Komşu gezegen olan Venüs, birçok yönden garip ve içi sürprizlerle dolu gizemli bir gezegendir. Yeni oluşumlar da dahil olmak üzere, Venüs diğer gezegenlerin aksi yönünde dönmektedir. Bu fizik olayı, gezegende güneşin batıdan doğmasına sebep olmaktadır. Bu durum ise, onun kendi ekseni etrafındaki turunu 243 günde, güneş çevresindeki dönüşünü 224 günde tamamlamasına yol açar.
Ters Dönme Teorileri
Birçok bilim insanı, bu uzun günlerin, güneşin gezegen üzerindeki güçlü etkisinin bir sonucu olduğuna inanır.
Fransız araştırma enstitüsünden astronomi alanında etkin ekip, Nature dergisinde yayınlanan açıklamalarıyla konu hakkında iki farklı teori geliştirdikleri görülür.
Teori 1
Mevcut teori ile Venüs başlangıçta diğer gezegenlerin çoğuyla birlikte aynı yönde döndüğü ve bir şekilde bu durumun hala sürdüğü söylenir. Başka bir ifadeyle, gezegen aslında her zamanki gibi aynı yöne döner. Yani baş aşağı şekilde. Böylece diğer gezegenlerden ona bakıldığında, bu bakış açısı ile dönüşün geriye dönük görünmesi sağlanır. Bilim insanları, güneşin gezegenin çok yoğun atmosferindeki çekim kuvvetinin güçlü atmosferik gelgitlere neden olabileceğini savunurlar. Gezegenin mantosu ve çekirdeği arasındaki sürtünme ile birleşen bu tür gelgitler ters dönmeye neden olmuş olabilmektedir.
Teori 2
Bilim insanları, Venüs’ün hiç dönmediğini iddia etmektedirler. Aslında, hareketinin yavaşlayarak sıfır noktasına geldiğini, durduğunu, sonra ters yönde harekete geçtiğini açıklarlar. İfade edilen faktörleri ve diğer gezegenlerden gelen gelgit etkilerini dikkate alan ekip, Venüs’ün ekseninin gezegenin evrimi boyunca çeşitli pozisyonlara kaymış olabileceği sonucuna varırlar. Çevrilip çevirmemesine bakılmaksızın, her iki yönde dört sabit dönme statüsünden birine yerleşmek zorunludur. Araştırmacılar, Venüs’ün iki dönme durumundan birinde daha istikrarlı olacağını eklerler.
Yani özünde, Venüs’ün yanlış yoldan dönmeye başlamasından önce bir zaman sorunu mevcuttur.