Patoloji hastalıkla ilgili hücrelerdeki, dokularda ve organlardaki yapısal, işlevsel değişikliklerin labaratuvar analizinde hastalığın tanısına odaklanan bir tıbbi uzmanlık alanıdır. Mikroskop kullanıcılarının farklı mikroorganizmalarının davranışları ve etkileşimlerini geleneksek mikroskoplardan daha ayrıntılı analiz edebilmeleri için patalojide tam renkli görüntüler gereklidir.
Waterloo araştırmacıları Farnoud Kazamzadeh ve Alexander Wong tarafından geliştirilen ilerleme,ışık alan görüntülerin tam renkli olarak yakalanması için spektral ışık-füzyon mikroskobunun yeni bir biçimine yol açtı.Geçerli spektral ışık-füzyon mikroskobu,geçen sene Kazemzade ile patentlenen ikinci nesil teknolojiyi temsil ediyor.Mikroskop ışık alanlarını yakalar ve daha geleneksel mikroskoplar tarafından çekilen 2D görüntülerden yaklaşık 100 kat daha büyük 3D görüntülere izin verir.
Yüzlerce dolarlık mikroskobun lensi yoktur ve yapay zeka ile ışığın matematik modellerini kullanarak büyük boyutlu 3D görüntüler geliştirir. Bu şu anda bir teknisyenin aynı efekti elde etmek için geleneksel mikroskop görüntülerinden çok sayıda görüntüyü bir araya getirmesini gerektirir. Bu yüzbin dolarlık makineye ihtiyaç duyan bir süreçtir.
Waterloo’daki tıbbı görüntüleme araştırma başkanı Prof. Wong,”Tıbbın içinde patalojinin, hastaları analiz etmede ve teşhis etmede altın standart olduğunu biliyoruz. Ancak bu standardı karşılayamyaacak alanlarda bu standarda ulaşmak zordur.” dedi.” Bu teknoloji şu an konveksiyonel ekipmana erişimi olmayan topluluklar için, pataloji labaratuvarlarını daha uygun fiyatlı kılma potansiyeline sahiptir.”
Waterloo’daki sistem tasarımı mühendisliğinden ek bir profesör olan Kazamzadeh,”Şu anda bir pataloji labaratuvarını çalıştırmak için gerekli olan teknoloji, oldukça pahalı ve büyük oranda bunları karşılayabilecek Avrupa ve Kuzey Amerika gibi alanlarla sınırlı. Daha uygun fiyatlı, mobil bir patoloji labaratuvarının neyi başarabileceğini görmek oldukça ilginç olur.” dedi.
Kazemzadeh ve Wong tarafından icat edilen birinci nesil mikroskobun detayları geçen sene Doğa Bilimsel raporlarında yayınlandı. Waterloo Üniversitesindeki bu bir takım gelişmeler sayesinde yakında herhangi bir hastalığın daha erişilebilir ve daha ekonomik teşhisi sağlanabilir.