Türkiye’de sanayi geçmişten bu yana gelişmektedir. Sanayi ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının %27’sini oluşturmaktadır. Tam 39 Türk şirketi 500 milyon dolardan fazla ihracat yapmaktadır. Türkiye krom, bakır, çinko gibi ham maddeler yönünden zengindir. Kömür, hidroelektrik ve doğalgaz kaynaklarıyla enerji üretilir. Eğitimli bir genç nüfus vardır. Karayolu, demiryolu, denizyolu konusunda gelişmeler sağlanmıştır. Sermaye ve uygun pazar bulabilme Türk sanayisinin başlıca sorunları arasında gelmektedir.
Türkiye’de Sanayinin Ağırlıklı Olduğu Bölgeler
Türkiye’de sanayinin %60’ı Marmara Bölgesi’nde yer alır. İstanbul, İzmit, Bursa, Sakarya ve Tekirdağ sanayi yönünden gelişmiş şehirlerdir. Marmara bölgesi süt ürünleri sanayisinin %45’ini oluşturmaktadır. Ayçiçeği yağı üretimi sadece Trakya bölgesinde %75’tir. Konserve sanayi Balıkesir ve Bursa’da yoğundur.
Marmara Bölgesi’nin hemen arkasından Ege Bölgesi gelir. İzmir’de petrol rafinerisi, yağ sanayi, yedek parça, dokuma ve makine sanayi bulunur. Afyon, Kütahya ve Uşak’ta şeker sanayi gelişmiş durumdadır. Kütahya’da seramik sanayi bulunurken, Denizli, Aydın, Uşak’ta dokuma sanayi vardır.
Ege Bölgesi’nin kıyılarında zeytinyağı üretimine rastlanır. İç Anadolu Bölgesi’nde Kayseri, Konya, Eskişehir, Ankara, Kırıkkale, Sivas’ta sanayi kuruluşları bulunur. Eskişehir, Ankara, Kırıkkale, Kayseri’de savunma sanayi vardır. Unlu gıdaların üretimi buğdayın bulunduğu İç Anadolu’da yapılmaktadır.
Türkiye’nin Kıyı ve Doğu Kesimlerinde Sanayi
Akdeniz Bölgesi’nde sanayi en fazla Çukurova’da gelişmiştir. Antalya’da ferro-krom, Mersin’de petrol rafinerisi, Adana’da ve Hatay’da bazı sanayi kuruluşları bulunmaktadır. Karadeniz’in batısında taş kömürü boldur ve buna bağlı bir sanayileşme vardır. Karabük’te demir çelik fabrikaları, Zonguldak’ta termik santral yer alırken Karadeniz’in genelinde fındık ürünleri, kağıt, şeker, orman ürünleri, sigara fabrikaları vardır.
Balık yağı ve unu ile ilgili fabrikalar da Karadeniz Bölgesi’nde bulunur. Rize, Trabzon, Artvin, Giresun’da çay sanayi yoğundur. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Diyarbakır ve Gaziantep’te sanayi kuruluşları bulunur. Dokuma, gıda, tarıma yönelik gereçler, çimento fabrikaları vardır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde çimento, dokuma, tütün, gıda şeker fabrikaları yer alır.