman bazıları da iktidar partisi kontenjanından orada bulunuyor. Eğer benim gibi yazılım ve programlama projesi anlatacaksanız işiniz zor. Adamlar ileri mühendislik ve yazılım işlerinde size bin dereden su getirtirler.

Neyse 2-3 ay deli gibi koşturmacadan sonra sana bir haber geliyor. Kazandın. Yaşasın diyorsun gelsin 27 bin liracığım diyorsun ama o da ne? İşler hiç de beklediğin gibi gitmiyor. Diyorlar ki bu parayı hak etmek için önce harcama yapmalısın. Ama diyorum param olsa zaten neden destek alayım? "İşine gelirse. Sana harcamaların ölçüsünde destek olacağız." diyorlar. Peki, nasıl ödenecek bu para? Çokbilmiş KOSGEB yetkilisi seni hizaya çekiyor. Otur bakalım karşıma diyor ve şartları sıralıyor.

50-bin-lira-hibe-kredi.jpg


Sana 27 bin vermeyeceğiz. Bu parayı alman belli kriterlere bağlı diyor.

1- Bu paranın 10 bin tl si ofis kurulum giderlerin için olacak. Yani işyerini kurdun ve ana alınacak demirbaş malzemelerin için ama onlar için de KDV hariç fiyatlarından %70 i tutarında ödeme yapacağız diyorlar.
Peki, ne demek bu? Hemen izah edelim.
Mesela iş yeri kurdun ve ofisine 1000 TL lik ofis takımı aldın. KDV dahil 1180 TL tuttu.. Alıyorsun makbuzunu KOSGEB'e 1 ayda zor zahmet onaylatıyorsun devlet sana 1180 değil 700 tl veriyor. KDV hariç tutarın %70'i. Yani 480 lira bir bakmışsın cebinden çıkıvermiş.

Basit bir hesapla 14-15 bin lira önce harcama yapacaksın. Sonra KDV siz fiyatların %70 için KOSGEB'İN peşinde koşacaksın. Bu da sana 5000 liraya falan mal olacak... Ha bu arada öyle her naneyi almanıza da izin yok. Mesela bana grafik tasarım için grafik tablet lazımdı izin vermediler.

(Not: %70 bölgelere göre değişiklik gösterir. Doğu illeri ve kadınlara ayrımcılık yapılır ve onlara %80 ödeme yapılır)

2- Gelelim ikinci aşamaya. İkinci 10 bin lira ise: elektrik, telefon, su, adsl ve personel maaşlarının yine kdv siz ve diğer vergilerden muaf ham halinin %50 lakin 1 şartla her ay 1000 lirayı aşamaz. Yani bu 10 bini sana 10 ayda doldurma ihtimalin olursa veriyor. Yine açıklamak gerekirse…

Elemana maaş verdin 990 lira asgari ücret, 20 su, 50 elektrik 100 ADSL 40 telefon falan faturalarınız oldu ve toplamda size gelen maliyet 1400 lira diyelim. Stopajı gelir vergisini katmayacaksınız...

Bu 1400 liranın ÖTV KDV gibi vergilerden muaf tutunca sana 1100 lira bedel çıkar. Bu 1100 liranın da %70 ini bir sonraki ay sana öder. 770 lira gibi bir para alırsın, o da en kral şekilde giderin olursa....

3- Kalan 7 bin ise ilk kurulum giderleri içindir ve başta harcadın harcadın yoksa elin boş kalırsın. Şirket kurdun 5000 lira masrafın olur en az veya basit usul denen bir iş yeri kurdun giderlerin 500 lira olur. Noterdi vergi dairesiydi maliyesiydi derken toplasan 1000 lira normal bir iş yerine, şirkette ise 7-8 bin lira masrafın olur. Ki burada da aynı kurallar geçerli vergiler hariç %70...

Sözün özü devletin onca harcamana rağmen sana ödeyeceği para maksimum 23 bin lirayı geçmez. Ben 18 binini zor kullanabildim ama 35 bin geri aldılar diyebilirim. Yazılım ofisi kurmuştum ve bu ülkede bu işe atılıyorsan arkan çok güçlü olacak onu diyebilirim. Bir de pazarlama için öyle küçük iller ilçelerde olmayacaksın yoksa işin yaş...

Dediğim gibi biz kursa yaklaşık 25 kişi başladık bunların 10 tanesi bayandı. Kota var çünkü. 5 kişi hiç riske girmedi kalan 20 kişi ise paraların çok azını kullanabildi ya da benim gibi kapatmak zorunda kaldı.

Ayrıca ben 1,5 yıl zor direndim maddi şartlara. Proje geliştirirken ev geçindirmek ve çocuk büyütmek zorundaydım. Gelirim yoktu. Projem iyi gidiyordu ama maddi gelirim yoktu. 20 bin kredi çektim o sayede ayakta durdum hala sıkıntılarını çekiyorum.


Allah herkese hayırlı kazançlar ve güzel girişimler nasip etsin. İnanın bu işler siyasilerin bizimle dalga geçercesine atıp tuttuğu kadar değil. Bu süreçler çok zorlu süreçler. Umarım başarırsınız... Ben beceremedim çünkü...

Not: Burada ne KOSGEB ne de diğer ar-ge destek kurumları eleştirilmemektedir. Konunun sadece seçimlerde veya siyasi polemiklerde söylendiği gibi olmadığını bilin diyedir. Ayrıca devlet elbette size al sana para demeyecek. Proje kalite ve sürdürülebilirlik isteyecek. O nedenle yola çıkacak olanların başına gelebilecekler yazılmıştır. KOSGEB haricindeki kuruluşları da araştırmanızı öneririm. Şartlar kiminde ağır kiminde ise daha yapılabilir düzeydedir.
 
Son düzenleme:

Gookhan

MB Üyesi
Kayıt
8 Kasım 2015
Mesajlar
15
Tepkiler
1
Yaş
36
Üniv
Atatürk Üniversitesi
Merhaba,

Sayfayı şimdiye değin facebook'tan takip ediyordum, bu makale ilgimi çekti, tıkladım, üye oldum. Bu da ilk mesajım.

Kursu geçen ay tamamladım.. Bende iş yeri açma planlarımı yapıyorum. Kursa devam ederken üstte yazılanların kısmen başıma geleceğini ön gördüm diyebilirim. Şartlar gerçekten zor. Hadi destek çıktı diyelim 2-3 ay bu paranın ödenmesini bekliyorsunuz. Demem o ki böyle bir destek yokmuş gibi girişimci olmak gerekiyor.
 
Konu sahibi
Konu sahibi
E

edebice

MB Üyesi
Kayıt
14 Eylül 2015
Mesajlar
3
Tepkiler
3
Yaş
43
Üniv
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi
Merhaba,

Sayfayı şimdiye değin facebook'tan takip ediyordum, bu makale ilgimi çekti, tıkladım, üye oldum. Bu da ilk mesajım.

Kursu geçen ay tamamladım.. Bende iş yeri açma planlarımı yapıyorum. Kursa devam ederken üstte yazılanların kısmen başıma geleceğini ön gördüm diyebilirim. Şartlar gerçekten zor. Hadi destek çıktı diyelim 2-3 ay bu paranın ödenmesini bekliyorsunuz. Demem o ki böyle bir destek yokmuş gibi girişimci olmak gerekiyor.
Umarım çıktığınız yolda başarılı olursunuz. Anca o eğitimlerde gördüğünüz basit kuralları unutmayın ve hesapsız yola çıkmayın. Sonra çok üzülürsünüz.
 

Gookhan

MB Üyesi
Kayıt
8 Kasım 2015
Mesajlar
15
Tepkiler
1
Yaş
36
Üniv
Atatürk Üniversitesi
@edebice siz kapsamlı ve daha ciddi bir eğitim aldınız anlaşılan. Benim gittiğim uygulamalı girişimcilik eğitimi 9 günlük bir programdı. Son günü sınıfça pizza yemeye gidildi. Diğer günlerde de günde toplam 3 saat civarı ders işlendi ki bu derslerde hoca havadan sudan anılarını anlattı. Bu destekten nasıl yararlanacağımı, prosedürün nasıl işlediğini biliyorum desem yalan olur.
 
Konu sahibi
Konu sahibi
E

edebice

MB Üyesi
Kayıt
14 Eylül 2015
Mesajlar
3
Tepkiler
3
Yaş
43
Üniv
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi
@Gookhan biz 1,5 ay kadar son derecedisiplinli günde 6 saat haftada 4 gün devamlı gittik. Allah var şimdi haklarını yemeyeyim. İstatistiğe kadar çok kapsamlı dersler gördük. Mali durum analizlerinden hesaplamalara kadar. Onların faydasını halen görüyorum.
 

CssKurumsal

MB Üyesi
Kayıt
11 Şubat 2017
Mesajlar
1
Tepkiler
1
Yaş
47
Üniv
Ankara Üniversitesi
Valla arkadaşlar ben yeni iş kuralı 3 yıl oldu çok şükür o kadar krize durgunluğa kar kışa rağmen belli bir aöamaya getirdik tabi bizim çabammızla oldu bu biraz da. Ben 8 yıl yurtdışında farklı ülkelerde orta kademe yönetim pozisyonlarında çalıştıktan sonra Türkiyeye kesin dönüş yaptım ve dünyanın en büyük entegre tesis yönetim firması olan ISS (International Service Solution) de 3 yıl yönetici olarak çalıştım. Daha sonra edindiğim tecrübelerle birde ortak bularak kurumsal temizlik alanında kendi firmamı kurdum. Halen 2 ortaklı olarak 3 yıldır inşaat sonrası temizlik, dış cephe cam silimi, temizik personeli temini ve bordrolama, temizlik makinası kiralama ve periyodik temizlik hizmetleri gibi bir çok alanda profesyonel temizlik hizmetleri vermekteyiz. Firmamı buradan inceleyebilirsiniz:
Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.
Bu sektörde yeni firma açacak olan arkadaşlara tavsiyem: Yapacağınız işin sermaye, finans, bütçe, ilk kuruluş malzeme makina ekipman gerekleri markaları ve nereden alınacakları, ofis ya da dükkan seçimi, web sitesi kartvizit broşür katalog dosyalıkların tasarım ve basımı, pazarlama satış ağı, malzeme temini ve satınalma, teknolojik altyapıyı ve iletişim kanallarını oluşturma, kurumsallaşma, personel temini ve ekip oluşturma vb.. tüm konuları fizibilite etmeniz lazım. Bu aşamada kosgeb desteği alan arkadaşlarda olabiliyor. Ama unutmayın KOSGEB sonsuza kadar sizin yanınızda olmayacak. Kosgeb genelde sizin ilk kuruluş masraflarınızda ve bazı muafiyetlerde destekçidir, daha sonra iş sizin çabanıza yeteneğinize, ilişkilerinize ve işinizi karlı hale getirmenize bağlı unutmayın.Bunun için piyasada neler olup bitiyor esnaflığı ticareti yapanlar nasıl bu işi çeviriyor çok iyi öğrenmeli tecrübe etmeli araştırmalısınız ve doğru adımlar atmalısınız. Sorunuz olursa eski bir yönetici ve yeni bir işletmeci olarak (gerçi 3 yıl oldu ama :))her zaman yardımcı olurum mesaj atabilirsiniz 05417172425
 

deliha

MB Üyesi
Kayıt
3 Mart 2018
Mesajlar
9
Tepkiler
2
Yaş
35
Ben KOSGEB Girişimci Desteği almak istiyorum.Girişimcilik Eğitimlerine katılım ve belgemi aldım.2018 yılında KOSGEB Erken Ödeme yapıyor diye duydum var mı konu hakkında bilgisi olan?
 

mühendisdrn

MB Üyesi
Kayıt
2 Şubat 2017
Mesajlar
6
Tepkiler
1
Yaş
36
Üniv
eskişehir anadolu
KOSGEB Desteklerinden Kimler Faydalanabilir?

Halk arasında mutlaka bu konu hakkında konuşulduğunu duymuşsunuzdur. Birileri iş kurmak ister ve KOSGEB kredi desteğine güvenir. Fakat bu desteklerden her iş kurmak isteyen ne yazık ki yararlanamıyor. İşte KOSGEB kredi desteğinden faydalanabilecek kişiler;
  • Kurum tarafından verilen iş kurma danışmanlığı eğitimini ya da uygulamalı olarak verilen eğitim desteğini alanlar
  • Kurumca üniversite sınırları içinde gerçekleştirilen Genç Girişimci Geliştirme Programı’na katılıp; mezun olanlar
  • İŞGEM bünyesinde bulunan girişimcilerden 1 yıl içinde işletme kurmuş olan şahıslardan faydalanabilmektedir.

KOSGEB’e Nasıl Başvurulur?

Kurumun vereceği desteklerden faydalanmak için uygulamanız gereken çok basit birkaç adım bulunmaktadır. Bunlar;
  • Kurum Veri Tabanına Kayıt: Kuruma ait web sitesine girerek Kayıt İşlemleri bölümünden kaydınızı tamamlamalısınız.
  • KOBİ Beyannamesi: İşletmenin KOBİ niteliğinde olup olmadığının belirlenebilmesi için bu beyannamenin doldurulması gerekir.
  • Beyanname Kontrolü: Doldurulan beyanname, KOSGEB kurumuna ait uzmanlarca kontrol edilir ve netice ile ilgili olarak size geri dönüş yapılır.
  • Desteklere Başvurmak: Aklınızdaki planlara uygun desteklere KOSGEB uzmanları ile bir görüşme yaparak başvurabilirsiniz.
 

deliha

MB Üyesi
Kayıt
3 Mart 2018
Mesajlar
9
Tepkiler
2
Yaş
35
Benim gibi kosgeb girişimci desteğine başvuru yapmak isteyen arkadaşlar burada yer alan iş planı örneklerinden yararlanıp kendi kosgeb girişimci desteği başvuru formlarınını hazıryabilir ;
Linki görmek için izniniz yoktur Giriş yap veya kayıt ol.

Ne yalan söyliyim bu siteye denk gelmesen neredeyse iş planı hazırlatmak için danışman firmalara 5-6 bin verecektim.Çok şükür örnek iş planı projeleri var.
 

Matrix

MB Üyesi
Kayıt
26 Kasım 2016
Mesajlar
27
Tepkiler
13
Yaş
49
Selam,,

Siyasi vaat , polemik , reklam olarak değerlendirilmesi tuhaf. !!
İş kurma hayaliniz var. O halde yapabildiğiniz mesleğiniz veya girişimci fırsatı gördüğünüz bir iş durumu olmalı.
Bunlar yerine parayı alayım , ben kafama göre kullanayım mantığı ile zaten iş kurulup yürütülmez.
Öyleyse bunu yapmak isteyen doğrudan kredi çekip işe girişsin.

Devlet kanun , yasalar , prosedür ve somut gerçekler çerçevesinde hareket eder.
İnsanlarımız gibi uydurma , illegal , katakulli işler çevirmez.
Devlet , iş kurma düşüncesi olan , sermayesi yetmeyen veya halk tabiri ile rayına oturtuncaya kadar az da olsa katkıyı , can suyunu verme konusunda teşvik planlamasıdır. İnsanlarımız bunu doğru şekilde kavradığında yaşadığı hayal kırıklığı ile kötülüyor.

İş planında öğrendiğiniz veya en azından öğrenmiş olmanız gereken. Bir iş yerinin kurulum , gider ayakları ( maaş , demirbaş , kira , personel ....gibi pek çok kalem ) maliyetlerinin ne denli yüksek meblağlara ulaştığı aşikar. Elde avuçta olanı bunlara yatırıp yatırmamam kararsızlığını yaşayan. İşini büyütmek için yatırıma sermayesini koymaktan çekinenler gibi.. benzer durumdakilere destek olmak , cesaret vermek , kolaylık sağlamak için bu teşvikler verilmekte. Öyle sadece 50-100 bin lira da değil .Milyonluk teşvikler , hatta fabrika kurmalara kadar varan teşvikler mevcut.

Tabi bunlar için büyük düşünmek gerekiyor. Büyük düşünürken de öyle ışınlanma sistemi geliştireceğim 5-10 milyon verin , Yerli otomobil yapacağım 3-5 milyar dolar verin değil.
İş planında bahsedildiği gibi her adımı yazmalısınız. ( En önemli adım olmasına rağmen iş planlarında kısaca , basitçe ve üstünkörü geçilir. ) Vatandaşlarımız süreç , planlama , proje hazırlama .. adımlarını bilmediğinden İş planı hazırlama konusunda da yetersiz. Maalesef Girişimcilik kurusunda da ulu orta girişimcilik planını paylaşılmıyor. ( interaktif ortamdan iş planlarını oluşturulması , takip ve eğitimci veya kurum yetkilileri tarafından adımların tam anlamı ile iş kurabilir ve destek alabilir konumuna getirilmesi sağlanıncaya kadar yetkili nezdinde gözetlenip yönlendirilmesi, eksiklerinin giderilmesine yardımcı olmalı şeklinde görüş ve öneri olarak ilettim. pek bir gelişme yok. Nedenlerine girmiyor. )
İş planları üzerinde Eğitimciden üst düzey bilgi ve destek alınamıyor. Eğitimcinin de bu düzeyde bilgi ve beceriye sahip olmadıkları gözükmekte.
( veya belki para karşılığı yapabilirler Alın size yeni istihdam ve yeni bir gelir kapısı. )
Devletler genelde ticari değer taşımıyor ise fikirleri değerlendirmeye bilirler. Sizin gördüğünüz potansiyeli değerlendirin. Her şeyi devletten beklemeyin.
Kendi başınıza internet ortamına konulmuş basit en alt düzeyde cafe butik...vs.. tarzı küçük işletmelerin sözde iş planını alıp isim adres ...gibi alanları değiştirerek veya sorulara verilen yanıtlar üzerinde ilave ve değişiklik yapmak , bir kaç satır eklemek İş planı hazırlama yöntemi değildir ancak genelde bu yöntem tercih ediliyor. Dolayısı ile değerlendirmede süreç uzuyor red bile olabiliyor.

Tüm bu paylaşımlar çerçevesinde İnsanların başına gelebilecekler kolay para kazanma ve kurnazlık peşinde koşmalarının yarattığı hayal kırıklığı olarak özetlenebilir.

Kosgep veya benzeri şekilde destek , teşvik , hibe ve kredilerle kendi işini kurmayı başaranların da hikayelerini ve izledikleri yolu dinleyin.
Yaşadıklarını dinlerken güldüğüm jack ma , musk , job , ... gibi insanların olumsuzluklar karşısındaki tutumlarını örnek alsınlar.

Çıkarımda bulunun , neden başaramamışlar/neden başaramadım. , eksikleri/m ve yanlışları/m nelerdi şeklinde ? Şartlandırılıp , koşullandırılmayın. Kalıplarda sıkışıp kalmayın. ...... ...... .....
 

Kosgeb Uzmanı

MB Üyesi
Kayıt
9 Haziran 2018
Mesajlar
2
Tepkiler
0
Yaş
44
Kosgeb tarafından hem ev hanımlarına, hemde diğer girişimcilere 50 bin tl. hibe verilmektedir. kosgeb 2019 destekleri bu yıl olduğu gibi her yıl verilmeye devam edecek.
 
Yukarı Alt