Öncelikle GÖKTÜRK-1 i tanımaya ne dersiniz? Göktürk-1 uydusu ne zaman fırlatıldı? Türkiye’nin yeni gözdesi olan GÖKTÜRK-1 gözlem uydusu 5 Aralık 2016 tarihinde Türkiye saati ile 16:51 de yörüngesinde yerini almak üzere fırlatıldı. Fırlatma işlemi Fransız Guyanasında bulunan Kourou fırlatma merkezinde gerçekleştirildi.
GÖKTÜRK-1 dünya çevresinde yaklaşık 90 dakika da bir tur atacak ve yüksek çözünürlüklü özelliğiyle 60 binden fazla görüntü çekmesi umuluyor. Türkiye üzerinden geçişlerinde ise dünyanın farklı yerlerinden aldığı görüntüleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uydu Yer istasyonuna aktaracak. Uydunun bütün özellikleri internette yer almadığından sadece bu özelliklerine bakarak yorumlayabiliyoruz. Uydumuz için söylenen şeylerden biri de casus olduğu. Casus denmesinin sebebi ise yüksek çözünürlüğe sahip olarak tanınması. Ve bilmediğimiz özellikleriyle sırrını korumakta.
Peki neden GÖKTÜRK-1 yapıldı? Gelin bir de bu sebeplere bakalım. Aslında GÖKTÜRK-1 için kardeş dememiz de bir sakınca yok bence. Çünkü yapılan ilk gözlem uydumuz değil daha da öncesinde 18 Aralık 2012 de GÖKTÜRK-2 fırlatılmıştı. Yapımına 2007 yılında başlanan GÖKTÜRK-2 5 yıllık bir süre zarfında tamamlanmıştı. GÖKTÜRK-1 ise 2009 da Milli Savunma Bakanlığı ve Finmeccanica/Thales Grubu ortak girişim şirketi Telespazio arasında imzalanmıştır. Aselsan ve TUSAŞ tarafından atılan adımlar ile ortaya çıkan Göktürk-1 Uydusu, proje yüklenicisi olan İtalyan uzay firması Telespazio tarafından tasarlandı ve geliştirildi. 2010 yılında başlanan yapımı 7 yıl sürmüştür. GÖKTÜRK-2 nin ise daha önce fırlatılmasının nedeni ülkeler arası ticari ve siyasi anlaşmazlıklar olduğuydu.
Asıl sorumuza gelirsek GÖKTÜRK-1 ilkine kıyasla daha yüksek çözünürlüktedir. Tek sebep tabi ki bu değil. GÖKTÜRK-1 in asıl amacı coğrafi kısıtlama olmaksızın dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askeri istihbarat amaçlı, yüksek çözünürlüklü görüntü elde etmektir. Askeri amacının dışında doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, orman alanlarının kontrolü ve daha pek çok sivil alanda görüntü ihtiyacını karşılayacaktır. 2019 da ise bir gözlem uydumuz daha uzaydaki yerini almaya hazırlanıyor. Bakalım GÖKTÜRK-1 den farkı neler olacak. Ben sabırla bekliyorum.