Ana SayfaZiraat MühendisliğiYarasa Gübresi Nedir

Yarasa Gübresi Nedir

Yarasa gübresi, resimdeki minik hayvanlardan gözleri görmeyen ama ses dalgaları ile kendi yolunu bulan, gece av yapan sevimli sayılan hayvanlardandır. Eskiden kült vampir filmlerinde olduğu gibi 2 metrelik adamların ufacık yarasalara dönerek uçtuğu filmlerdeki gibi korkutucu hayvanlar değillerdir. En azından aşırı derece rahatsız edilmedikleri müddetçe.

Tabii ki bu kadar hareketli olan frekans sistemi ile avlarını bulan ve uçup duran bu miniklerin bir de gübreleri olacaktır. Mağara ve dağcılık sporu yapan arkadaşlar bilir ki bu ekstrem sporlara girer, yapan arkadaşları şimdiden tebrik ediyorum. Baş aşağı asılı duran minikler gübrelerini mağara tabanlarında biriktirirler, ve bir kısmını da kendileri kullanır. Yarasa gübresinde pek çok element mevcuttur. Fosfor kalsiyum protein kaynakları ayrıca böcek artıkları ile oluşur. Organik tarım için de idealdir, Yarasa hayvanı evcil ya da kümes hayvanı olmadığı için, küçükbaş ya da kanatlı hayvan gübresi ile kıyas edilemez.

yarasa gübresiYarasa gübresi 1800 li yılların ortalarında Amerika Birleşik Devletlerinde tarımın gelişmesinde lider rolü oynamıştır. İsrail kumlu olan topraklarını bu gübreyle zenginleştirmekte olup diğer bütün gübrelere ise karışım yapmaktadırlar. Hollanda, Almanya gibi batılı ülkeler tarafından bitki aktivatörü olarak kullanılmakta olup çok az bulunduğundan ve çok etkili olduğundan fiyatı oldukça yüksektir. Ülkemizde yaklaşık Altı milyon ton rezerv olduğu tespit edilmiş olup bu gübrenin ülkemizde ciddi anlamda Eskişehir ilinde kullanılmaya başlanmış olup bu sektörün oluşmasına ve tanıtımına bu ilimiz öncülük etmiştir.

Yarasa gübresi mağaralarda yaşayan yarasalardan arta kalan dışkılardan doğal olarak elde edilen çevresel bir gübredir. Bu gübre, diğer bütün doğada bulunan gübreler içinde daha iyi besleyici dengeye sahiptir (N P K), ve diğer organik gübrelere nazaran mikro organizma sayısı ve işlevliği çok daha yüksektir.

İlginizi çekebilecek diğer yazım: solucan gübresi

Deniz kuşlarının aşağı bıraktıkları damla halindeki dışkıları olarak da bilinen “guano” çeşitli türde yarasaların ve deniz kuşlarının mağaralarda birikmiş ve kurumuş dışkıları olarak tanımlanır. İçerdiği azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K) oranı ile doğal gübre olarak bitkilere yüksek düzeyde besinsel bir destek sağlar.
Yarasa Gübresi FaydalarıZengin mineral yapısı, yarasanın beslenme ve sindirim şeklinden kaynaklanır. Yarasa gübresi; fosfor, kalsiyum, azot, potasyum, organik maddenin yapı taşı karbon, humik+fulvik asit vb. elementleri bünyesinde barındırır.

Toprakta organik karbonun depolanması toprağın verimliliğini olumlu yönde etkileyerek sürdürülebilir üretim için bir anahtar görevi görür.
Diğer gübrelere göre çok küçük miktarlarda daha fazla verim sağlar. Yoğun konsantreye sahip olan gübrenin az miktarda bile kullanımı diğer gübrelerden etkili olabilmektedir.

Hiç bir canlı veya cansız boşuna yaratılmamıştır. Yarasanın ekosistemde insanoğluna en büyük yararı sivrisinek, ufak tefek böcek v.b. aşırı üremesini engellemesidir. Doğada ki her şey sistematik bir biçimde işlemektedir. Düşündüğümüz de yarasa dünyada sayıca en fazla bulunan hayvanlar içinde ilk sıralardadır, ayrıca mağaralarda koloni olarak yaşarlar ve mağaralar fermente için uygun ortamlardır. Bu hayvanlar bin yıllardır insanlık için doğal fabrikalarda gübre biriktirmeye devam etmektedirler. Bütün koşullar gübrenin birikmesi için bir mucizedir. Eğer yarasalar diğer kuşlar gibi doğada dağınık yaşasalardı gübrenin birikmesi imkansız olurdu. Yarasalar sayıca bu kadar çok olmasa gübre birikimi olmazdı.

Yarasalar yediklerinin tamamını kendilerine harcamazlar %15-20 ini sindirip geri kalanı dışkı olarak bırakırlar, geceleri beslendikten sonra yuvalarına dönünceye kadar gübreyi bırakmazlar. Gübrenin birikimi on binlerce yıldır sürmektedir.

yarasa gübresi kullanım alanları

Yarasa Gübresi Faydaları ve Özellikleri

Organik yarasa gübresi doğal ortamdan alınmış Yarasa dışkısının son derece teknolojik kontrollü işlenmesi ile elde edilir.

  • Azot Fosfor ve Potasyum içerir organik fosforun hammaddesidir.
    • Organik madde oranı yüksektir.
    • Tuzluluğa neden olmaz.
    • İçerdiği oranlarla ürünlerde sağlıklı, doğal ve hızlı bir büyüme sağlar, lezzet ve aroma verir.
  • Kokusuzdur, çevreyi kirletmez.
  • İçeriğinde bulunan doğal kalsiyum sayesinde ürünün raf ömrünü arttırır.
  • Kullanımı kolaydır.
    • Su ile karıştırılabilir ve toprağa nüfuzunu kolayca sağlanabilir.
    • Toprağın su tutma kapasitesini yükseltir.
    • Toprağı havalandırır.
    • Uzun süre etkisini korur.
    • Kuru şartlarda uzun süre depolanabilir.
    • pH’ı düzenler. Bitkinin direncini arttırır hastalanmasını önler.
    • Dünyada çok az bulunan organik gübrelerin başında gelir.
    • Hazır besin olduğundan bitki tarafından hızla alınabilir.

Yarasa Gübresi Kullanım Alanları

– Toprağın Hazırlık Aşamasında,
– Kök Gübresi Olarak,
– Seralarda,
– Sebze ve Meyve Üretiminde,
– Bahçe ve Tarlalarda,
– Bağlarda,
– Park Bahçe ve Meydanlara Dikilen Bitkilerde,
– Çimlendirmede ve Çevre Düzenlemelerinde,
– Çay üretiminde,
– Kültür Mantarı üretiminde,
– Fındık üretiminde,
– Süs bitkileri ve saksı çiçeklerinde

yarasa gübresi nerede kullanılırBunun yanı sıra yarasa gübresinde mikro organizma sayısı fazla olduğundan gübre kalitesi yüksektir. Yarasa gübresindeki besleyici organizmalar sayesinde kullanıldığı yerlerde verimi % 100 arttırmaktadır. Yıllarca mağaralarda kalan yarasa gübresi hiçbir karışım olmadan işlenerek doğal olarak kullanılır.

İşlenmiş yarasa gübresi her yerde rahatlıkla kullanılabilir, kokusuzdur. Organik tarımda sorun yaşanmaz idealdir.
yarasa gübresi fiyatları

Kısa sürede etkisi gözle görülebilir. Organik tarımda bitki kökleri yapraklarındaki değişim hemen farkedilir.

Yarasa gübresi diğer gübrelere göre daha az miktarlarda dahi daha fazla verim sağladığı görülmüştür.

Yarasa gübresi kullanılan yerlerde öbür gübrelere göre % 50 ila % 120 arasında daha fazla verim sağladığı görülmüştür.

İsrail deki toprak kalitesinin çok kötü olmasına rağmen tarımdaki verimin yüksek olmasının sebebinin yarasa gübresi olduğu bilinmektedir.

Yarasa gübresinin doğal olmasından dolayı yetiştirilen ürünler, diğer gübrelerle yetiştirilen ürünlere göre lezzet farkı vardır.

Tahılda tane oluşumunu hızlandırır ve arttırır

Mağaradan çıkan 1 ton yarasa gübresinden 400 – 450 kg civarında işlenmiş yarasa gübresi oluşur.
yeşil domates

Yarasa dışkısı “bioremediation mikroplarca” zengindir. Örneğin, 100 ml dışkıda yaklaşık olarak bir milyar bakteri bulunur. Bu mikroplar, bir taraftan toprak toksinlerinin parçalanmasına yardımcı olarak toprağın beslenmesini ve kalitesini arttırırlarken diğer taraftan dışkıda doğal olarak bulunan organik bileşiklerin reaksiyonundan ve değişiminden sorumludurlar. Bu özellikleri ile yarasa dışkısından bilhassa patates, domates vb. sebze üretiminde verim artırıcı olarak yararlanılır. Bu amaçla, içerdiği makro elementler (başta N, P, K olmak üzere Mg, Ca, S, Na ve Cl) ve mikro elementler (Fe, Mn, Zn, Cu, B, Mo) ile tarımda gübre olarak kullanılır.

Yarasa gübresi toprağın sağlığını ve diriliğini, direncini sağlar. Bu biyolojik gübre tadı, kaliteyi ve verimliliği yükseltir, toprağı zenginleştirir. Daha çok seralarda, tarlalarda ve evde kendi bahçelerinde ürün yetiştiren kişiler kullanmaktadır.

BAT GUANO “Bünyesinde zengin organik azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve diğer gerekli elementler bulunan yarasa gübresi, mikroorganizmalar tarafından parçalanarak, inorganik bileşiklere dönüşür. Yarasa gübresi, diğer gübrelere göre çok küçük miktarlarda daha fazla verim sağladığı uzmanlar tarafından açıklanmıştır.

Konsantre olarak da tanımlayabileceğimiz bu gübre, zengin içeriği sayesinde her türlü toprakta diğer gübrelere nazaran zamanla %50-100 oranında daha fazla verim artışı sağlar.
Mağaralardan bunları gidip de komşunun bahçesinden erik toplar gibi toplamaya kalkarsanız sonraki çayı kolluk kuvvetlerinde içebilirsiniz buna dikkat etmeniz gerekiyor.

Genelde bu işi ciddi anlamda yapmak isteyen arkadaşlar hazine arazilerini araştırarak mağara ve yarasa popülasyonu açısından zengin olan bölgeleri bularak buralarda kiralama yaparak bu gübreleri elde edebilirler.

Burada dikkat etmek gereken bir nokta da mağara da gübrelerden başka minik yarasalar ile ziyafet çekmek isteyen başka hayvanlar da olabileceğidir, Yılanlar gibi. Ayrıca yüksek yoğunluklu olacağı için maske eldiven gibi koruyucu elbiseler ile gidilmesi gerekmektedir.

Olayın ekonomisine gelecek olursak, ciddi anlamda kiralama yapılarak bile popülasyon dan gübre almak normal gübre almaya göre ve verimliliğine göre daha uygundur.

3 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
3 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?