Ana SayfaAstronomi ve AstrofizikTürkiye'de Astronomi Okumak

Türkiye’de Astronomi Okumak

Türkiye’de astronomi çalışmaları 1933 yılında İstanbul Üniversitesinde yabancı bilim insanları tarafından başlamıştır. Yabancı bilim insanları çalışmalarını 1967 yılına kadar sürdürmüştür. Astronomi dalındaki Türkler ise tez çalışmalarıyla başlayıp, yurt dışı bilimsel makale 1935 senesinde yayımlanmıştır. 1933 yılında İstanbul Üniversitesine bağlı Astronomi Enstitüsü kurulmuştur. 1936 senesinde enstitünün ihtiyacı gerekçe görülerek bahçeye ufak çapta bir gözlem evi inşa edilmiştir.

modern astronomi nedir

Ankara Astronomi Enstitüsü

Okay Kabakçıoğlu‘nun özel uğraşları sonucunda Ankara Üniversitesi bünyesinde Astronomi Enstitüsü açılmıştır. Bunun ardından 1963 senesinde enstitü bünyesinde Ahlatlıbel Gözlem evi açılmıştır. Orta Doğu Teknik Üniversitesinde 1962 yılında Bedri Sürer ile astronomi dersleri verilmiştir. Takip eden yıllarda Dilhan Eryurt ve Hakkı Ögelman’ın uğraşları sonucunda  Fizik bölümü içerisinde, Astrofizik Ana Bilim Dalı çalışmalarına başlamıştır.

okay kabakçıoğlu

Türkiye İçerisinde Çalışması Yapılan Astronomi Dalları

Güneş Fiziği: Güneşin atmosfer tabakalarında doğan sprey, surge, aktif prominens türündeki aktif durumlar ve kromosfer dinamiği, güneş leke çevrimi, spektrel çizgi asimetresi istatistiği konularında çalışmalar sürmektedir.

Yıldız Astrofiziği: Normal ve özel yıldızların modelleme, atmosfer analizleri, yörünge analizleri, yıldızların spektral, fotometrik, CCD, uydu izlenimlerinin analizleri yapılır.

astronomi

Samanyolu Galaksisi ve Galaksi Dışı Astronomi: Galaksinin içerisinde olan yıldız alanlarının olan uzay yoğunluklarını ve metal bollukları ayarlanır, galaksinin modelleriyle karşılaştırma yapılarak galaksinin yapısı üzerine çalışılmaktadır. Ayrıca galaksi ve galaksi kümeleri ayrıntılı inceleme yapılıp, evrenin oluşum şartı veya şartları, süreçleri araştırılması yapılmaktadır.

türkiye'de astronomi okumak

Gözlem evleri ise İslam kültüründe çoktan yerini almıştır. Selçuklu döneminde İsfahan Gözlem evi yapılıp astronomi alanında ilimler üretilmiştir. Bunun yanı sıra Semerkand Gözlem evi de astronomi ilmine katkı yapmıştır. İstanbul’da ise gözlem evi 3. Murat zamanında 1575 senesinde Tophane arkalarında Takiyuddin öncülüğünde kuruluşunu tamamlamıştır. 16. Yüzyılın en modern gözlem araçları ilim dünyasına yapılmıştır.

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?