Uzaktan eğitim nedir? Öğrencinin ve öğretim görevlisinin zamandan ve mekandan bağımsız olarak sanal ortamda görüntülü ve sesli yaptıkları eğitim biçimine uzaktan eğitim denir. Bilgisayar ortamında yapılan bu eğitim hem öğrenci hem de eğitmen için büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
Ülkemizde son yıllarda yaygınlaşmaya başlamışsa da gelişmiş ülkeler yıllardır bu eğitim sistemini kullanmaktadır. Önceleri posta yoluyla ders dokümanlarının gönderilmesiyle başlayan sistem, gelişen teknolojiyle yerini sanal ortama bırakmıştır. Uzaktan eğitim veren üniversitelerimizin sayısı giderek artmaktadır. Bu sayı ülkemizdeki üniversitelerin % 85 ‘ ine tekabül etmektedir. İnsanların hayatını kolaylaştıran bu eğitim sisteminde kısa bir süre içerisinde tüm üniversiteler yerini alacaktır.
Uzaktan eğitim nasıl oluyor? Uzaktan eğitimle herhangi bir lisans ya da ön lisans programına başvurabilmek için üniversite sınavına girmeniz gerekiyor. Sınavdan aldığınız puana göre istediğiniz üniversitenin istediğiniz uzaktan eğitim programına başvuru yapıyorsunuz. Başvuru işleminden sonra tercih etiğiniz bölümlerden biri gelirse kayıt işlem süreci başlıyor. İlk kayıt işlemleri için üniversitenin bulunduğu şehre giderek kayıt işlemlerini yapmanız gerekir. Kayıt işlemleri bittikten sonra sisteme girmeniz için gerekli şifreler verilir. Bu şifrelerle sisteme girerek, her kayıt döneminde ve ders seçimi döneminde işlemlerinizi tekrardan üniversiteye gitmenize gerek kalmadan halledebilirsiniz. E-ders sistemiyle programı takip edebilir ve canlı ders anlatımlarına katılabilirsiniz. Canlı ders anlatımına katılmadıysanız üzülmenize gerek yok; çünkü istediğiniz zaman girip tekrardan izleyebilirsiniz. Merak ettiklerinizi canlı ders anlatımı sırasında ya da mail yoluyla ders öğretmenine sorabilirsiniz.
Uzaktan Eğitim Sınav Sistemi
Uzaktan eğitimde ara sınavları internet üzerinden, belirlenen zaman aralığında istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Finaller ve bütünlemeler üniversitelerin kendi gözetimi altında olacağı için aksi bir durum yoksa üniversiteye gitmeniz gerekmektedir. Üniversiteler puanlamayı genel olarak %20 ara sınav, % 80 final ya da bütünleme olarak almaktadır.
Uzaktan Eğitimin Faydaları
- Engelli öğrenciler için büyük kolaylık sağlar
- Maddi yönden rahatlık sağlar (barınma, başka bir şehre taşınma, yol giderleri)
- Bir yandan okuyup bir yandan da varsa bulunduğunuz yerde işinize devam etmenizi sağlar
- Gelişmiş teknolojiyle ders işlemenizi sağlar
- Öğrencilerin kendi hızıyla öğrenmesini sağlar
- Bireysel eğitime ağırlık verir
- Askere gitme, evlenme, çocuk gibi eğitimden uzak kalma sebeplerini ortadan kaldırır
- Zaman sıkıntısını ortadan kaldırarak haftanın her günü istediğiniz zaman eğitime devam edebilirsiniz.
- Mekansal değişikliği ortadan kaldırarak İnternetin bulunduğu her yerden eğitim alabilirsiniz
- Örgün eğitimden hiçbir farkının olmaması.