Ana SayfaBiyomühendislikVeinViewer Cihazı: Kollarımızı Morluklardan Kurtaracak Teknoloji

VeinViewer Cihazı: Kollarımızı Morluklardan Kurtaracak Teknoloji

Birçoğumuzun özellikle çocukların en büyük korkularından biri kan aldırmak. Sebepleri ise damarın zor bulunmasından dolayı yapılan birden fazla denemeler, acı ve morluklar oluşturan damar patlamaları. Genelde bu sorunu çoğumuz hemşirelerin işini düzgün yapamamasına veya acemiliğine bağlasak da bu, hastanın damarının derisinin fazla altında olmasından, ten renginden veya obeziteden de kaynaklanabiliyor. Fakat sorun neden kaynaklanırsa kaynaklansın biyomedikal teknolojisi bu sorunun çözümünü bize Veinviewer cihazı ile sunuyor.

Veinviewer cihazı damarın kolayca tespit edilmesini sağlayarak kan alımını kolaylaştırıyor. Cihazın temel prensibi kandaki alyuvarlarda bulunan hemoglobinin kızılötesi ışınları soğurması özelliğinden yararlanılarak damarların diğer dokulardan farklı olarak görüntülenmesinin sağlanması. Cilt altında yer alan 8-10 mm derinliğindeki toplar damarlar bu prensip ile görüntüleniyor. Cihazda bulunan dijital kamera aracılığıyla ile alınan görüntü bilgisayara aktarılıyor. Görüntü bilgisayar tarafından işlenerek aynı boyutta yüksek çözünürlükte yeni bir görüntü oluşuyor. Tespit edilen damarlar siyah renkte, damar bulunmayan yerler parlak yeşil renkte olmak üzere yüksek çözünürlükte tekrar cilde yansıyor. Böylece damarın bulunamaması sebebiyle iğnenin birden fazla batırılması veya damarın patlaması sorunu ortadan kalkarak damardan kan alınabiliyor.

Veinviewer

Veinviewer cihazının tasarımı Cristie Medical Holdings’e ait. İlk olarak 2006 yılında ABD’de kullanılmaya başlanan bu cihaz, Türkiye’de ilk defa 2008 yılında Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde kullanılmaya başlandı.

Veinviewer cihazının herhangi bir ek malzeme veya jel kullanımı gerektirmemesi büyük bir avantaj sağlıyor. Aynı zamanda cihaz taşınabilir olması sayesinde yer değiştirerek rahatça kullanılabiliyor. Damar arama problemi olmadığı için daha hızlı ve kolay bir şekilde kan alınabiliyor. Hemşireler bu sayede işini daha kolay ve sorunsuz şekilde hallediyor. Hastalar özellikle çocuklar ise rahat ve güvenli bir şekilde kan verebiliyor.

Cihaz ısı ve radyasyon oluşturmuyor. Bu yüzden hamilelerde kullanımı da bir tehlike oluşturmuyor. Fakat ışık kaynağı doğrudan gözlere doğrultulmaması ve üreticinin tavsiyesine göre göz kırpma refleksinin hasar gördüğü insanlarda kullanılırken dikkatli olunması gerekiyor.

Veinviewer sayesinde ne kadar kolay kan alındığını alttaki videodan da görebilirsiniz :)

Kaynaklar

  1. isites.info/pastconferences/isites2014/isites2014/papers/C10-ISITES2014ID116.pdfmedimagazin.com.tr/ana-sayfa/kategorisiz/tr-damar-goruntuleme-cihazi-veinviewer-turk
  2. iye8217de-1-666-16858.html
  3. christiemed.com
Müzeyyen Nur Gökkaya
Müzeyyen Nur Gökkaya
Afyon Kocatepe Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği mezunuyum. Bu zamana kadar eğitimimden, iş tecrübelerimde ve kişisel araştırmalarımdan edindiğim ve hala edinmeye devam ettiğim bilgilerimi sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarım.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?