Uzayda Neden Hava Yoktur

Aslında soru şu şekilde olmalı: Hava Nedir? Dünya’da neden hava vardır?

Bildiğimiz gibi hava çeşitli gazlardan oluşan ve canlıların solunumuna yarayan akışkan bir gaz karışımıdır. Havanın içerisinde çok miktarda azot (N2), azotun yarısından daha az oksijen (O2), eser miktarda ise Argon (Ar) ve Karbondioksit (CO2) mevcut. (Karbondioksit miktarı azalıp çoğalabilir.)

Hava aslında atmosferin bir bölümüdür. Zaten atmosferin diğer bir adı da “Hava Küre” dir. Bizim soluyabildiğimiz ve yaşam kaynağımız olan bileşiklerin bulunduğu kısım 150 km lik atmosferin yalnızca 12 km sinde mevcut durumda. Yani biz yükseldikçe solumamız zorlaşır ve hava tabakasının yoğunluğu azalır.

Uçakta yolculuk yaparken bir delik oluştuğunda, deliğe elektrikli süpürge bağlanmışcasına vakum oluşturması işte bu yoğunluk ve basınç farkından kaynaklanır. Uçakta rahat nefes alabilelim diye yüksek basınç vardır. Bu yüksek basınç, oluşan delikten dışarıdaki alçak basınca doğru yönelme gösterir. (Yoğun olandan az yoğun olana aktarım olur. Örneğin: Denizaltı gemisinde açılan deliğe de su dolacağı gibi.)

Böyle bir durumda pilot hemen uçağı alçaltmaya başlar. Pilotun alçak irtifaya inmesinin asıl nedeni; insanların soluyabileceği havanın alçaklarda bulunmasıdır. Tabi her şeyden önce yüksek irtifadayken oksijen maskesini takmayı beceremezsek, alçak irtifalara geldiğimizde rüyalar aleminde geziniyor, bir F16 ile neredeyse yerden 10 metre yükseklikte alçak uçuş gösterisi düzenliyor olabiliriz.

Her gezegenin bir atmosferi var. Peki neden onlarda hava yok diye soralım.

gezegenlerin atmosferiBu fotoğrafta da görebileceğimiz gibi aslında sadece Dünya’nın atmosferinde biz soluduktan sonra vücudumuz için yararlı ve hayatımızı sürdürebileceğimiz gazları içerdiğini farkediyoruz. Örneğin bizde yağmur yağıyor, e Satürn’ün uydusu Titan’da da yağmur yağıyor. Peki orada neden yaşam kurmuyoruz? Çok uzak diye mi? Aslında hayır. Titanın

Hava olayları Cassini uzay aracı tarafından gözlemlendi. Aslında orada yağan yağmur su yağmuru değil, sıvı metan yağmuru.

Bu yüzden döngüler benzer olsa da, her gezegenin bir atmosferi veya Dünya’ya benzer döngüleri olan gök cisimleri bulunsa da, hala bir tane “Dünya” var.

Şuradan 12 km sonra nefes alamıyorsak, durup Dünyamızı daha güzel bir yer haline getirmeye çalışmaktan başka hiç bir işimiz yok.

Saygılarımla.

Konuk Yazar
Konuk Yazar
Konuk yazarlarımız tarafından sitemize yollanan yazılar bu hesaptan yayınlanmaktadır. İsimsiz yazı yayınlamak istiyorsanız iletişim bölümünden sizlerde yazılarınızı yollayabilirsiniz.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?