Merhaba arkadaşlar, bugünkü yazımda sizlerle tercih döneminde ve okurken neler yapmanız gerektiğiyle ilgili naçizane fikirlerimi paylaşacağım. Bizzat kendi yaptığım bir kaç tane de örnekle yazımı süsleyeceğim.
Arkadaşlar LYS-YGS gibi yoğun bir maratondan çıktıktan sonra o yazı mümkün olduğunca kendiniz için keyifli hale getirin ve eğlenmenize bakın. Sınav sonuçlarınız açıklandıktan sonra “Ben ne olmak istiyorum?” sorusunu kendinize sorun. Bu sorunun cevabını bulmakta zorluk çekiyorsanız eğer ki “Beni ne mutlu eder?” sorusu ile devam edebilirsiniz yolunuza. Gerçekten günümüzde işini severek yapan insanların sayısı o kadar az ki. Kafanızı yastığa koyun ve “Bundan sonraki hayatımda her gün hangi işi yapmak istiyorum ben?” sorusuyla kafanızı bir miktar meşgul edin. Gerçekten işini severek yapan insanlar çalıştıkları zamanları çalışma olarak görmezler ve keyifli vakit geçirirken işlerini yapmış olurlar. Bu yüzden kendinize bir iyilik yapın ve lütfen üniversite bölümünüzü seçerken çok dikkatli olun. Aileniz ya da başka insanlar okumayacak bu bölümü siz okuyacaksınız. İleride onlar yapmayacak bu mesleği siz yapacaksınız. O yüzden kendi olmak istediğiniz mesleğe yönelmeniz çok önemli.
Üniversite seçimi konusunda ise birden fazla parametre var göz önüne almanız gereken.
- Üniversitenin bulunduğu şehir
- Üniversitedeki eğitim kalitesi
- Üniversiteden mezun olan kişilerin çalıştığı yerler ve yaptığı işler
- Üniversite sanayi iş birliği
- Okurken kendinizi geliştirmek için çalışabileceğiniz bir yer var mı?
Bu tarz soruları kendinize sorarak ve en önemlisi oradan mezun olmuş ve okuyan kişiler ile konuşarak farklı görüşlere sahip olabilirsiniz. (Bu arada lütfen tek kişi ile sınırlı kalmayın. Birinin sevmediği bir şehri, okulu, eğitimi diğer bir insan çok fazla sevebiliyor, o yüzden en az 3 kişi ile konuşmanızı tavsiye ederim)
Geldik Üniversiteye…
Üniversiteye geldiğiniz ilk sene arkadaşlık ilişkilerinizi güçlü tutun ve mümkün olduğunca herkes ile arkadaş olun derim çünkü her insandan öğreneceğiniz farklı bir bakış açısı farklı bir detay vardır. Hepsinin hayatınızda size katacağı ve sizlerden alacağı farklı şeyler vardır. Üniversitenizin nerede olduğu ya da bölümünüzün ne olduğu bence üzülmeye değecek bir detay değil çünkü içinde bulunduğunuz ortam ve üniversitede yaptıklarınız sizin seçimleriniz olacaktır. Üniversitede ki bölümünüze yerleştikten sonra naçizane tavsiyem kendinize bir ekip kurun. Farklı fikirdeki insanların bulunduğu bir ekip kurun ve gezip tozmanın yanı sıra bir şeyler ortaya koymaya çalışın. Kendi fikirleriniz,projeleriniz olsun. Okul kulüplerine katılın ve etkinliklere gelen konuşmacılarla tanışın.
Bu insanlar emin olun bazen sizlerde öyle bir kıvılcım çıkartacaktır ki hayatınızın değişmesine sebep olacaktır. Ekibiniz ile projelerini hayata geçirmeye çalışın. Kosgeb ve işkur gibi öğrencilere yönelik birden fazla imkan var (Bu imkanlardan umarım önümüzdeki yazılarımda bahsedeceğim). Hayatta yaşamak için,üniversitede bulunmak için bir amacınız olsun. Dersler iyi kötü geçilir. Sizlere bu konuda ufak bir dipnot düşeceğim. Üniversite 4. sınıfa gelmiş ve bir kaç ay sonra mezun olacak bir çok arkadaşımda mezun olduktan sonra ne iş yapacağının kararsızlığını, karamsarlık ve umutsuzluklarını belirtmek isterim. Gerçekten böyle olmak istemeyiz değil mi? Bu yüzden okurken yapacağımız ufak tefek bir kaç şeyden de bahsederek yazımı sonlandıracağım.
Kendi yaptığım ve sizlerinde kolaylıkla yapabileceğini düşündüğüm gönüllü olarak çalışmaktan başlayalım. Kendi alanınızla alakalı bulunduğunuz yerde veya yakınlarında bir firma olabilir küçük çaplı bir dükkan olabilir ofis olabilir ne olduğu önemsiz bir yerlerde çalışarak (tek beklentiniz bilgi olarak) kendinizi geliştirmenizi ve bölümünüzle alakalı sektörde fikir sahibi olmanız en büyük tavsiyemdir. Şimdi diyeceksinizdir gönüllü olarak hiç bir ücret beklemeden niye çalışalım diye hemen açıklayalım çünkü orada kendinize katacağınız en ufak bir tecrübe mezun olduktan sonra iş görüşmesinde karşınızda ki insan kaynaklarına böyle böyle tecrübelerim var, bu alanda daha öncesinde çalışmıştım, diplomam da var işi de biliyorum diyebilme imkanı verir size. Ayrıca çalıştığınız yerdeki patronunuza bağlı olarak en kötü ihtimal yol+yemek gibi bir ücret verilebilir yada patronunuzun inisiyatifine bağlı olarak belki bir ücret bile alabilirsiniz. Ama çalışırken paradan önce belirtmiş olduğum gibi kendinizi alanınıza uygun bir şekilde geliştirmek olsun ilk hedefiniz.
İkinci tavsiyem yukarıda belirttiğim kulüplerde aktif olarak rol almanız ve etkinliklerde sorumluluk almanız olacaktır. Bu stant görevlisi de olabilir bir firmanın insan kaynaklarını etkinliğinize davet etmekte olabilir ne olursa olsun kendinizi her alanda geliştirmenizi tavsiye ederim.
Merak ettiğiniz soruları yorum olarak sorabilir ya da tarafıma sosyal ağlar üzerinden ulaşabilirsiniz.
Çok sevdiğim bir sözü sizlerle paylaşarak yazımı sonlandırmak isterim.
Thomas Henry Huxley der ki; “Her şey hakkında bir şey öğrenmeye ve bir şey hakkındaki her şeyi öğrenmeye çalışın.”
MB Forumdan bu yazıya mutlaka bakınız: Üniversite Tercihinde Dikkat Edilecek Hususlar