Ana SayfaEğitimYaya Olarak Sorumluluklarımız Nedir

Yaya Olarak Sorumluluklarımız Nedir

Yaya, hareket halinde olan araçların dışında bulunan, hareketli veya hareketsiz halde insanların genel adıdır. Trafiği oluşturan öğelerin başında sürücü ve yayalar gelmektedir. Yol üzerinde meydana gelen her hareketten, olaydan ve durumdan sorumlu olarak yayalara düşen bazı sorumluluklar bulunmaktadır. Bu sorumlulukların gereklerini yerine getirerek, trafik ortamını güvenli ve düzenli bir hale getirmek büyük bir amaç halini almalıdır.

Yayaların Üstlenmesi Gereken Sorumluluklar Nelerdir?

Öncelikli olarak her yayanın, trafik kurallarının belirli bir kısmını bilmesi, bilmiyorsa öğrenmesi gerekmektedir. Örneğin, 4 bağlantılı bir kavşak noktasından karşıya geçmek istiyorsanız, sinyal veren bir aracın hangi yöne sinyal verdiğini görerek rahat bir şekilde hareket etme şansına sahip olursunuz. Devamında ise belli başlı uygulama faaliyetleri bulunmaktadır.

Yaya Olarak Sorumluluklarımız

Yaya Olarak Sorumluluklarımız

  1. Karşıdan karşıya geçerken, araç geliş gidişlerini kontrol etmek için sağ ve sol baş hareketlerini en az 1 gerekirse 2 kere yapmanız gerekmektedir.
  2. Trafiğe açık yollardan gitmek yerine, yayalara ayrılmış olan yaya yollarını ya da yol kaldırımlarını kullanmanız can ve mal güvenliği açısından faydanıza olacaktır.
  3. Trafik akışını bozacak her türlü hareket ve durumdan kaçınmak zorundasınızdır.
  4. Trafik polislerine, ışıklı ve sesli uyarı işaretlerine, trafik levhalarına ve trafik ışıklarına uygun davranmanız gerekmektedir.
  5. Yollar üzerinde rastgele ve tehlikeli geçişler yapmak yerine, yaya ve okul geçitlerini kullanmanız önemle tavsiye edilmektedir.
  6. Gece saatlerinde yola çıktığınız zaman, en az 150 metre uzaklıktan görülebilecek şekilde açık renklere sahip kıyafetler giymeniz sayesinde, sürücülerin sizi fark etmesi sağlanacaktır.
  7. Gideceğiniz yolun kısa olmasına değil, güvenli olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
  8. Mümkün olduğunca güvenli geçiş noktalarına yönelmeniz hem sizin hem de diğer insanların faydalarına olacaktır.
  9. Trafik kurallarına uymayan kişilere anında müdahale ederek, düzgün bir üslupla yanlış yaptıkları konusunda uyarılarda bulunulmalıdır.

Güvenli Geçiş Noktaları

Güvenli geçiş noktaları, yayaların güvenliği sağlamak amacıyla belirlenmiş alanlar, kişiler ve araçlardır. Güvenli geçiş noktaları, trafik polislerinin bulunduğu yerler, ışıklı ve sesli trafik cihazlarının sabitlendiği alanlar, yayalara ayrılmış yollar, alt ve üst geçitler olarak söylenebilmektedir.

Elif Alkan
Elif Alkan
Merhabalar, YTÜ'de Elektrik Mühendisliği okumaktayım. Tecrübelerimi sizler ile paylaşacağım :)
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?