Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) nedir? Uluslararası uzay istasyonu, Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur. ABD (NASA), Japonya (JAXA), Rusya (RKA), Avrupa (ESA), Kanada (CSA) olmak üzere 5 katılımcı tarafından yapılmış bir projedir. Alçak Dünya yörüngesinde (yeryüzünden 2000 km yukarıya kadar) dolanmaktadır . Modüllerin bir araya getirilmesiyle inşa edilmiştir. İlk kısmı 1998 yılında fırlatılan uydunun temel yapısında güneş panelleri, basınçlı modüller ve destekleyici dış kuvvet bulunmaktadır. Uygun zamanlarda uygun yerlerden bakıldığında yüksek parlaklığıyla rahatça görülebilmektedir.
Deneyler için yer çekimsiz ortam ve uzay koşulları sağlayan uydu, meteoroloji ve fen bilimlerinde deneyler yapılmasına olanak tanır. Üzerinde yapılan en meşhur deneylerden biri olan mum alevi deneyinde, uzay boşluğundaki mum alevinin yapısını göstermiştir.
Uyduda gelecekteki Mars ve Ay yolculuklarında kullanılacak olan ekipman ve araçların testleri ve denemelerinin yapılması ve yine aynı yolculuklarda uydunun bir üs görevi görmesi planlanmıştır. Uydu, bir gün içerisinde Dünya etrafında yaklaşık 16 tur atmaktadır.Buda Dünya etrafındaki bir turunu yaklaşık 92 dakikada tamamladığını gösterir.
Uzay istasyonunda astronotlar günde 16 kez gün doğumunu ve 16 kez gün batımını görebilmektedir. İstasyonun hızı yaklaşık olarak saatte 27.600 kilometredir. İstasyon, dünyanın etrafında yüz binden fazla tur atmaktadır. Bir turunu 93 dakikada tamamlamaktadır. Bu yoğun tempoda eğlenceye ihtiyaç duyan astronotlar boş zamanlarında kitap okumak, film seyretmek, müzik dinlemek ya da yakınlarıyla iletişime geçerek değerlendirirler.
Uluslararası uzay istasyonunun, Dünya’ya en yakın uzaklığı 392 kilometredir. En uzak olduğu mesafe 406 kilometredir.
Uluslararası Uzay İstasyonu Hakkında Temel Bilgiler
Uzay istasyonunun genişliği: ISS genişliği 10g metre. Yaşanabilir alanı 837 m3’tür. Bu zamana kadar yapılmış en pahalı yapıttır. Aşağı yukarı maliyeti 150 milyar dolardır.
Astronotların bazı görevleri: Arıza esnasında arızayı kontrol etmek, istasyonun dışında yürüyüş yapmak, yer çekimi olmayan yerlerde deney yapmak, sistem kontrolleri, sağlıklı yaşamı sağlamak.
İstasyonda tuvalet: 2 adet tuvalet bulunmaktadır. Tuvalete yapılan idrar, arıtılarak tekrar içme suyu olarak kullanılır. Dışkılar, vakumlu sistem sayesinde paketlenir ve atılır.
Astronotların beslenmesi: Astronotlar ISS içinde günde 3 öğün yemek yerler. Yiyeceklerin tamamı kuru gıdalardır. Yerçekimi olmadığı için dağılmasını engellemek adına vakumlu olarak saklanmaktadır. Tuz ve baharatlar astronotlara zarar vermemesi için sıvı olarak verilir. Su ihtiyaçları pipet yardımı ile giderilir.
Uzay istasyonunda uyumak: Özel odalarda özel hazırlanmış tulum kıyafeti giyilerek uyulmaktadır. Odalar sadece bir kişiliktir. Yerçekimi olmadığı için uyku esnasında astronotlar kendilerini bağlayarak uyumaktalar. Ortalama standart uyumaları 8 saattir.
Uzayda spor: Astronotlar sağlıklarını korumak için günde mutlaka 2 saat spor yapmak zorundadırlar. Spor yapmazlarsa, yerçekimi olmadığı için kasları zayıflayarak kas kaybı yaşayabilirler. Spor olarak yürüyüş yapabilirler. Ağırlık yerçekimi olmadığı için kaldıramazlar.