Ana SayfaBilimUzaya Gönderilmiş En Büyük 7 Araç

Uzaya Gönderilmiş En Büyük 7 Araç

Uzay her zaman insanoğlunun merak ettiği ve araştırmaktan yılmadığı bir yer olmuştur. Bunun için yıllardır süre gelen mühendislik ve bilimin çatısı altında makineler, araçlar ve roketler üretilmiş gidebildiğimiz yere kadar giderek uzaydan hep haberdar olmak istemişizdir bu sayede yeni araçlar tasarlanmış ve icat edilmiştir. Şimdi okuyacağınız bu yazı sizleri hayretlere düşürecek insanoğlunun uzay misyonu için yapmış olduğu en büyük 7 aracı içeriyor.

1 – Uluslararası Uzay İstasyonu

Uluslararası Uzay İstasyonu 108 metre uzunluğunda 74 metre genişliğinde ve bir futbol sahasından daha büyük ölçülere sahip.Ağırlığı 450 ton ve Skylab aracından daha büyük boyutlara sahip. Üzerinde Güneş panelleri bulunan araç bu sayede kendine güç sağlayabiliyor. Yapımı 2011 yılında bitmiştir.

2 – SATURN V – (SATÜRN 5)

Florida Kennedy Uzay İstasyonunda bulunan bu uzay aracı NASA tarafından 13 kez uzay görevi için kullanılmıştır. Satürn 5 hala en uzun, en ağır ve en güçlü roketleri içeren araç olarak yörüngeye gönderilmiş araç olarak unvanını koruyor. Satürn V ‘ in uzunluğu 110 metre ve alçak Dünya yörüngesi seviyesine kadar tam tamına 310,000 pound (140,613 kg) taşıma kapasitesine sahip.

saturn 53 – MIR

Amerika Birleşik Devletlerinin dışında uzaya istasyon gönderen ilk devlet olan Rusya ise Russian MIR adında 1986 yılında yapılmış olan bu uzay aracı ise 309,000 pound (140,160 kg) ağırlığında ve boyutları ise 32 metreye 30 metre şeklindedir. Uluslararası Uzay İstasyonunun gölgesinde kalmıştır.

mir4 – Hubble Uzay Teleskobu

Hubble Uzay Teleskobu uzay araştırmaları için gerçekten de kilit taşı görevi görüyor desek yalan olmaz göreve başladığı günden beri 1,3 milyondan daha fazla gözlem yapmıştır. Kendi sınıfının en büyüğüdür. Ağırlığı ise 12,246 ton ve bu sayı iki yetişkin Afrika Filinin ağırlığına eşit aynı zamanda uzunluğu ise 13,25 metredir. 0.007 arc saniye işaretleme hassasiyetine sahip astronometri ölçüsü kullanılır.

hubble uzay teleskobu5 – Skylab

Skylab en büyük olmasa bile ilk olma özelliğini taşır. Yörüngeye yerleşmesi 1973 de başlamış ve 1979 yılında tam olarak başarmıştır. Ağırlığı 170,000 pound (77,110 kg) dur. Skylab gövdesinde astronotlar için çalışma alanı ve solar rasathane(gözlemevi) bulunur.

skylab6 – Envisat 

Envisat (Environment Satellite) hala en büyüklerden biri olma unvanını taşıyor. Görevine 2002 yılında başlayan uydu Fransız Guyanası olarak bilinen bölgeden Ariane 5 ile gönderilmiştir. Ağırlığı 8210 kg. ve uzunluğu ise 10 metredir. Ancak bu uydu ile bağlantı 2012 yılında kopmuştur ama hala yörüngede bulunmaktadır.envisat

7 – Otomatikleştirilmiş Transfer Aracı

Bu araç bir çeşit uzay deposu ve uzay çalışmalarında astronotların kullanması için gereken teçhizat,yemek,oksijen ve destek ünitelerini içeren Avrupa Uzay Ajansı tarafından uzaya gönderilen en ağır araçtır. Araç içinde insansız bir uzay aracı ve kendi ağırlığı ile beraber 777 tonluk bir ağırlık uzaya gönderilebilmiştir. Destek görevini tamamladıktan aracın içi çöp ile doldurulup Pasifik Okyanusunda yakılmıştır.

otomatikleştirilmiş transfer aracıKaynak; Popular Mechanics

Kürşat Kılıç
Kürşat Kılıç
Bilim,teknoloji ve mühendislikte her konuya meraklı ve yabancı popüler bilim sayfalarından haberleri ve makaleleri Türkçe'ye kazandırıyor. Öğrenme felsefesi eager to learn olan Kürşat KILIÇ'ın eğitim aldığı alan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Maden Mühendisliği olup eğitimine İtalya'da bulunan Politecnico Di Torino da Master düzeyinde devam edecek.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?