Ana SayfaAstronomi ve AstrofizikYıldızlar Nasıl Ölür

Yıldızlar Nasıl Ölür

Evren sonsuz boşluk, sonunu bilmediğimiz ve asla da bilemeyeceğimiz bir boşluk. Peki bu boşluğun içi nasıl doldu? Galaksiler, yıldızlar, gezegenler nasıl oluştu? Yıldızlar nasıl ölür?

Yıldızlar Nasıl Oluşur?

yıldızlar nasıl ölür
Yıldızların Yaşam Evreleri

Hepimiz Bigbang (büyük patlama) diye bir şey duymuşuzdur. İşte Bigbang dediğimiz büyük patlama bizim yaşam nedenimiz, hayat kaynağımızın başlangıç noktası. Evrende hiç bir şey yokken sadece bir yıldız vardı. Ve bu yıldız o kadar büyük, yoğun ve sıcaktı ki çekirdeği bu sıcaklığa ve yoğunluğa dayanamayıp patladı. Etrafına gaz bulutları yaymaya başladı. Bu gaz bulutlarının içinde yoğun şekilde hidrojen, demir ve helyum gazı vardı bunlarda yıldızların temel yapı taşıdır. Aşırı yoğun olan hidrojen, demir ve helyum birleşerek cüce bir yıldız oluşturur. Milyonlarca yıl sonra bizim güneşimizin büyüklüğüne ulaşır. Ancak bu büyüklük hiç denecek kadar azdır. Milyarlarca yıl sonra o kadar büyüktü ki etrafında yeni yıldızlar yeni gezegenlere can verdi ve kendine ait bir galaksi oluşturdu. Galaksinin merkezindeki yıldız bu şekilde oluştu ve ondan arta kalan gaz bulutundan diğer yıldızlar. Sadece bizim galaksimizde milyonlarca yıldız var ve evrende milyonlarca galaksi bu galaksiler içinde de milyonlarca yıldız var. Bu patlamanın ne kadar büyük olduğunu anlatabilir.

Yıldızlar aynı biz insanlar gibi doğar büyür ve ölür. Az önce bahsettiğim gibi bir toz buluntundan doğar. Yıldızlar her geçen gün biraz daha genişler hacmi artar aynı zamanda sıcaklığı da artar. Hacmi artan yıldızın çekim kuvveti çok büyük oranlarda artar. Çekirdek yoğunluğu da artar. Çekirdek ısısı 18 milyon dereceye ulaştığı zaman yoğunluk ve ısıya dayanamayan yıldız patlar. Bu patlamalara Süpernova denir. Süpernovalar arkasında muazzam bir görüntü bırakır. Bunlar Nebulalar, sanki uzayda açmış bir çiçek gibi rengarenk bir gaz ve toz bulutu o kadar güzel olmasına karşın bir o kadar da hüzünlü bir durumdur. Aslında bunun bir başlangıç olduğunu söyleyebiliriz. Süpernovanın geride bıraktığı gaz ve toz bulutlarından yeniden yıldız doğar ancak bunun oluşması milyonlarca yıl sürer.

nebul

Yıldız patlamaları geride her zaman gaz ve toz bulutu bırakarak masum şekilde ölmez. Birde şiddetli ölüm tercih edenleri vardır. Bunlar yoğunluğu ve sıcaklığı diğerlerinden daha fazla olan yıldızlardır ve gerilerinde Nötron yıldızı yada Kara delik bırakırlar.

Nötron yıldızı, yıldızın çekirdeğinin aşırı yoğunlaşması nedeni ile oluşur. Yıldız bu yoğunlaşmada içine çöker. Yıldız bir süpernova oluşturur ve merkezinde içine çöken maddeye nöron yıldızı denir. Yoğunluğu ve çekim kuvveti çok güçlüdür. İnsanın içerisinde bulunan zerre demiri bile binlerce kilometre uzaktan çeke bilecek güçte.

Kara delikler, kara deliklerden biraz bahsedecek olursak. Kara delikler hiçliktir, zaman yok mekan yok tamamen bir boşluk ve kimse sonunu bilmediği için sonsuz diye adlandırır. Etrafında ne varsa çeker ışıklarda dahil. Kara deliklerin yeri bu sayede tespit edilir. Kara delikler görünmez gibidir etrafındaki ışıkları çeker ve uzay bilimcileri yerini kolaylıkla tespit edebilir. Yıldızlarda ise kara delik, yıldızın aşırı şekilde içine göçmesi ile oluşur, yıldız milyonda biri kadar küçülürse işte o zaman kara delik oluşturur.

Etrafımızda gördüğümüz her şey bir zamanlar patlayan bir yıldızın çekirdeğinden yayıldı. Uzun zaman önce ölen yıldızlar Güneş sistemimizi, Gezegenimizi ve üzerindeki her şeyi meydana getirmek için yıldız tozu sağladılar. Bu yazımızda sizlere yıldızlar nasıl ölür konu başlığını anlattık, diğer yazımızda görüşürüz.

Kemal Okur
Kemal Okur
Fırat Üniversitesi Mekatronik mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. İlgi alanlarım elektrik elektronik, mekatronik, kendin yap, uzay zaman olgusu, Mucit ve bilim adamları.

3 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
3 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?