Mühendis Beyinler yazarı olmak için özgün, daha önce başka bir sitede yayınlanmamış, literatüre uygun bir makale hazırlamanız gerekmektedir. Mühendislik, bilim, fen, sosyal bilimler, tarih, ünlü kişiler ve teknolojiye atıfta bulunabilecek her türden makale bizler için uygundur. Kısaca siyasi düşünceler içermeyen her konuda makalenizi yollayabilirsiniz.
Akademik alandaki Türkçe kaynakların yetersizliği, literatürlerin içerik yönünden zayıf olması ve mühendislik uygulamalarının eksikliğinin giderilmesi amacıyla, mühendislik alanında okuyan lisans öğrencileri tarafından gönüllü olarak kurulan Mühendis Beyinler sitesi, ilgi oranının artmasıyla beraber aralarında yüksek lisans, doktora ve araştırma görevlilerinin de yer aldığı ortalama 200 kişilik bir ekip haline gelmiş bulunmaktadır.
Makaleler halkın anlayabileceği nitelikte yalın ve anlaşılır olması gereklidir. Gerekli durumlarda yazar, kendi yorumunu katarak çözüm veya düşüncelerini nesnel ifadeler ile dile getirebilir.
Sınırlar Nelerdir?
- Makaleler tamamen özgün yani kendi ifadelerinizi içermesi gereklidir. Hiçbir siteden alıntı cümle direk olarak yer alamaz. Anlamı kaybetmeyecek şekilde düzenleme yapmakta serbestsiniz ancak kesinlikle aynı ifadeler yer alamaz.
- Akademi ve bilim cemiyetinde saygın yeri olan yabancı sitelerden çeviri yaparak daha zengin makaleler oluşturabilirsiniz. Görsel unsurları ve videoları çevirerek anlatımınızı daha kuvvetli hale getirebilir, kendi yorumlarınız ile düşüncelerinizi belirtebilirsiniz.
- En az 300 kelime içeren bir metin hazırlamanızı bekliyoruz.
Yazarlık hesabınızı açabilmemiz için ilk yazınızı info@muhendisbeyinler.net mail adresine atmanız gerekmektedir.
İyi bir Makale Nasıl Olmalıdır?
Bir popüler bilim yazısının ilgi çekici olabilmesi için özellikle yaratıcılık içeren öğeler taşıması gerekir ki insanlar diğer tüm eğlenceli işler yerine o yazıyı okumayı tercih etsin. Birçoğumuz, bilim insanlarının bizlere sunduğu bilimsel gerçekleri öğrenmek için değil, bu gerçeklerin günlük yaşantımıza etkisini ve diğer insanların benzer durumlarda nasıl çözümler ürettiğini anlamak için okuruz. Örneğin yaşam kalitemizi artırıcı pratik bilgiler; evren, gezegenimizin geçmişi, uzayda yaşam olasılığı gibi, günlük yaşantımızla doğrudan ilgisi olmasa da çok merak edilen konular bize ilgi çekici gelirken bilim insanları ya da uzmanlar dışında fazla kimsenin anlayamadığı geniş kapsamlı ancak soyut açıklamalar içeren metinlere o kadar da ilgi duymayız.
Okuyucunun bir metni okumaya devam etmeyi seçmesi için o metnin ilgi çekici, eğlenceli, sürükleyici olması ve hayatın içinden olgular içermesi gerekir. İnsanların gerçeğe ulaşma çabalarının bir ürünü olan “bilim” dediğimiz uğraş da tüm bu özellikleri içinde barındırır.
Popüler bilim yazarı, bilimsel araştırmaları ve bilgiyi insanların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde aktaran bir aracı olmanın yanı sıra, aynı zamanda bir “toplumsal bilim eleştirmeni” dir. Yani bilimsel çalışmaları, verileri toplumun gözünden bakarak seçer, tanımlar, mercek altına alır, açıklar, karşılaştırır ve yorum yapar. İyi bir yazar, bilimsel uğraşı ve bilgi üretimini, ekonomik, toplumsal, politik ve etik bakış açılarından inceler ve böylece üretilen bilginin önemini ve faydasını değerlendirebilir. İyi bir yazarın görevi, bilimi halka ilgi çekici ve eğlenceli metaforlar, benzetmeler ve renkli grafikler aracılığıyla aktarmanın çok ötesindedir.
Tübitak bünyesindeki Akademik dergimiz: dergipark.gov.tr/muhendis-beyinler
Bir bilim eleştirmeni olarak popüler bilim yazarı, bilimsel bilginin ve gerçeklerin hangi toplumsal, kültürel, ekonomik ortamlarda ve nasıl üretildiğini anlatabilmeli ve değerlendirebilmelidir. Sonuçta, bir popüler bilim yazısı bilgiyi doğruluğundan ve tarafsızlığından ödün vermeden insani kaygılarla harmanlayarak sunabiliyorsa, işte o zaman herkes tarafından okunmaya aday olur. Bunu sağlayabilmek için de yazılarda, insanların içinde bulunduğu ekonomik, toplumsal, kültürel koşullara ilişkin güncel analizler yapabilmek ve bu analizlere göre yazının üslubunu ve yaklaşımını ayarlayabilmek çok önemlidir.
“Dünyaya nasıl göründüğümü bilmiyorum; ama ben kendimi, henüz keşfedilmemiş gerçeklerle dolu bir okyanusun kıyısında oynayan, düzgün bir çakıl taşı ya da güzel bir deniz kabuğu bulduğunda sevinen bir çocuk gibi görüyorum.” – Isaac Newton
Sizler de aramıza katılmak isterseniz bilinmezden başlayıp yeni keşiflere uzayacak olan maceranın yol haritasını beraberce şekillendirebiliriz. Başvuru yapmadan önce bu yazımızı okuyunuz: Re-write Tekniği ile Google için Özgün Yazı Oluşturma şartlarını sağlayan tamamen özgün yazıları yayımlıyoruz. Kopya yazıları ne yazık ki onaylamıyoruz.
İlginiz için teşekkür ederiz .
Mühendis Beyinler [ MB ] Kullanım Şartları
╬═╬ Kural 1# Mühendis Beyinler’de hiç bir şekilde; siyasi içerikli paylaşım yapılmayacaktır, hiç bir şekilde bir din, dil veya ırka karşı hakaret veya onur kırıcı paylaşımlar, sözler kullanılmayacaktır.
╬═╬ Kural 2# Yapılan paylaşımlar sosyal sorumluluk çerçevesinde, her yaş grubu ve tüm sosyal çevredeki insanlar düşünülerek dikkatli yapılacaktır. Her türlü canlı/cansıza zarar verebilecek, toplumu yanlış eylemlere sürükleyebilecek paylaşımlar yapılmayacaktır. Yazarın yayınladığı yazılardan kendi sorumludur, Mühendis Beyinler sorumlu tutulamaz.
╬═╬ Kural 3# Yazar, Mühendis Beyinler sayfalarını kendi çıkarları doğrultusunda reklam veya farklı şekillerde kazanç sağlamak için kullanamaz. (Bunlar; hedef kelime linkleme, tanıtım yazısı, başka sitelere bağlantı verme gibi)
╬═╬ Kural 4# Yabancı kaynaklardan çeviri yapılan yazılar, kaynak belirtildiği taktirde kopya olarak değerlendirilmezler. Türkçe’ye çeviri yapılan yazıları destekliyoruz.
╬═╬ Kural 5# Yazar, yazılarıyla sitenin kullanımını önleyici veya zorlaştırıcı hareketlerde bulunamaz, sunucuları ya da veritabanını otomatik programlar yükleyip zorlayamaz/kitleyemez. Verileri yanıltıcı, hile girişimlerinde bulunamaz. Aksi takdirde üyeliği sonlandırılır ve bu durumdan doğabilecek her türlü hukuki, cezai sorumluluğu kabul eder.
╬═╬ Kural 6# Yazar, yayınlamakta olan yazılarının yayından kaldırılmasını talep edebilir. Fakat bu talep yönetim onayına tabidir, eğer yönetim onaylamazsa yazı kaldırılmaz, eğer yazar isterse yazı farklı bir isimle yayınlanmaya devam eder.
╬═╬ Kural 7# Mühendis Beyinler’e gönderilen yazıların yedeğinin alınması önerilmektedir. Yazıların, yorumların veya kişisel mesajlasmaların yedeklerinin alınmaması nedeniyle kaybolmasından, silinmesinden veya hasar görmesinden Mühendis Beyinler sorumlu tutulamaz.
╬═╬ Kural 8# Yazar, Mühendis Beyinler yazar paneline giriş yaptığı andan itibaren üyelik sözleşmesinde ve kullanım koşullarında yer alan tüm hükümleri kabul etmiş sayılacağını ve sözleşmenin kendisi hakkında hüküm ifade edeceğini kabul eder.