Ana SayfaYazılım MühendisliğiYazılıma Nereden Başlamalıyım?

Yazılıma Nereden Başlamalıyım?

İçindekiler Tablosu

Öncelikle bu soruyu soranların gerçek manada neye başlamak istediğini iyi bilmesini tavsiye ederim. Yazılımın nerdeyse dünyada ki tüm teknolojileri kapsadığını bilmek gerekir. Yani hukuktan, fabrikasyon malzemelere kadar her şeyde yazılım kullanılabilir. Bunun neticesinde yazılımcı olmak müteaddid teknolojiyi de fehmetmek anlamına gelir. Bu kadar teknolojiyle uğraşmak elbette sıkı bir çalışma istemektedir. Yazılım özellikle yeni başlayanlar için biraz zor olabilir. Ama pes etmeyin! O zorluk eğer sıkı çalışırsanız en fazla birkaç ay sürecektir. Sonrasında anlamaya ve yapmaya başlayacaksınız.

Gelelim yazılıma hangi dille başlanması gerektiğine. Bu soru en çok duyduğum sorulardan biri. Böyle seçimler elbette kişinin tercihine kalmıştır ancak biz yine de tavsiye verelim.

Python

  • Python bu önerimizin başını çekiyor. Neden mi? Sebebi, gayet basit bir syntax yani betik stili vardır. Yazması kolaydır. E kolay olarak yazılan da beynimiz tarafından kolay anlaşılır.
  • Neredeyse bütün büyük şirketlerde kullanılan üst düzey bir teknolojidir. Yani eğer iş başvurusunda bir adım önde olmak istiyorsanız, bu her alanda kullanılabilen dili öğrenin derim.
  • Birçok alanda kullanılan bir dildir. Mesela makinelerle ilişki kurmak ve onlara insani vasıflar yüklemek istiyorsunuz değil mi? İşte bunu makine öğrenmesi (machine learning) ile yapabilirsiniz ki bunun için en ideal teknoloji Python’dur. Veri bilimci olmak istiyorsanız veya python developer gibi zevkli bir kariyer planlıyorsanız. Yahut Robot yapmak istiyorsanız, web tasarımcısı olmak istiyorsanız ki bunun için Django ve Flask en çok kullanacağınız araçlardır veya oyun yapmak istiyorsanız vs. her alanda sizi yolda bırakmayacak bir dil olan python sizi bekliyor.

Java

Python’dan sonra gelen en popüler backend dilidir. Java tıpkı python gibi basit bir mantığa sahiptir. Algoritma mantığı anlaşılabilirdir. Python’un zorluk seviyesi 10 üzerinden 3 ise, java’nın 4’tür. Yani korkacak bir şey yok. Java OOP yani Object Orianted Programming bir dil olduğu için yani nesne yönelimli bir dil olduğu için, kodlaması da çok zevklidir. Java’ da her şey ya bir class’ dır ya da bir object’ dir yani nesnedir.

Java da tıpkı python gibi robotik ve yapay zeka alanında kullanılır. Günümüzde hemen her alanda karşımıza çıkan Java; veri depolama merkezleri, dizüstü bilgisayarlar, oyun konsolları, cep telefonları ve internet dahil olmak üzere oldukça geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. O çok severek oynadığınız mobil oyunların birçoğu da Java ile geliştiriliyor. Eğer internette şöyle bir search eder ve kurslara bakarsanız kullanılan bazı ara teknolojiler mesela Apache Kafka veya AWS(Amazon Web Services) gibi çoğunlukla java ve python ile işlenir. Bunun nedeni bu dillerin framework zenginliği ve popülaritesidir. Bir dil her teknolojide mi kullanılır? Evet Java ve Python hemen hemen öyledir.

3- C #

Efendim ben öyle Assembly gibi zor dillerle uğraşmak istemiyorum bana öğrenmesi 6 aydan az süren dilleri önerin diyorsanız, C# size göz kırpıyor. Bu dilde bir OOP dilidir. Ve size güzel bir haber vereyim, Java ile çok benzer bir syntaxa sahip ve mantığı da java ile birebir. Eğer javayı öğrenme dirayetini gösterebilirseniz C# sizin için işten bile olmaz. Bu dil özellikle Embedded, yani gömülü sistem teknolojilerinde çok kullanılır. Hani şu PCB kartları var ya, işte o kartlara command function oluştururlar. Bunu sağlayan ve tercih edilen belli diller vardır; C, C#, C++ gibi.

Şimdi size bu 3 dilden basit bir hesap makinesi örneği göstereyim. Hangisinin syntax’ı daha kolay geliyor siz karar verin…

Python:

Python

 

Java:

java

 

C#:

C#

 

Ve işte yeni başlayan sizlere birkaç yıl tecrübesi olan birinden tavsiyeler…

Son olarak şu fotoya bakınca sizin de kodlayasınız gelmiyor mu:)

Yazılıma Nereden Başlamalıyım

 

Benim geliyor…

Abdullah Başaran
Abdullah Başaran
Hayatta teknolojik ve bilimsel alanda neler olup bittiğini beraber takip edelim...

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?