Türkiye’nin en büyük gölü hangisidir? Türkiye sınırları içerisindeki en büyük göl, yöresel adıyla Van Denizi olarak da adlandırılan Van Gölü’dür. Van Göl’ü, Tatvan’da bulunan Nemrut Dağı’nın patlaması ile oluşan büyük kraterde biriken sularla oluşan volkanik bir göldür.
Sayısal İfadelerle Van Gölünün Büyüklüğü
Birçok koya sahip olan Van Gölü’nün yüz ölçümü 3.713 kilometre karedir. Suları sodalı ve tuzlu olan Van Gölü’nün su seviyesi iklime dayalı nedenlerden dolayı yükselip alçalabilmektedir. Ancak denizden yüksekliği ortalama olarak 1646 metredir. Gölün ortalama derinliği yaklaşık 171 metre olmakla birlikte en derin bölgesi 451 metre derinliğe ulaşmaktadır. Bütün bu bilgiler doğrultusunda Van Gölü, Türkiye üzerinde bulunan en büyük göl olma özelliğine sahiptir.
Adalar ve Taşımacılık
Van Gölü’nün Doğu bölümünde Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adları verilen dört Ada bulunmaktadır. Bu adaların hepsi turistik özelliğe sahiptir. Gölün üzerinde Feribot ile taşımacılık yapılmakta ve ayrıca bu şekilde Van ve Tatvan arasındaki demir yolu bağlantısı da sağlanmaktadır.
Van Gölü’nün Yapısı
Göl esasen ana gövdeden kuzeydoğusunda büyük bir geçitle kendisine bağlı bir körfezden meydana gelmiştir. Gölün kendi bölgesi, batısında bulunan Muş Ovası ile beraber büyük bir çöküntü havzası olmakla birlikte Nemrut volkanik dağından çıkan lavların oluşturduğu setle, göl havzası, Muş ovasından ayrılmıştır. Bunun sonucunda kapalı havza olan Van bölgesi sularla dolup, göl halini almıştır.
Kapalı havza durumunda bulunan Van Gölü’ne büyük akarsular dökülmekte ve ayrıca birçok dere de sularını bu göle boşaltmaktadır. Bu civardaki bütün dereler, kış ve İlkbahar aylarında yağan kar ve yağmur suları ile beslenmektedirler. Van Gölü dışarıya akıntı veremediği için bu sular sadece buharlaşma yoluyla kaybolmakta ve bu nedenle suda tuz birikimi olmaktadır. Biriken bu tuzlar sebebiyle göldeki tuz nispeti binde 22,4 civarına yükselmiştir.
İklim Özellikleri
Göl ve civarında Doğu Anadolu’ya has sert iklim hüküm sürmektedir. Böylesi büyük ve derin bir göl, civardaki bu sert iklimi yumuşatmakta ve etrafta şiddetli donların görülmesine engellemektedir. Civardaki dağlara yoğun kar yağması sonucu, bu karların yaz aylarında erimesiyle de göl beslenmektedir.