Uzayda cerrahi bir operasyonu geleceğin astronotları, cerrahi müdahale gerektirebilecek yaralanmalar karşısında bunu başarmak zorundalar. Peki ama nasıl? Açıkçası henüz bilmiyoruz. Yerçekimsiz ortamda gerçekleştirilebilmesi pek mümkün görünmüyor. Ancak yapay yerçekimi devreye girdiğinde başarılabilir.
Geçtiğimiz yıl İngiliz araştırmacıların gerçekleştiriği bir çalışma, uzay görevlerindeki operasyonlarda birçok sorunun baş gösterebileceğini gözler önüne serdi. Son 60 yıllık bilimsel literatürü tarayan araştırmacılar, böyle zorlu bir görevin yapay zeka robotları ya da robot cerrahlara teslim edilemeyeceğini, mutlaka çok iyi eğitilmiş insan cerrahlar tarafından uygulanması gerektiğini söylüyor. Çünkü kısıtlı koşullarda yürütülecek bu operasyonlarda sadece insanların sahip olabildiği bir beceriye ihtiyaç var; doğaçlama çözüm üretimi.
Ancak böyle bir kurguda, insan cerrahın minik bir hastaneye sahip olması da gerekir. Araştırmacılara göre, bu durum işi biraz daha zorlaştırıyor. Çünkü insanlı uzay görevlerindeki en sınırlandırıcı faktörlerden biri, yer sorunu.
Şu anda elimizdeki en gelişmiş uzay ilk yardımı sistemi Avrupa Uzay İstasyonu’nda kullanılmakta. Şöyle söyleyelim, mahallenizdeki halka açık yüzme havuzunda bulunan ilk yardım merkezinden pek de farklı değil. Sebebi yine yer sorunu. İlk insanlı uçuşlar, filmlerde gördüklerimiz gibi konforlu uzay gemileriyle değil, belirli bir yük limiti olan, bu nedenle her detayın iyice düşünüldüğü, gelişmiş cerrahi müdahale ekipmanlarının sığdırılamayacağı araçlarla yapılacak. Dolasıyla, böyle bir ortamda sadece en elverişli malzemelere yer var.
Özetle gelecekte kaçınılmaz olarak gerçekleştirmek zorunda kalacak olsak da henüz bu operasyonların nasıl yürütülebileceğini bilmiyoruz. Belki iş yine robot cerrahlara kalacak ama her şeyden önce uzay yolculuklarına uygun tıbbi müdahale ortamının tasarlanması gerekiyor. Kısaca henüz değil ama bu, üzerinde çalışılan bir konu.