Winglet uçağın verimliliğini arttırmak için kullanılan bir kanat ucu tasarımıdır. Günümüzde artan yakıt fiyatları karşısında yeni nesil uçaklarda yakıt tassarufunu sağlayan, uçakların performansını iyileştiren ve uçağın mali değerini artıran bir komponenttir. “Uçaklarda kaldırma kuvveti nasıl oluşur” başlıklı yazımızda bahsettiğimiz gibi uçaklar havada tutunabilmesi için gerekli olan kaldırma kuvvetini kanadın altına meydana gelen basınç sayesinde sağlar. Basınç farkından dolayı kanat üzerinden akan hava kanat ucunu (wingtip) terk ederken kanat ucu girdapları (vorteksler) oluşur. Bu girdapların şiddeti bir takım parametlere (uçağın ağırlığına, hızına ve kanat yapısına) göre değişebilmektedir.
Uçakların faal olduğu tüm zamanlarda (kalkış zamanı, tekerlek koyması dahil) oluşan bu kanat ucu girdaplarını önlemek için bilim insanları kanat uçlarına takılan ve winglet adı verilen parçaları geliştirerek havayolu şirketlerinin işletme maliyetlerinin düşürülmesini sağlamışlardır.
Tek parçadan oluşan wingletlerin dışarı ve yukarı doğru yaptığı kıvrımın eğimli olmasının, sürtünmeyi azalttığı ve de itiş performansını artırdığı görülmüştür. Wingletlerin Boeing 737 uçağının menzilini yaklaşık 240 kilometre artırdığı hesaplanmıştır.
Wingletler kanat ucu girdaplarını (vorteksleri) azaltmasının yanı sıra total kalkış ağırlığını artırma, motorun daha verimli çalışmasını sağlama, uçakların daha az zamanda irtifa kazanmasına olanak sağladığı görülmüştür. Boeing 737NG wingletleri kanatlara hafif eğim verilerek monte edilmiştir. Bu şekilde drag azaltılarak uzun mesafe uçuşlarda %4 enerji tasarrufu sağlanmıştır.
Airbus 319 uçağında ise winglet stall’dan kaçınmak amacıyla üretilmiştir. Airbus sharklet 2012 yılı sonlarında A320 modeline takıldı. %3,5 yakıt tasarrufu amaçladı fakat Aviation Partners Boeing şirketinin eğimli wingletine çok benziyordu ve aralarında dava açıldı.
Boeing yeni dual-feather wingleti 737 MAX uçağı için üretti. Eğimli wingletten ek olarak %1,5 daha fazla yakut tasarrufu edildiğini açıkladı. Boeing 737’ye Split Scimitar adı verilen yeni kanat ucu ve aşağı doğru bir çıkıntı ekleyerek %2 daha fazla yakıttan tasarruf etmeyi başarmış.
Ülkemizde THY Teknik, winglet imalatçısı APB (Aviation partner Boeing) firmasının onaylı bir Modifikasyon Merkezidir.