Merhabalar bu yazımda ziraat mühendisli hakkında bilgi vermek istedim. Ziraat, insanlara gerekli olan giyecek ve yiyecek maddelerinin temini için toprağı işleme, bitki ve hayvan yetiştirme sanatıdır. Daha önce bu konu hakkında bir yazı yayınlanmıştı. O yazıya da göz atabilirsiniz. Okumak için; ziraat mühendisliği nedir bağlantısına tıklayınız.
Ziraat mühendisliği bitkisel üretim ve hayvansal üretimin yanında süt teknolojisi, tarımsal biyoteknoloji, tarım makinaları, kültür -teknik, toprak bilimi ve bitki besleme, tarım ekonomisi, tarım ürünleri teknolojisi, bitki koruma, peyzaj mimarlığı ve biyogaz enerji üretimi alanlarında uğraş veren mühendislik dalıdır. Ziraat mühendisleri tüm işlerini açık havada yürütürler ve çalışırken çiftçilerle iletişim halindedirler.
Ziraat Mühendisliği Çalışma Alanları
İlk önce ziraat mühendislerinin iş bulma imkânlarından bahsetmek istiyorum. Ziraat mühendisliği görevleri bitkisel üretim ve tarım teknolojisi olarak ikiye ayrılmaktadır. Dolayısı ile iş bulma imkânları da bitkisel üretim alanında ve tarım teknolojisi alanlarında olmaktadır. Daha da detaylandırmak gerekirse bunlar, hayvancılık, tarım ekonomisi, tarım ilaçları, arıcılık, tarım araçları ve makinaları üretimleri, zirai karantina ve zararlı mücadelesi, tarımsal tasarımlandırma, işletme, pazarlama, mantarcılık, fidancılık, seracılık ve tohumculuk olarak detaylara inebiliriz. Bitkisel üretim alanında gelişmiş ziraat mühendisleri, Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı’na ve özel sektöre ait tarımsal işletmelerde çalışabilirler, kendi bahçe ve sera işletmelerini kurabilirler. Bu sektör(tarla, bahçe) insanların her zaman ihtiyaç duyacağı sektördür. Bir de tarım teknolojisi alanında gelişmiş ziraat mühendisleri vardır. Bu alanda ise, tarım aletleri ve makinaları üretimlerinde aktif olarak görev alırlar. Orman Bakanlığı, Tarım Ve Köy İşleri Bakanlığı ile bu kurumlara bağlı kuruluşlarda, T.C. Zirai Donatım Kurumu fabrikalarında ve bölge müdürlüklerinde, pancar ve tarım-kredi kooperatiflerinde görev alırlar.
Merak edilen bir konu ise ziraat mühendisliği maaşları. Bu bağlantıda ; ziraat mühendisliği maaşları yazısında biraz bilgi verilmiş. Kısaca bahsetmek gerekirse; ziraat mühendisleri il ve ilçelerde ziraat odalarına bağlıdırlar. Ziraat mühendisler oldukça zor şartlar altında çalışmaktadırlar. Bitkilerle ilgilenirler, ormanlarda işlerini yürütürler ve hayvanlarda ilgilenirler.
Bütün sektörlerde olduğu gibi ziraat mühendisleri de kamu alanında çalışmayı tercih etmektedirler. Özel sektörde maaş daha fazladır ancak iş garanti değildir. Kamuda iş garanti olduğu için daha az maaş alıp kamuda çalışmayı tercih ederler. İşe yeni başlayan çalışan alan kurumlarda ziraat mühendisliği maaşları yaklaşık olarak 2.500 ile 3.000 TL arasında değişmektedir. Tecrübeli mühendislere ise en az 5.000-6.000 TL arasında maaş verilebilmektedir.