Enerji ihtiyacımız, nüfus artışı ve sanayinin gelişmesi ile günden güne artıyor ve yeni yöntemler bularak bu alanda talebi karşılamaya çalışıyoruz fakat insanoğlu olarak daha fazla enerjiye ihtiyacımız olduğu yatsınamaz bir gerçektir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından da fosil yakıtlardan alınan verimin alınamaması yeni arayışlara insanları itmiştir. Bu yazımda aslında böyle kıyada köşede kalamayacak kadar yüksek enerji potansiyeline sahip doğal enerji kaynağı olan metan buzu veya metan hidrat dan bahsedeceğim.
Metan hidrat’ı kısaca tanımlarsak “Dünya’nın en büyük doğal gaz kaynağı olup derin okyanus tabanlarında ve donmuş karasal bölgelerin derin noktalarında bulunur.” Metan hidrat molekül yapısı olarak etrafı kafes şeklinde su molekülü olan merkezinde metan molekülü bulunduran bir çeşit hidrokarbondur. Yazının devamında metan hidrat için en uygun basınç – sıcaklık ve ısı değerlerini göreceğiniz bir grafik olacak. Elde edilip enerjiye çevrilmesi gerçekten zor ve maliyetli olması birçok enerji şirketini metan hidrat’dan uzak tutmuştur. Türkiye de Karadeniz’in Rusya’ya yakın bölgesinde yer aldığına dair bilgiler mevcuttur.
Metan hidrat rezerv olarak petrol, kömür ve doğal gaz rezervlerinden daha çok hacme sahiptir. Özellikle “Antartika” da çok yüksek oranda bulunuyor çünkü gerekli şartların rezerv için en uygun olduğu bölgedir.
Metan hidrat 500 m – 10000 m derinliğinde ve 15 MPa – 100 MPa basınca sahip bir ortamda fiziksel ve kimyasal özelliğini korur bundan dolayı geleneksel sondaj teknolojisi ile metan hidratı çıkarma işlemini gerçekleştirmek metan hidrat için gerekli olan basınç düzeyini bozacağı için direk erimeye başlayacak bundan dolayı metan hidrat’dan yararlanılamayacak.
Metan hidratın keşfedilmeye açık yani daha keşfedilmemiş rezerv miktarı dudak uçuklatıcı buyurun sayılarla sizleri şaşırtayım tahmin edilen rezerv miktarı; 707 milyar metreküp – 44 trilyon metreküp arasında olduğu yapılan çalışmaların doğrultusunda belirtiliyor.
Bugün metan hidrat nerede ve kimler tarafından üretiliyor? sorusuna ise 2012 yılında Amerika ve Japonya ortaklığı ile Alaska’nın Kuzey kesiminde Ignik Sikumi adında kurulmuş sondaj tesisi ile yapılan işlem sırası şu şekilde; karbondioksit enjekte ederek buzun içindeki metan ile karbondioksit yer değiştiriyor metanı serbest bırakıp çekiyorlar bu şekilde elde ediyorlar.
Gelecekte ama bu hızla yakın bir gelecekte metan hidratın petrol ve türevleri gibi rahatça ve sorunsuz bir şekilde üretilmesi ile enerji ihtiyacımız yüksek oranda karşılanabilir.
Kaynak;
geology.com/articles/methane-hydrates