Uzaktan eğitim nasıl uygulanır sorusuna yanıt vermeden önce uzaktan eğitimin ne olduğundan bahsedelim. Uzaktan eğitim, öğrenci ile öğretmenin aynı ortamda bulunma olanağının olmadığı durumlarda eğitim sürecinin sürekliliğinin elektronik ortam üzerinden sağlanmasını ifade etmektedir. Bu eğitim yöntemi ile öğrenci ve öğretmen arasında bilgi alışverişini sağlayacak iletişim internet teknolojileri üzerinden sağlanmaktadır.
Uzaktan eğitimde ana bilgisayar üzerinden öğretmen videolu ve sesli olarak dersi anlatır. Öğrenciler ise videoyu izleyerek dersten faydalanırlar. Bazı sistemler öğrencilerin de derse aktif olarak katılmasını, mikrofon veya chat sistemleri yoluyla interaktif bir ders imkanını sağlamaktadır.
Uzaktan Eğitim Nerelerde Kullanılır?
Uzaktan eğitim son on yılda ciddi anlamda gelişme kazanmıştır. Üniversitelerin büyük bölümünde uzaktan eğitim dersleri aktif hale gelmiş ve öğrenciler tarafından büyük ilgi görmüştür. Hatta sadece okulların bünyesinde değil formasyon kuruluşları başta olmak üzere büyük şirketlerin eğitim ve geliştirme departmanları da personel gelişimi süreçlerinde uzaktan eğitim teknolojilerini kullanmaya başlamıştır. Bu gelişmeler uzaktan eğitimin gelecekte öneminin artacağını göstermektedir.
Uzaktan eğitim için büyük ölçüde internetin gelişmesi ile varlığını arttırdığını söyleyebiliriz. Yine de internetin yaygın olmadığı dönemlerde de mektup şeklinde ve sonrasında açık öğretim fakültelerinin kurulması ile aslında hayatımızda yer edinmişti. Açıköğretim Fakültesi için uzaktan eğitimin çıkış mantığı dersek yanlış olmaz. Bugün açıköğretim sistemlerinde video dersler, elektronik kitap olarak hazırlanmış dökümanlar gibi pek çok uzaktan eğitim materyali bulunmaktadır.
Uzaktan Eğitimi Kimler Tercih Eder?
Uzaktan eğitim genellikle çalışan bireyler tarafından tercih edilmektedir. Bunun esas sebebi bireylerin oldukları yerden ayrılmadan eğitim için vakit ayırabiliyor olmalarıdır. Uzaktan eğitime ofiste çalışırken, otobüste seyahat ederken, tatildeyken; aklınıza gelebilecek pek çok yerde eşlik edilebilmektedir.
Uzaktan Eğitim Faydaları
Uzaktan eğitim tüm öğrencilere fırsat eşitliği sunmaktadır. Sınıflarda önde oturan ve arkada oturan öğrencinin dersi algılama seviyesi farklılık gösterirken; uzaktan eğitim sürecinde tüm öğrenciler aynı görüntüyü almakta ve aynı sesleri işitmektedir.
Uzaktan eğitimin bir başka avantajı ise fiziksel engeli bulunan öğrencilerin eğitim hayatını sürdürmesinde önemli rol oynamasıdır. Geçmiş dönemlerde fiziksel engeli bulunan öğrencilerin eğitim alma imkanları kısıtlı ilen uzaktan eğitim ile birlikte eğitim imkanlarında da ciddi artışlar sağlanmıştır.
Günlük yaşama ara verme konusunda ciddi problemler yaratan askerlik ve gebelik gibi durumlar için uzaktan eğitim bir çözüm getirmiştir. Vatani görev veya gebelik sebebiyle eğitimine ara veren bireyler için uzaktan eğitim ciddi anlamda üretilmiş bir çözümdür.
Uzaktan eğitim, öğretim elemanlarının sınıf hakimiyeti oluşturmak için çaba harcamadan tüm enerjisini sınıfa vermesini sağlamaktadır. Böylece dersin verimi artmakta ve ders araç-gereçlerinden maksimum düzeyde verim alınmaktadır.