edebice
MB Üyesi
- Kayıt
- 14 Eylül 2015
- Mesajlar
- 3
- Tepkiler
- 3
- Yaş
- 43
- Üniv
- Çanakkale 18 Mart Üniversitesi
50.000 LİRA HİBE KREDİ
"KOSGEB verilmekte olan Uygulamalı girişimcilik eğitimi sertifika törenine katılan Bakan Fikri IŞIK, daha önce Kosgeb tarafından verilmekte olan 30 bin lira hibe kredi ve 70 bin lira 0 faizli kredinin, 50 bin lira hibe kredi ve 100.000 TL. faizsiz kredi olarak verileceğini söyledi."
Millet olarak çabuk unutan bir hafızamız olduğu için hatırlatmakta yarar var. Devletin son 3 seçimde de bu tür vaatleri söz konusuydu. Ben bu hibe programlarından KOSGEB hibesinden bahsedeceğim. Malum son seçim vaadinde 50 bin TL hibe ve 150 bine yakın ek faizsiz krediden bahsediliyordu. Peki, bu mümkün mü? Bu parayı devlet sana çıkarıp veriyor mu? Elbette hayır. Öncelikle sağlam bir projeniz olması ya da bir iş kurma sürecinde ciddi bir girişiminizin olması gerekmekte. KOSGEB kanalıyla alacaksanız sizleri zorlu bir yolculuk bekliyor. Öyle vaatlerde anlatıldığı gibi de para falan vermiyorlar. Çılgın bir proje dahi olsa kimsenin umrunda değil.
Ben size kısa KOSGEB maceramı ve yaşayacağınız süreçleri ve devletin kâğıt üstünde atıp tuttuklarını reel olarak size anlatayım.
Bundan 4 yıl önce 27 bin lira hibe aldım ve süreç şöyle işledi.
Önce 1 aylık girişimcilik eğitimi alıyorsunuz. Eğitimin sonunda tez hazırlar gibi içinde tüm başlıklar oluyor. İstatistik, analiz, ekonomik çıkarımlar vs. hepsi içinde esaslı bir içerik. Sonra kurula çıkıyorsun. Kuruldakiler her bölgeden bir KOSGEB yetkilisi. Bazıları kendi alanlarında uzman bazıları da iktidar partisi kontenjanından orada bulunuyor. Eğer benim gibi yazılım ve programlama projesi anlatacaksanız işiniz zor. Adamlar ileri mühendislik ve yazılım işlerinde size bin dereden su getirtirler.
Neyse 2-3 ay deli gibi koşturmacadan sonra sana bir haber geliyor. Kazandın. Yaşasın diyorsun gelsin 27 bin liracığım diyorsun ama o da ne? İşler hiç de beklediğin gibi gitmiyor. Diyorlar ki bu parayı hak etmek için önce harcama yapmalısın. Ama diyorum param olsa zaten neden destek alayım? "İşine gelirse. Sana harcamaların ölçüsünde destek olacağız." diyorlar. Peki, nasıl ödenecek bu para? Çokbilmiş KOSGEB yetkilisi seni hizaya çekiyor. Otur bakalım karşıma diyor ve şartları sıralıyor.
Sana 27 bin vermeyeceğiz. Bu parayı alman belli kriterlere bağlı diyor.
1- Bu paranın 10 bin tl si ofis kurulum giderlerin için olacak. Yani işyerini kurdun ve ana alınacak demirbaş malzemelerin için ama onlar için de KDV hariç fiyatlarından %70 i tutarında ödeme yapacağız diyorlar.
Peki, ne demek bu? Hemen izah edelim.
Mesela iş yeri kurdun ve ofisine 1000 TL lik ofis takımı aldın. KDV dahil 1180 TL tuttu.. Alıyorsun makbuzunu KOSGEB'e 1 ayda zor zahmet onaylatıyorsun devlet sana 1180 değil 700 tl veriyor. KDV hariç tutarın %70'i. Yani 480 lira bir bakmışsın cebinden çıkıvermiş.
Basit bir hesapla 14-15 bin lira önce harcama yapacaksın. Sonra KDV siz fiyatların %70 için KOSGEB'İN peşinde koşacaksın. Bu da sana 5000 liraya falan mal olacak... Ha bu arada öyle her naneyi almanıza da izin yok. Mesela bana grafik tasarım için grafik tablet lazımdı izin vermediler.
(Not: %70 bölgelere göre değişiklik gösterir. Doğu illeri ve kadınlara ayrımcılık yapılır ve onlara %80 ödeme yapılır)
2- Gelelim ikinci aşamaya. İkinci 10 bin lira ise: elektrik, telefon, su, adsl ve personel maaşlarının yine kdv siz ve diğer vergilerden muaf ham halinin %50 lakin 1 şartla her ay 1000 lirayı aşamaz. Yani bu 10 bini sana 10 ayda doldurma ihtimalin olursa veriyor. Yine açıklamak gerekirse…
Elemana maaş verdin 990 lira asgari ücret, 20 su, 50 elektrik 100 ADSL 40 telefon falan faturalarınız oldu ve toplamda size gelen maliyet 1400 lira diyelim. Stopajı gelir vergisini katmayacaksınız...
Bu 1400 liranın ÖTV KDV gibi vergilerden muaf tutunca sana 1100 lira bedel çıkar. Bu 1100 liranın da %70 ini bir sonraki ay sana öder. 770 lira gibi bir para alırsın, o da en kral şekilde giderin olursa....
3- Kalan 7 bin ise ilk kurulum giderleri içindir ve başta harcadın harcadın yoksa elin boş kalırsın. Şirket kurdun 5000 lira masrafın olur en az veya basit usul denen bir iş yeri kurdun giderlerin 500 lira olur. Noterdi vergi dairesiydi maliyesiydi derken toplasan 1000 lira normal bir iş yerine, şirkette ise 7-8 bin lira masrafın olur. Ki burada da aynı kurallar geçerli vergiler hariç %70...
Sözün özü devletin onca harcamana rağmen sana ödeyeceği para maksimum 23 bin lirayı geçmez. Ben 18 binini zor kullanabildim ama 35 bin geri aldılar diyebilirim. Yazılım ofisi kurmuştum ve bu ülkede bu işe atılıyorsan arkan çok güçlü olacak onu diyebilirim. Bir de pazarlama için öyle küçük iller ilçelerde olmayacaksın yoksa işin yaş...
Dediğim gibi biz kursa yaklaşık 25 kişi başladık bunların 10 tanesi bayandı. Kota var çünkü. 5 kişi hiç riske girmedi kalan 20 kişi ise paraların çok azını kullanabildi ya da benim gibi kapatmak zorunda kaldı.
Ayrıca ben 1,5 yıl zor direndim maddi şartlara. Proje geliştirirken ev geçindirmek ve çocuk büyütmek zorundaydım. Gelirim yoktu. Projem iyi gidiyordu ama maddi gelirim yoktu. 20 bin kredi çektim o sayede ayakta durdum hala sıkıntılarını çekiyorum.
Allah herkese hayırlı kazançlar ve güzel girişimler nasip etsin. İnanın bu işler siyasilerin bizimle dalga geçercesine atıp tuttuğu kadar değil. Bu süreçler çok zorlu süreçler. Umarım başarırsınız... Ben beceremedim çünkü...
Not: Burada ne KOSGEB ne de diğer ar-ge destek kurumları eleştirilmemektedir. Konunun sadece seçimlerde veya siyasi polemiklerde söylendiği gibi olmadığını bilin diyedir. Ayrıca devlet elbette size al sana para demeyecek. Proje kalite ve sürdürülebilirlik isteyecek. O nedenle yola çıkacak olanların başına gelebilecekler yazılmıştır. KOSGEB haricindeki kuruluşları da araştırmanızı öneririm. Şartlar kiminde ağır kiminde ise daha yapılabilir düzeydedir.
Son düzenleme: