Ana SayfaElektrik ve Elektronik MühendisliğiV/I Tester Sistemler İle Elektronik Arıza Tespiti

V/I Tester Sistemler İle Elektronik Arıza Tespiti

Bu yazımda sizlere, elektronik bakım-onarım alanında çok yaygın olarak kullanılan V/I test yardımıyla arıza tespitinden bahsetmeye çalışacağım.

Teknolojinin, fiziksel yapılardan, kimyasal ve dijital yapılara doğru evirildiği bir dönemde, geleneksel arıza tespit metotlarının geçerliliğini yitirmekte olduğunu görüyoruz. Elektronik komponentler, kimyasal alaşım ve madde gruplarından meydana geldiği için, deformasyon tespiti çoğu zaman gözle yapılamamaktadır. Maddeler yanma sonrası karbonlaşır. Yani basit tabirle kömürleşir. Bu noktada gözle görülür kararmalar rahatlıkla tespit edilebilir. Ancak, elektronik malzemenin dışında bir kararma olmaması, o malzemenin sağlam olduğu anlamına gelmez.

Tam da bu noktada imdadımıza V/I Tester sistemler yetişiyor. Her elektronik komponentin bir Voltaj-Akım karakteristiği vardır. Yani her komponent eşsiz bir Empedans’a sahiptir. Malzemenin, elektrik akımına karşı gösterdiği mukavemetin, belirli bir koordinat düzleminde grafize edilmesi, sağlam-arızalı komponent tespitinde oldukça başarılı sonuçlar verebilmektedir. Sağlam bir komponentin, V/I grafiği ile şüphelenilen bir komponentin V/I grafiği mukayese edilerek, malzemenin olması gereken karakteristiği gösterip göstermediği rahatlıkla tespit edilebilir.

V-I Tester sistemler

Yukarıdaki şekillerde, sağlam ve arızalı bir direncin, V/I karakteristik sistemindeki görüntüleri yer almaktadır. Söz konusu grafik, direncin değerine ya da uygulanan gerilime göre açısal değişiklikler gösterebilir. Ancak, şekil itibariyle doğrusal bir görüntü oluşturmalıdır. Aksi durumlarda direnç arızalıdır.

Aynı mantıkla hareket edersek, diğer elektronik komponentlerin de arıza tespitlerini yapabiliriz. Aşağıda çeşitli komponentlere ait sağlam V/I karakteristik eğrileri görülmektedir.

V-I Tester Sistemler İle Elektornik Arıza Tespiti

Bugün, V/I Tester ile arıza tespit yöntemlerine basit bir giriş yapmaya çalıştık. İlerleyen yazılarımda, daha detaylı açıklamalar ve örnek uygulamalara da yer vereceğim.

Sürç-i lisan ettiysek affola. Sağlıcakla kalın.

Doguş Demirel
Doguş Demirel
Doğuş DEMİREL, 1988 yılında Manisa' da dünyaya geldi. Çok küçük yaşlarda başladığı, el işi ve hobi faaliyetleri, ilerideki mesleğinin temellerini atmıştı. El becerisi bakımından çok yetenekli olmasına karşın, başarılı bir öğrencilik hayatı geçirmedi. Atatürk Üniversitesi'nde Endüstriyel Elektronik Ön lisans programından mezun oldu. Yaşadığı bölge, sanayileşme açısından gelişmiş bir yer olduğu için, çeşitli endüstri firmalarında Tekniker olarak görev aldı. Şu an özel bir firmada Elektronik Bakım-Onarım Sorumlusu olarak çalışma hayatına devam etmektedir. Ayrıca, Milli endüstrimizin ve bilimsel faaliyetlerimizin gelişmesi adına, kendi bildiği ve keşfettiği bir takım teknik bilgileri, blog yazıları aracılığıyla paylaşıma sunmaktadır.

4 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
4 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?