Uçak yolcusu olmak… Merhaba, bu yazı dizisinde sizlere eğer hava taşımacılığını ilk defa kullanacaksanız ve içten içe bir şüphe duyuyorsanız; uçakların ne kadar güvenli olduğunda anlaşılabilir, sade sebeplerle ve ana hatlarıyla aktaracağım. Eğer uçaklarla çok seyahat ediyorsanız ve merak ettiğiniz bazı sorular varsa aklınızda, örneğin basınç faktörü, bunları cevaplayacak ve bir uçak yolculuğundaki temel teknik bilgileri anlatacağım. Keyifli okumalar.
Havacılığın dünya genelinde inanılmaz bir hızla büyüdüğü aşikar. Bu büyüme oranını etkileyen temel anlamda birkaç faktör var. Bu faktörleri mesleki ve kişisel görüşlerime göre sıralayıp, üzerlerinde konuşacağım.
İlk sırada bulunan faktörümüz maliyet, yani yolcu için bilet fiyatı.
Bir yolculuğa çıkacaksanız tercih edebileceğiniz birden fazla ulaşım aracı var. Otobüs, tren, kişisel araç, vapur ve uçak. Son zamanlarda uçak biletlerinin fiyatlarının da uygun rakamlara ulaşmasıyla ortalama olarak tüm taşıma araçları eşdeğer ücretlere sahip. Eşit mali koşullarda uçak ile seyahati diğerlerinden ayıran noktalar neler? Kesinlikle ilk yanıt süre. Yolculuk süresi. Karayolu ile trafik etkenlerinden bağımsız olarak 7-8 saatte katedilen bir yolculuk uçak ile sadece 1 saat almakta. İkinci etken konfor. Uzun süreler araç kullanarak veya yolcu bölümünde dahi bulunsanız, yolculuk süresi boyunca oturarak, sağlıklı bir uyku uyuyamayacağınız ve yorucu olacağını göz önünde bulundurursak kesinlikle uçak konforu tartışılmaz. Üçüncü etken güvenlik.
Yanlış anlaşılma olmaması için değinmek istediğim bir nokta var. Uçak yolculuğunu diğer ulaşım türlerinden ayıran etkenlerde kesinlikle bir önem sıralaması gözetmedim.. Burada yolcu gözünden bir uçak rehberi hazırladığım için ilk akla gelen konuları yorumlamak istedim. Güvenlik etkeni çok geniş ve teknik detayların belirtilmesi gereken bir konu. Ara ara fikir sahibi olabilmek adına yüzeysel teknik detaylara değinecek ve açıklamalarda bulunacağım.
*Diğer yazılarımda uçak sistemleri ve teknik konuları yazıyorum, güncel olarak da halen devam etmekteyim.
Maliyet seçeneği, kapsamlı bir konu. Peki bir konuyu teknik olarak biraz açmaya ne dersiniz?
Havayollarının birçok açıdan “en yaygın” tercihi olarak kullanılan iki uçak modeli bulunmakta. Ülkemizdeki havayollarının filolarında da bu model çok sayıda bulunmakta. Muhtemelen bindiğiniz uçaklar %90’nın üzerinde oranla bu uçaklar. %10’luk kısmı sağlayan da bir iki farklı model var. Bunlar da yine aynı şirketlere ait.
Şimdi çok ayrıntılara kapılmadan o modelleri belirtmek istiyorum. İlki Boeing firmasının 737-800 modeli. Yolcu kapasitesi tümüyle ekonomi için 175 koltuk.
100 km’de yapacağı tüketim ortalama 451 litre. Yolcu için birim olarak 100 km’de tüketim 2,56 lt. Hiçbir araçla yakalanabilecek bir rakam değil.
image source: Shell
Bir diğer model, Airbus firmasının 320 modeli. A320. Aynı alınan parametreler için bu oranlar bu uçak için 424 litre ve kişi 2,35 litre. Kapasite ise 180 kişi.
Şimdi bir röportajdan aldığım reel oranları paylaşacağım. New York ve Phoenix arasında uçan bir 737, 180 yolcusu var. İki lokasyon arası 4300 mil, 6920 km. Tüketim 6900 galon, 26119 litre. Kilometre başına 3,77 lt. Kişi başına kilometre de 0,02 litre. 100 km için kişi başı tüketim 2,069 litre oluyor.
Yukarıda belirtilen teorik rakamlardan çok daha karlı. Tabii bu uçuşta gerçekleşen hava şartları yük oranları gibi etkenler yakıtın tüketim seviyesini değiştiren ana etkenler. Fakat yukarıdaki oranların maksimuma yakın olduklarını belirtmekte fayda var. Yukarıda hesapta yolcu başına 5 çanta olarak belirtilmiş. Uçak ağırlığı tam yüklü 155.00 pound. 70306 kg.
(Şimdi km’de kaç kuruş hesabına da girmek isterdim ama dolar :)
Uçak yolculuğunu rehberimin ilk kısmını öncelikle merak edilen konuların nabzını ölçmek ve yazıyı çok uzun tutup sıkmamak adına burada noktalıyorum. İlginizi çekecek bir yazı olmasını temenni ederim. Sırayla telefonlarınızın kapanma sebeplerine, basınç seviyesi, nefes almada hissettiğiniz farklılığın oluşması, hız, hava şartlarının oluşturduğu etkenler. Ve türbülans. Hepimizin duyduğu yegane konu. Hepsine ve daha fazlasına açıklık getireceğim. Sizlerin de bilmek istediğiniz konuları yorumlarda belirtebilirsiniz. Görüşmek üzere, iyi uçuşlar dilerim.