Uçak bakım mühendisi ne iş yapar, nasıl uçak bakım mühendisi olunur? Sadece uçakların değil hava aracı olarak bilinen bütün araçların üretiminde, tasarlanmasında ve geliştirilmesinde faaliyet gösteren çalışana uçak mühendisi denir. Uçak mühendisi yolcu uçaklarının yanında, savaş uçaklarının, helikopterlerin üretim ve tasarımında faaliyet gösterir. Uçak bakım mühendisi hava taşıtlarının özellikle motor bölümlerinin bakımında çalışır.
Bunun yanında roket ve füze gibi araçlarında bakımında görev alır. Uçak bakım mühendisi olmak isteyen kişiler 4 yıllık eğitim veren üniversitelerin uçak mühendisliği bölümünü bitirmelidirler. Uçak mühendisliği yeni gelişen bir mühendislik dalı olduğu için bütün üniversitelerde bulunan bir bölüm değildir. Faaliyet alanı hava taşıtları olduğu için iş imkanı oldukça çoktur.
Motor bakımı ve tasarımı alanında oldukça iyi oldukları için uçak bakım mühendisleri hava taşıtlarının yanında kara taşıtlarının bulunduğu alanlarda da çalışabilirler. Özel sektörde havacılık konusunda faaliyet gösteren tüm şirketlerde çalışabildikleri gibi, devlet kurumları olan Türk Hava Yolları, Havelsan, Roketsan, Aselsan kurumlarında da memur statüsü altında çalışabilirler. Sektör olarak en önemli alanlarda çalıştıkları için uçak bakım mühendisi maaşları çok yüksektir.
Uçak Bakım Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Uçak bakım mühendisi maaşları birçok mühendis maaşlarına göre daha yüksektir. Çünkü araştırma ve bilgi seviyesi yüksek olan iş koludur. Devlet kurumlarında memur statüsünde çalışan uçak bakım mühendisleri ilk işe girdiklerinde 6.400 Türk lirası maaş alırlar. Özel sektördeki firmalarda çalışanlar 6.000 Türk lirasından başlayarak 20.000 Türk lirasına kadar maaş alabilmektedir. Maaşların limitleri mühendisin bilgi, deneyim ve tecrübesine göre değişir.
Uçak bakım mühendisi maaşları yüksek olduğu ve yeni gelişen bir mühendislik dalı olduğu için birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Ancak yeni geliştiği için çok az üniversitede uçak bakım mühendisliği bölümü vardır. Bu yüzden puanları çok yüksektir. Ama çalışma koşulları ve maaşı düşünüldüğünde çok iyi bir meslek dalıdır. Bu yüzden üniversite sınavına hazırlanan ve uçak bakımına ilgi duyan kişiler, sıkı bir çalışma ile bu bölümü kazanabilirler. Üniversitelerden mezun olan uçak bakım mühendisleri birçok kurumda rahat bir şekilde iş bulabilmektedirler.