Bu yazımda veri güvenliği uzmanlığı hakkında bilgi vereceğim. Bir organizasyonun süreçlerine kesintisiz devam edebilmesi için birçok güvenlik önlemi alması gerekebilir. Örneğin, binanın güvenliği, çalışanların güvenliği, veri güvenliği gibi korumak ve gözetmek zorunda oldukları süreçler bulunmaktadır.
Veri güvenliği uzmanı, sektörü ne olursa olsun bir organizasyonun süreç ve verilerinin güvenliğinden sorumludur. Genel anlamda, organizasyonun yapısına uygun olacak şekilde incelemeler yapılır ve güvenlik süreçleri, riskleri, derecelendirmeleri yapılarak, alınması gereken önlem ve uyulması gereken protokolleri belirler.
Veri Güvenliği Uzmanlarının Görevleri
Veri güvenliği uzmanları, organizasyonların prensiplerine, misyonuna ve vizyonuna uygun bir şekilde organizasyonun güvenliğini sağlamaya çalışırlar. Bunu yaparken, organizasyon için hangi veri ne öneme sahip kategorilendirmelidir. Örneğin, bazı veriler sadece organizasyon sınırlarında ve çalışanlarınca bilinmeli ve organizasyon sınırları içinde paylaşılmalıdır. Bazı veriler ise organizasyonun birlikte iş yaptığı partnerler ile de paylaşılabilir. Verinin gizlilik derecesine göre, veri güvenliği süreçleri değişecektir. Hangi çalışanların ne kadar yetkisi olmalı, hangi verilere ulaşmalı sorularını cevaplayarak veri güvenliği organizasyon içinde de sınıflandırılarak korunmaya çalışılır.
Veri güvenliği uzmanları, bir organizasyondaki güvenlik süreçlerini oluşturabileceği gibi sadece denetlemekten de sorumlu olabilirler. Bir organizasyonda uygulanan veri güvenliği süreçlerinin bazı devlet tarafından belirlenen standartları ve zorunlulukları olabilir. Bu standart ve zorunlulukların tam olarak uygulanıp uygulanmadığını denetlemek veri güvenliği uzmanlarının görevleri arasındadır.
Veri güvenliği uzmanları organizasyon için kritik süreçleri ve bu süreçler için riskleri belirleyip, bu süreçleri ve riskleri önceliklendirir. Bu işlem sonucunda ise hangi sürecin daha kritik olduğu ve bu süreç için mevcut yüksek riskli tehditleri saptayarak, önlem alınması için organizasyonlara gerekli aksiyonları belirler. Bu işleme risk yönetimi ve iş sürekliliği yönetimi denmektedir. Veri güvenliği ve organizasyonun kesintisiz çalışabilmesi için veri güvenliği uzmanları bu iki işlemi organizasyonun yapısına uygun bir şekilde yapmalıdır. Her önlem her organizasyonun özelinde uygun olmayabilir.
Veri güvenliği uzmanlarının görevleri arasında organizasyonda çalışan bireylerin de güvenlik süreçleri ve protokollerine hâkim olmasını ve bunlara uymasını sağlamak da vardır. Organizasyonda çalışan bireyler, yani elemanlar, organizasyon için en büyük tehdit kabul edilir ve veri güvenliği uzmanları bir takım sosyal mühendislik testleri ile çalışanları, veri güvenliğinde olası ataklara karşı bilinçlendirir.
Veri Güvenliği Uzmanlığı Maaşları
Veri güvenliği uzmanları Türkiye standartlarında haftada 40-45 saat çalışmaktadırlar. Bazı organizasyonlar, bu tür pozisyonda çalışan kişilerin, olası siber güvenlik olaylarına hızlı aksiyon almaları için 7/24 çalışmasını beklemektedirler.
Veri güvenliği uzmanları organizasyonlar için oldukça önemlidirler. Büyük kayıpların olmasını engelleme ve iş sürekliliği sağladıkları, çalışanları bilgilendirdikleri için özetle organizasyonda ayrı bir yeri vardır. Yeni mezunlar, ayda ortalama 2000 Türk lirası ile 2500 Türk lirası arağında bir kazanç sağlayacaklardır. Deneyim edindikçe, yıllar içerisinde bu rakam 8000 ve 9000 Türk lirası şeklinde değişiklik gösterecektir. Bu rakamlar yaklaşık değerlerdir. Kesinliği yoktur.