Merhaba Volkan,
Aslında eğitim ve iş birbiri ile koordineli gitmesi gereken bir süreç olduğunu düşünüyorum. En azından ileri ülkelerde bu şekilde işliyor.
İleriki dönemler de hedeflediği çalışma konusunu belirlemiş yada daha çok önceden belirli bir konuya gönül vermiş kişilerin okudukları konuları reel çalışma hayatına paralel götürmesinin çok faydalı olduğunu düşünüyorum.
Örnek: Mekatronik konusunda eğitim gören bir arkadaşın, mekatronik konusundaki bir iş kolunda öğrendiği konuları uygulama imkanı bulması kişiye çok büyük avantajlar sağlayacaktır. Kendi iş kolum olduğu için söyleyebilirim ki uygulama , kendi kendini geliştirme konusunda sınırsız imkanlar var.
Ne yazık ki ülkemizde doğru yürümeyen birçok iş gibi eğitim de daha çok ezberci, uygulama ve pratik den uzak yürüyor. Bu platform gibi kendini geliştiren istisnai gruplar dışında reel sektörde hazır eleman sıkıntısı büyük oluyor.
Her zaman duyarsınız, okuldan çıkmış yeni bir mühendisin iş bulmasının ne kadar zor oluğunu. Çünkü eleman arayanlar işe aldıkları elemandan hemen fayda sağlamak isterler. Hiç deneyim ve iş tecrübesi olmayan bir mühendisin ve iş alanı da gerçekten mühendislik yapacağı bir alansa işe başlama fayda süreci en az 1 senedir. Maalesef bu tür sürelere ancak büyük ve global firmalar tahammül edebiliyor. Bunu çok katı bulmamanızı tavsiye ederim zira Türkiye'de reel sektör firmalarının bu kadar iç-dış rekabetin, finansal, siyasi krizlerin ve kur dalgalanmalarının olduğu ortamda hayatta kalmaları bile mucize. Neyse konuyu çok dağıttım ama; staj süreçleri ve okurken çalışma imkanları bulabilme, hem mühendis hem de işverenler için büyük faydalar sağlayabilir.