Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere yangın merdiveni nasıl olmalı hakkında bilgiler vereceğim. Yangın merdiveni, yangın sırasında binada ki insanların en kısa zamanda tahliyesini gerçekleştirmek için kullanılan sistemdir. Bunun yanında, her hangi bir doğal afet ve terörist saldırısında da, bu sistemler tahliye görevi görmektedir. Yangın merdiveni yönetmeliği gereği her bina çeşidine göre, “Z tipi” (çift kollu) ve “dairesel” merdiven olarak iki çeşit yangın merdiveni sistemi bulunmaktadır. Üstlendiği görev bakımından son derece önemli olan yangın merdivenleri, bazen kullanım dışına çıkmaktadır.
Binalarda, ek kullanım olarak akıllarda yer edinen merdivenler, eğer bina içinde yapılmış ise, bir nevi kiler görevi görmektedir. Kullanmadığımız ve ev ortamında fazla yer kaplayan eşyalar, istif yöntemiyle kat sakinleri tarafından farklı amaçlara hizmet etmektedir. Bina dışında yapılan yangın merdivenleri kimi zaman çiçek bahçesi, kimi zamanda çamaşır askılıklarının mekanı olmuştur.
Bina sakinlerinin, hırsız geliyor diye, yangın merdivenlerinin çıkış kapısını kapattığı yada yerden metrelerce yüksek çıkış kapısını verdiğini gözlemlenmektedir. Alınacak basit önlemlerle, hırsızlar caydırılır ve her hangi bir yangın durumunda, o an ki korku ve heyecanla” neden bu çıkış kapısı kapalı yada neden yerden bu kadar yüksek diye kendimize” soru sormamız engellenir.
Yangın Merdiveni Yönetmeliği
Dünya standartlarında yangın merdivenleri ölçüleri ve kullanım koşulları bellidir. Kişi sayasına göre en az ”1-50” arasında olduğu zaman, çıkış genişliği 80 cm iken, 200 kişiden fazla olan yerlerde ise genişlik 150 cm’ye kadar çıkmaktadır. Bununla beraber, 200 kişiden fazla olan mekanlarda, kaçış kapılarının dışarı açılan noktasında, genişlemesi yönünde görüşler belirtilmiştir.
Güvenlik açısından yangın merdivenleri eğer, bina içerisinde ise, sadece yangın merdivenine ait bir havalandırma bacası olmalıdır, yangın merdiveni için kullanılan malzemenin, yangına en az 90 dakika dayanıklı olması gerekmektedir. Yangın sırasında, yangın merdiveni olan bölüme duman geçişi olması durumda ise, güç kaynağını binada ki elektrik sisteminden almayan, kendine özgü güç sistemi olan mekanik havalandırma sistemleri yapılmalıdır. Yangın merdiveni, bina dışında ise, korkuluklar eklenmeli, merdiven çıkış noktasında kapının kendinden açılması sağlanmalıdır. Her iki durumda da, bodrum katında ki, merdiven çıkış kapısının, itfaiyecilerin kolaylıkla girmesini sağlayacak ölçüde olması gerekmektedir. Aksi durumda ise, gereken müdahale zamanında yapılmayacak ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkacaktır.
Bu makalemde ise, insanlar nezdinde çok sıradan olan ve günlük hayatta konusu bile geçmeyen, yangın merdiveni sistemleri, olası bir yangın, doğal afet ve terörist saldırısında, bizi hayata bağlayacak olan en temel sistem olduğunun altını çizdim.
Aşağıdaki görselde ise bir adet yangın kaçış planı örneğini inceleyebilirsiniz.
Diğer yazımdan doğalgaz kullanımı püf noktaları hakkında bilgi alabilirsiniz.