Devasa otoyolların rasyonel biçimde kullanılma fikri günümüzde enerji verimliliği üzerine çalışan şirketler için aktüel bir konu haline gelmiştir. Bunlardan en umut vadedici olanı ise yolların güneş panelleri ile kaplanması. Lakin güneş panellerinin kırılgan bir yapıda olması ve yeterince basınca dayanıklı olmaması gibi nedenler bunu pek de mümkün kılmıyor bu nedenle şirketler farklı çözümler üzerinde çalışıyor. Bouygue şirketler grubu bünyesinde olan Colar Sa şirketi güneş panellerini büyük yük taşıyan taşıtların ağırlıklarına dayanabilecek şekilde bir çok katmandan oluşan güneş panelleri tasarladı.
Yıllarca süren test aşamaları sonunda şirket deneme amaçlı Turnur kasabasında elektrik panellerinden oluşan bir poligon oluşturdu. 2800 metrekarelik elektrik panelleriyle kaplı bu poligondan saatte 280 Kw elektrik enerоisi elde edilmesi öngörülüyor. Bu değer ise 5000 kişilik bir kasabada sokakların aydınlatılması için yeterli bir miktar.
Şimdilik bu böyle bir yolun inşa edilmesi oldukça maliyetli. Bir metre kare güneş panelinin gerekli ekipmanlar göz önüne alındığında maliyeti 2500 euro ya kadar çıkabiliyor. Bu konu üzerinde çalışmalarına devam etmekte olan Colar Sa firması 2020 yılından itibaren ürettikleri güneş panellerinin normal güneş panelleri üretim maliyetine eşdeğer olacağını haber veriyor.
Firma konuyla bağlantılı bir çok test üzerinde çalışıyor. İlk olarak üretilen elektriğin direk şebekeye verilmesi. İkinci olarak küçük elektronik sarj istasyonlarının kurulması. Üçüncü olarak ise küçük bir hidrojen üretim tesisine güç sağlamak. Firma aynı zamanda küçük reklam panolarının aydınlatılmasında ve sokak lambalarında bu enerjiyi kullanmak üzerine de tasarımlar yapıyor.
Gelecek hedeflerinin bu panelleri Gürcistanda Kanada da ve Afrikada inşa etmek olduğunu söyleyen yöneticiler güneş panellerinin kırılganlığının maliyeti düşürmede temel engel olduğunu söylüyorlar. Ayrıca bu teknolojinin bütün iklim koşullarında test edilmesinin ve dayanıklığının öğrenilmesinin bu teknolojinin sınırlarını öğrenmek için gerekli olduğununda altını çiziyorlar.
Gelecek yıllarda bir çok eşya ile entegre bir şekilde güneş panellerinin evlerimizin her yerinde günlük yaşantımızda kullanılabilmesi mümkün ancak devasa güneş paneli tarlalarının kurulması için arazi sıkıntısı yaşanmayana kadar bu teknolojinin yollarda kullanılması çok kısa bir gelecekte mümkün olamayacak gibi.