Ana SayfaHavacılık ve Uzay MühendisliğiUzay İstasyonunda Yapılan Deneylerin Amaçları Nedir

Uzay İstasyonunda Yapılan Deneylerin Amaçları Nedir

Ekim ayında Uluslararası Uzay İstasyonuna yollanan kargo neydi? Cygnus uzay aracı, 2000 kg’dan fazla bilim, malzeme ve ekipman taşıyan seferini 16 ekim pazar günü Virginia saatiyle 20:03’de Wallops Uçuş Tesisinde gerçekleştirdi. Uluslararası uzay istasyonuna taşınan kargoda neler bulunmaktaydı? Yeni fen deneylerinin neler olduğunu öğrenmek için bir göz atalım:

Soğuk Alev

Hiçbir görünür alevi olmayan düşük sıcaklık yanmaları soğuk alev olarak bilinir. Soğuk alev deneyi ile düşük yer çekiminde yakıt ve katkı maddelerinin çeşitli damlacıklarının, bu düşük sıcaklıkta yanma olayı incelenecek.

Neden bunun üzerinde çalışıyorlar? Bu deneyde elde edilen veriler bilim adamlarına daha verimli ileri düzey motorların geliştirilmesinde yardımcı olabileceği gibi yeni yakıtların uzay ve yeryüzü için kullanılabilir olmasını sağlayabilir.

Işık Efektleri

Işık oyunları günlük yaşantımızda ve sirkadiyen ritimlerde güçlü bir rol oynar. Gece vardiyaları ve uzay stresleri ile birlikte uzay istasyonlarındaki astronotların her 24 saatlik dilimde çoklu aydınlık ve karanlık döngülere maruz kalması uyku miktarlarını ve kalitesini etkilemekteydi.

isik-efektleri

Işık etkisi hakkında yapılacak testler ile mürettebat sağlığını geliştirme, daha düzenli bir çalışma ve dinlenme programına uygun vücut saatleriyle senkronize olarak tasarlanmış aydınlatma sistemleri geliştirilmesi amaçlanıyor.

Neden bu çalışma önemli? Uzay görevlerindeki aydınlatma manipulasyonu uyku ve sarkadiyan düzenlemeler için güvenilir, farmakolojik olmayan bir potansiyele sahip. Dünya üzerinde birçok insan gece vardiyasında çalışmaktadır. Dalga boyu ve yoğunluğu optimize edilmiş bir ortamda çalışmak, daha dinç bir iş gücü sağlayabilir. Uyanıklık durumu veya uyku gelişiminde fayda sağlaması hedeflenmektedir.

Akıllı Giyim

Kullanıcı dostu bir tablet uygulaması sayesinde astronotlara kişisel verilerin geniş bir yelpazede toplanması için yeni ve daha hızlı bir yol sağlar. EveryWear adı verilen deneyin testlerinde Fransız tasarımı bir teknoloji kullanılarak beslenme, uyku, egzersiz ve ilaç verileri kaydedilecek. Astronotlar bu anketleri doldurarak tıbbi ve klinik günlükleri uygulamada saklayacak. Astronotların egzersizleri boyunca kalp aktivitesi ve vücut pozisyonlarını kaydeden akıllı giysi ile veriler uygulamaya aktarılabilecek. Son olarak, her şeyin elle kaydedilmesi yerine, mürettebat üyeleri yemek paketlerinin barkotlarını tarayabilir ve gerçek zamanlı beslenme verileri takip edilebilir.

akilli-giyimEveryWear deneyi biyomedikal destek ve teknolojilerinin kullanılması için bir potansiyele sahiptir.

Hızlı Nötron Spektroskopisi

Dünya’nın manyetik alanının dışında, astronotlar uzay radyasyonuna maruz kalarak bağışıklık tepkileri azaltmakta, kanser riskleri oluşmaktaydı. Ayrıca bu radyasyon elektronik sistemleri de etkilemektedir.

hizli-notron-spektroskopisi

Hızlı Nötron Spektrometre (FNS) deneyi bilim adamlarına yüksek enerjili nötronları, uzay uçuşu sırasında mürettebat tarafından maruz kalınan radyasyon miktarının anlaşılmasında yardımcı olacak. Elektriksel nötr nötron parçacıkları ölçmek için yeni bir yöntem üzerinde de çalışmış olunacaktır.

Neden bu çalışma önemli? Gelişmiş ölçüm yöntemleri sayesinde Mars yolculuğu gibi, gelecekteki keşif görevlerinde mürettebatı korumaya yardımcı olması bekleniliyor.

Kaynak: nasa.tumblr.com/post/151845007619/what-cargo-is-launching-in-october-to-the

Furkan Gümüş
Furkan Gümüş
Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü mezunu. Yüksek lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde tamamladı. Doktora eğitimine Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği alanında devam ettiriyor. Uzmanlığı Robot ve Mekatronik Sistemler, Otomatik Kontrol, Mekanik Tasarım, Gömülü Sistem ve Kontrol Yazılımlarıdır.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?