Bu yazımda tüm Biyomühendis & Genetik ve Biyomühendisleri heyecanlandıran Türkiye’nin ilk ve tek Biyomühendislik Derneği olan Çınar Biyomühendislik Derneği’nden bahsetmek istiyorum. Çınar Biyomühendislik Derneği 26.12.2017 tarihinde 7 genç Betül Sena Petek, Barış Can Anar, Hüseyin Berkay Özarıcı, İmam Petek, Selin Aydoğan, Gülay Akköse ve Ümmü Gülsüm Şehime Öztatar tarafından kurulan Türkiye’nin ilk ve tek biyomühendislik derneğidir. Hayatın her noktasında yeri olan bu bölümün tanıtımı, anlaşılması, özendirilmesi ve tüm biyomühendisleri ortak bir çatı altında toplayıp geniş imkanlar sağlayabilmenin yanı sıra bilime ve teknolojiye yön veren, analitik düşünen, araştırmacı ve üreten çağdaş biyomühendislerin geleceğe yön vermesine imkan sağlamak amacıyla kurulmuştur.
Derneğin Vizyonu
İleri teknolojisi ile her alanda kendi üretimini yaparak ileri ülkeler seviyesinde olmayı hak eden Türkiye’nin bilim ve teknolojiye dayalı gelişiminde Bilim İnsanı Biyomühendisler olarak en üst düzeyde yer almak.
Derneğin Misyonu
Derneğimiz Biyomühendislik bölümünün tanınması, anlaşılması, özendirilmesi faaliyetlerinde bulunarak farkındalık oluşturmak ve mesleğini yerine getirirken insana, çevreye, yaptığı işe saygılı, etik değerlere sahip, analatik düşünebilen, kendini geliştirmede sürekliliği yakalayan araştırmacı çağdaş Biyomühendislerin yetiştirilmesine destek vererek bilim ve teknolojinin ülkemizde en etkin şekilde uygulanmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Derneğin yöneticileri şu cümlelerle görüşlerini aktardılar; “Derneğimiz bugüne kadar Doğa Okullarından lise öğrencilerine ve üniversitelerde değerli akademisyen, iş adamı sanayicilerin ve biyomühendis olarak mesleğini icra edenlerin katılımıyla bölüm bilgilendirme sunumları ve staj imkanları için görüşmeler yapmıştır.
Derneğimizin gelecekteki hedefleri Biyomühendislik Bölümünü ve mesleğini daha da üst seviyelere çıkarmak, ülke genelinde tanınmasını ve anlaşılmasını sağlayacak çalışmalar yaparak ses getirecek bir çok etkinlik ve proje gerçekleştirmektir.
Yakın zamanda derneğin 1.yılı yapılan etkinliklerle birlikte coşkuyla kutlandı. Derneğin 1.yıl kutlaması basında da yer buldu. Toros Gazetesi habere şu şekilde yer verdi; “Biyomühendislik öğrencisi 6 girişimci genç tarafından kurulan Çınar Biyomühendislik, çok başarılı geçen 2018’i tamamlarken, 1 yıllık dönemi muhteşem bir etkinlikle kutladı. Betül Sena Petek, Barış Can Anar tarafından kurulan Biyomühendislik Derneği, üreten gençlerin yetişmesi için harcanan 1 yılı bu etkinlikle değerlendirdi.”
Tam 1 yıl önce tohumu atılmış olan Çınar Biyomühendislik Derneği 1 yaşını kutlayarak 26.12.2018 tarihinde ilk filizini verdi. Adana Seyhan Otel’inde yapılan kutlama gecesinde; Dernek Başkanı Betül Sena Petek, Dernek Başkan Yardımcısı Barış Can ANAR ve Dernek Sekreteri Hüseyin Berkay Özarıcı yaptıkları konuşma ve paylaşımlar ile bölümün durumu ve parlak geleceği hakkında bilgiler verdiler.
Dernek Başkanı Betül Sena PETEK yaptığı konuşmada; “Biyomühendislik alanında kurulan ilk ve tek resmi kurumuz faaliyetini 1 yıldır başarılı adımlarla sürdürmektedir’ dedi. Dernek Yönetimi’nin sunumları sonrasında dış katılımcı olarak davet edilen;
- Yüks. Ziraat Müh. Gönül Cönertpay-Doğu Akdeniz Tarımsal Uygulama Enstitüsü
- Kimya Mühendisi Abdullah Emin TUFAN- Amylum Nişasta A.Ş.- Proses Mühendisi
- Mehmet Alper Gökçe(Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Mezunu-Biyoteknoloji Yüksek Lisans Öğrencisi)
Gıda Mühendisi Suat Söbüçovalı-Sunar Mısır Ar-Ge Müdürü, Kimya Mühendisi Gökhan AYGÜN-Sunar Mısır A.Ş. Ar-Ge Şefi, Özcan Özdemir- Limkon Gıda A.Ş.-Teknik Satın Alma ve Lojistlik Müdürü, Birsen ERGÜN-Adana Tarım ve Orman İl Md. Koordinasyon-Tarımsal Veriler Şube Müdürü de bilgi ve deneyimlerini paylaştılar.
Etkinliğe Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Akademisyenleri, sanayici, bilim uzmanı ve akademisyen kimlikleri ile; derneğin kurulmasındaki cesaret ve girişimcilik ruhlarında dolayı gençleri tebrik edip sürdürülebilir başarılar elde eden bir kuruluş olma yolunda ilerleyen dernek için çok umutlu olduklarını ve destekleyeceklerini içeren dilek ve temennilerde bulundular.