Üniversite yıllarımda değerli bir hocamız “Mühendis kimdir?” diye sormuştu bizlere. Her birimiz klasik tanımlamaları yaparken o ise bize çok basit ama mühendisliğin kelime anlamıyla da yükümlülüklerini özetleyen bir cümle ile karşılık vermişti, “Mühendis her şeyi bilen kişi değildir, doğru bilginin nerede olduğunu bilen ve onu kullanabilen kişidir.”. Bir mühendis olarak doğru bilginin yerini bilmemiz elzem. Biliyoruz ki ,öğrenmek ömür boyu süren bir eylem, üstelik böylesine hızlı gelişen ve değişen bir teknoloji dünyasına ayak uydurmak da oldukça güç. Bir de üstüne günlük rutinlerimiz eklenince pek fazla vakit ayıramıyoruz ne yazık ki mesleki gelişmeleri takip etmeye.
Hem gelişmeleri takip etmek hem de bir şeyler öğrenmek isteyen herkese faydalı olabileceğini düşündüğüm farklı kanalları ve faydalı içerikleri meraklısı için derledim. İngilizce mühendislik terimlerine de kulağınızı alıştıracak, evden okula ya da işe giderken, hatta başka bir uğraş ile meşgulken bile size eşlik edebilecek keyifli serileri içerik bakımından daha faydalı bulduklarıma göre şu şekilde sıraladım;
1) % 99 Invisible/%99 Görünmez Podcast Serisi
Mimarlık ve mühendislikle ilgili bir podcast. Her ne kadar mimarlığın tasarım unsuruna daha fazla odaklanmış olsa da, her mühendisin belki de aşina olmadığı yeni kavramları incelemesi ve anlaması için ilgi çekici olduğunu söylemeden geçemeyiz. Bu podcast’i ilginç bulan sadece inşaat mühendisleri olmayacaktır, dünyamızı şekillendiren farklı tasarımlara meraklı olan herkes keyifle dinleyecektir. Mimari, altyapı, şehirler ve daha pek çok kategorinin yer aldığı seride 2010’dan 2020’ye 375 tane bölüm yer almakta. En güzel artısı ise her bölümdeki ses dosyalarının yazılı dökümünün indirilip görüntülenmeye hazır olması.
2) The Civil Engineering Podcast/ İnşaat Mühendisliği Podcast Serisi
Özellikle inşaat mühendisleri için kariyer tavsiyeleri ve başarı hikayeleri içeren bir podcast serisi. LinkedIn’i etkili kullanmaktan tutun da yapı bilgi modellemesine (BIM), coğrafik bilgi sistemlerine, büyük ölçekli projelerin yönetimini yapabilmeye değin pek çok konuda konuşmalar mevcut. Toplam 134 bölümden oluşan bu zengin podcast içeriğine aşağıdaki linkten erişebilirsiniz. Bu serinin bir güzel yanı da 2015 senesinden bu yana güncel olarak devam ediyor oluşu.
3) Engineering Management Institute/Mühendislik Yönetimi Enstitüsü Podcast Serileri
Enstitü, podcast’leri, mühendislerin yönetim becerilerini geliştirmelerine katkıda bulunmak amacıyla oluşturmuş. Kurucunun söylemine göre, insanlar başarılı olamayacağını söylemişler. Hatta mühendislerin bu becerileri geliştirmekle ilgilenmediklerini ve kesinlikle bu konuda bir podcast dinlemeyeceklerini iddia etmişler. İndirme sayıları aksini kanıtlamış tabii ki. İki adet çok faydalı podcast serisini sunmuşlar böylece bizlere.
• The Structural Engineering Channel/Yapı Mühendisliği Kanalı Podcast Serisi
Yapı mühendisleri profesyonellerinin alanlarındaki teknik eğilimler hakkında güncel kalmasına yardımcı olacak bir podcast. 2019’da başlayıp hala güncel olarak bölümlerin eklendiği bir seri. İçerikse oldukça zengin. Her yapı mühendisinin takip etmesi gereken bir podcast kesinlikle.
• The Engineering Career Coach Podcast /Mühendislik Kariyer Koçu Podcast Serisi
Mühendislerin kariyerlerinde başarılı olmalarına yardımcı olmaya adanmış bir podcast.
İki serinin avantajı da her bölümün sonunda podcast’lerin amacı ve faydalarının sunulması, referanslar ve konuşmacıların detaylı özgeçmişleriyle öneri aynak kitaplara yer verilmesi.
4) The Engineering Commons Podcast/Mühendisler Komünü Podcast Serisi
Makine tasarımı, üretim işlemleri ve mühendislik yönetimi konusunda 20 yılı aşkın deneyime sahip bir makine mühendisi olan Jeff Shelton ile karayolu yapımında uzmanlaşmış bir inşaat mühendisi olan Adam oluşturuyor podcastleri. Konular arasında proje yönetimi, etik, tasarım, kariyer planlaması, bilgisayar becerileri gibi mesleki gelişime katkı sağlayacak konuların yanı sıra kimya mühendisliği, çevre mühendisliği gibi farklı mühendislik dalları da ele alınmış. Toplam 139 bölümlük seri 2012’den 2018’e kadar sürmüş. Bölümler bazen 1 saati geçebiliyor ancak konuşmacıların tartışmayı doğal akışında sürdürmesi dinlemeyi güçleştirmeyen en önemli faktör.
5) New Civil Engineer/ Yeni İnşaat Mühendisi Podcast Serisi
Yeni ve yenilikçi çözümlere ihtiyaç duyulan bu günlerde, geleceğin mühendisliğini merak edenler için bir podcast serisi.
Gün geçtikçe azalan kaynaklar, dolan şehirler ve pek çok mühendislik sorununun çözümünün tartışıldığı 9 bölümlük mini serinin bölüm süreleri yarım saat ile bir saat arasında değişiyor. Yine güncel bir seri.