Ana Sayfaİnceleyip ÖğrenYiyeceklerin Tadı Hepimiz için Aynı mı

Yiyeceklerin Tadı Hepimiz için Aynı mı

Bu yazımızda yiyeceklerin tadı hepimiz için aynı mı sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Farklı yiyecekleri farklı tatlarda al­gılıyoruz ama örneğin yeşil elmanın tadı hepimiz için aynı mı?

Genlerimiz, yediğimiz yiyeceklerin tatlarını farklı algılamamıza sebep oluyor. Sonuçta bazılarımız makar­nayı sade yiyemezken, bazılarımız hiç sevmiyor, geriye kalanlarsa nasıl olursa olsun severek yiyor. Bunda bir grup gen rol oynamakta. Örneğin TAS2R19 geninin farklı varyasyon­larına sahipsek acı yiyeceklerden rahatsız olmayabiliyoruz. TAS1R3 adlı gen ise tatlılara düşkünlüğümü­zü belirliyor. Bazı insanlar da kolayca rastlanmayan bir tat alma becerisine sahipler ve tüm yiyeceklerin tadını en yüksek seviyeden algılıyorlar.

Bu durum tat reseptörlerindeki bir anomali nedeniyle oluşuyor. Böyle biriyseniz, en lezzetsiz yemeğin bile harika olduğunu düşünebiliyorsunuz.

Tatları koku duyusuyla birleştirerek algıladığımız da düşünülürse, farklı zamanlarda aynı yiyeceğe ait tadı baş­ka türlü tanımlayabiliriz. Çünkü bey­nimiz o yiyeceğin tadına dair bir veri oluştururken, buna nasıl koktuğunu da ekliyor. Örneğin grip olduğumuzda kokuları almakta zorlanıyoruz ve bu da yiyeceklerin tadını algılamamızı zorlaştırıyor. Bu sırada aslında tadı ak­taran kimyasallar değişime uğrama­mış olduğundan, tat algılayıcılarımız da değişmiyor. Değişen tek şey onun kokusunu yeterince ayırt edemiyor oluşumuz. Bir de şöyle bir gerçek var ki eğer gerçekten çok açsak yediğimiz her şeyin tadı, normalde olduğundan daha güzelmiş gibi geliyor.

Kısa cevap: Tatları aynı şekilde algılıyor olsaydık hepimiz aynı yemekleri severdik.

2 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?