Günümüzde yapay zeka hayatımızın pek çok alanında yer almaktadır. Eskiden gerçekleşmesi neredeyse imkansız gibi görünen şeyler bugün hayatımızın hemen hemen her alanında yapay zeka kullanılarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yazımızda sizlere yapay zekanın ne anlama geldiği, yapay zeka türleri ve kullanım alanları hakkında bilgi verilecektir.
Yapay zeka makinelerin göstermiş olduğu zeka olarak tanımlanabilir. Bu ifadeyi biraz daha açacak olursak, makinelerin deneyim kazanarak öğrenmesini, yeni ortamlara uyum sağlamasını ve insanların yapmakta olduğu görevleri makinelerin gerçekleştirmesine olanak sağlar.
Yapay zeka dört türe ayrılmaktadır. Bunlar şu şekilde sınıflandırılır: Reaktif makineler (reactive machines), sınırlı hafıza (limited memory), zihin teorisi (theory of mind) ve öz farkındalık (self-awareness). Bu türlerden ilk iki tanesi sınırlı bir takım görevleri yerine getirirken; diğer iki tanesi günümüz teknolojilerinden ileri seviye olup, üzerinde çalışmalar hala devam etmektedir.
Reaktif Makineler (Reactive Machines):
Reaktif makineler en eski yapay zeka sistemleridir. Bu makineler geçmişten öğrenip ona göre hareket edebilme veya geçmişten yararlanarak gelecek hakkında çıkarım yapma yetenekleri yoktur. Onlara verilen görevi yerine getirmektedirler. BM Deep Blue (satranç oynayabilen bilgisayar), IBM Watson (doğal dilde sorulan sorulara cevap vermek için tasarlanan bir yapay zeka programı), Google AlphaGo (Go oyununu oynayan bir program) örmek olarak verilebilir.
Sınırlı Hafıza (Limited Memory):
Sınırlı hafıza; reaktif makinelerin yapabildilerine ek olarak, kararlarını verirken yakın geçmişinde toplanan verileri kullanabilir. Otonom araç bu türe verilebilecek en iyi örnektir. Otonom araçlar çevresini sürekli olarak gözlemler ve bu gözlemden edindikleri bilgileri, sonrasında gerçekleştirecekleri eylemlerde karar vermek için kullanırlar.
Zihin Teorisi (Theory of Mİnd):
Bu yapay zeka türü ise, insanların duygu ve düşüncelerini anlayıp buna göre karar verebilir ve sosyal olarak etkileşime girebilir. Bu yapay zeka türü araştırmasının ilk örneği Sophia robottur. Bu yapay zeka türünün üzerinde çalışmalar devam etmektedir.
Öz Farkındalık (Self-Awareness):
Yapay zekanın en karmaşık ve ileri seviyesidir. Gerçek bir bilince sahip zekadır. Karşısındakinin hareketlerinden yola çıkarak duygu ve düşünceleri hakkında tahmin yapabilir, geçmiş deneyimlerinden yararlanarak ders çıkarabilir, gelecek hakkında çıkarımlarda bulunabilir ve daha pek çok örnek verilebilir. Bu elde ettiği bilgileri karar vermede kullanır. Günümüzde böyle bir teknoloji mevcut değildir fakat gelecekte hayatımızın bir parçası olması beklenmektedir.
Bu yazımızda yapay zeka türleri hakkında bildiklerimizi sizinle paylaştık. Gelecek yazımızda görüşmek üzere.