Uzaktan eğitim (E-Öğretim ya da E-Learning) en temel anlamıyla çağımızın iletişim teknolojilerini kullanarak zaman ve mekan kısıtlaması kişilere eğitim almalarını sağlamadır. Kısacası uzaktan eğitim örgün eğitime alternatif bir eğitim modeli olarak düşünülse de aslında destekleyici niteliktedir. Şüphesiz ki ilerde teknolojik gelişmelerin daha da artmasıyla uzaktan eğitim ve benzeri eğitim modelleri daha da geliştirilerek eğitim sistemine katkı sağlayacaktır.
Uzaktan Eğitimin Özellikleri
- Uzaktan eğitimde kişi, kendisine en uygun zamanı belirleyerek eğitime istediği zaman aralığında devam etmektedir. Zaman konusunda bir engel bulunmamaktadır.
- Uzaktan eğitimde yer kısıtlaması yoktur. Birey kendisinin belirlediği herhangi bir yerde eğitimine devam edebilir.
- Uzaktan eğitim ile inisiyatif öğrenciye ait olduğundan, öğrenciler hangi derse ne kadar süre zaman ayıracağına kendisi karar vermektedir. Böylelikle öğrencilerde sorumluluk bilinci oluşmaktadır.
Uzaktan Eğitim Sisteminde Ders İşleyişi Nasıldır?
Bu eğitim sisteminde uygulanan yöntemler dersin içeriğine ve dersi alan öğrenci grubuna göre değişim göstermektedir. Bu sebepten ötürü uygulanan yöntem bir der için uygunken başka bir ders için uygun olmayabilir.
Uzaktan eğitim sisteminde derslerin işleyişi açık öğretim sistemiyle benzerlik gösterir. Alacağınız dersleri online ortamda takip ederek eğitiminizi devam ettirebilirsiniz. Uzaktan eğitim sisteminde eğitim senkron ve asenkron olarak iki türlü verilmektedir. Senkron eğitim sisteminde, önceden belirlenmiş gün ve saatte öğrenciler ve ders öğretmeni bilgisayar başına geçerek sanal bir sınıf oluşturulur. Bu sınıfta öğrenciler, ders öğretmenine dilediği gibi konuyla ilgili sorularını yönlendirebilir. Bu derslerde eğitim zamanı öğrencilere bağlı değildir. Fakat eğitim mekanı öğrencinin inisiyatifindedir.
Öğrenciler farklı farklı yerlerden online katılarak, sanal bir sınıf oluşturulur. Asenkron eğitim sisteminde ise bu durum farklıdır. Eğitim zaman ve mekan olarak bağımsızdır. Öğrenci kendisine açık olan dersleri istediği zaman giriş yaparak takip edebilir, yarım bıraktığı durumda ise sonraki girişinde kaldığı yerden devam edebilir. Ayrıca online hocalara sorular sorabilir, anında cevap alabilirsiniz. Eğer hocalar online değilse online oldukları zaman zaman öğrencinin sormuş olduğu soruya cevap vermektedir. Uzaktan eğitim sisteminde derslere devam etme durumu ders öğretmeni tarafından takip edilir ve öğrenciler bu derslerin %70’ ine katılmak zorundadırlar. Bu kuralı yerine getirmeyen öğrenciler dersten kalmış sayılır, final ya da bütünleme sınavına katılamazlar. Ancak bu durum her üniversiteye göre farklılık göstermektedir.
Bu eğitim sisteminde sınavlar önceden belirlenmiş gün ve saatte klasik ve çoktan seçmeli sınav yöntemiyle yapılabilmektedir. Ara sınavlarda çoğu zaman online uygulamalar tercih edilirken, final sınavlarında klasik ve yüz yüze yöntem tercih edilmektedir.